Семен Горов презентує короткометражний документальний фільм «Спомин про майбутнє»

Семен Горов. фільм «Спомин про майбутнє»

Стрічка розповідає про українських митців та їх творчість під час війни.

Відомий український режисер Семен Горов представляє свою нову концептуальну документальну картину «Спомин про майбутнє». 

«Спомин про майбутнє» – це авторський документальний короткометражний фільм Семена Горова про українських митців та їх творчість у їх рідних містах під час війни. Метою проєкту є допомога творчим особистостям та підтримати їх у спротиві, що вони чинять, надихнути людей України не опускати рук, попри все мріяти й вірити в майбутнє.

Стрічка показує короткі історії митців, виражені в танці та музиці. Події фільму відбуваються в «поцілованих війною» містах, де герої не припиняють ані мріяти, ані нести свої мистецькі місії в ім’я майбутнього. Кожен індивідуальний біль та кожен спомин про майбутнє зливається в спільний колективний роздум, де вчорашній день змішався з мріями та надіями завтрашнього.        

Тізер

На створення фільму режисера надихнув однойменний музикальний твір видатного українського композитора, героя України Ігоря Поклада, який також став одним із героїв картини. Разом із дружиною він два тижні просидів без світла, їжі та води у підвалі свого будинку в окупованому Ворзелі, а на його подвірʼї у цей час стояло 7 ворожих російських танків. У стрічці композиція «Спомин» лунає у виконанні оркестру НАОНІ.

“Кажуть, що кожне випрóбування містить у собі подарунок. Головне не прогледіти його та прийняти. Війна руйнує життя і мистецтво, але у цих муках народжується нове мистецтво, нове життя!,  говорить Семен Горов. Цей фільм присвячений героїчному народу України. Тут кожен, наче жива антенна. Ти починаєш виловлювати сигнал, що виведе із цього моторошного сну до світла. Шукаєш його іскру всередині себе. Адже страшно не померти, страшно так і не спробувати жити. Ми не можемо програти, ми повинні перемогти!”

Матеріал для стрічки був відзнятий у Харкові, Одесі, Ворзелі та Ірпені. Герої фільму не поїхали зі своїх міст, бо вважають, що саме таким чином вони й чинять спротив.

“Якщо поїдуть всі то кому потрібно таке місто?”,

– вважає хореограф Лана Матвієнко. 

Танцівниця Наташа з Одеси, не дивлячись на важку ситуацію у місті, ставить виставу. Денис волонтерить та займається хореографією. 

“Посеред страшних наслідків спроб знищити мирні міста нашої країни східним сусідом, у розвалинах Харкова, Одеси, Києва та інших наших найпрекрасніших міст, проростають пагони життя у втіленні незламних творців. Понівечені, та нескорені. Їх вразливе ремесло танець, музика, живопис, поезія дає життя та віру їм самим та світові навколо попри будь-які біди. Ми знайомимося з героями в моменти випробування війною та надихаємося могутньою силою внутрішнього наповнення української нації її культурою”,

– розповідає співавтор сценарію Маруся Лиманська.

Фільм знятий незалежною кінокомпанією Gorov Studio, на меті творчої команди фільму участь у міжнародних фестивалях.

Синопсис

На веранді своєї садиби в плетеному кріслі сидить задумливий, сивий маестро – Ігор Поклад. Він згадує свіжі події російської окупації Ворзеля, коли він із дружиною змушений був переховуватися в підвалі власної садиби протягом кількох тижнів без води та світла.

До сюжету поступово вплітаються епізоди, в яких глядач знайомиться з  іще кількома персонажами. Це українські митці, які не залишили своїх рідних міст, ризикуючи життям у мистецькому протистоянні загарбницькому вторгненню ворога. Переживання та емоції митців виражено пластично. Супроводжує ці хореографічні сповіді-роздуми мелодія, яку маестро написав задовго до трагічних подій в Україні багато років тому – “Спомин”.

На тлі розрухи та смерті дають життя прекрасному парубок, який прийшов до руїн Ірпеня, тендітна дівчина, яка не полишила надію на мир і добро, та інші митці – аби своїм танцем дати нове дихання понівеченій ворогом Україні.  

Всі лінії утворюють єдиний роздум, де спалахами прориваються картини підземки з пересічними людьми. 

  • Автори сценарію – Семен Горов  та Маруся Лиманська 
  • Менеджер проєкту – Яна Помазан
  • Монтаж – Ігор Пироженко
  • Композитор – Ігор Поклад
  • Оператори – Вадим Лошак, Руслан Богдан, Юрій Коновальський, Денис Бутенко, Богдан Божечєнко, Олександр Щербак
  • Світлини – Дмитро Муравський 
  • Звук – Дмитро Веремeєв 
  • Саунд продюсер – Володимир Комісаров
  • Графічний дизайн – Андрій Перухін

Герої проєкту

  • Одеса: Денис Ліпатніков, Наташа Моїсеєва
  • Харків: Лана Матвієнко, Марія Чікнаверова, Юлія Чурсіна
  • Ірпінь: Ярослав Кайнар
  • Ворзель: Ігор Поклад

СЕМЕН ГОРОВ. Фільмографія

Режисер театру та кіно, телевізійних фільмів, сценарист, актор, кліпмейкер

Повний метр

«Пригоди Святого Миколая» - 90 хв. Комедія, пригоди, сімейний

Big Hand Films (Україна) – 2018

Музичні фільми

«Червона шапочка» (2008)

«Зіркові канікули» (2006)

«Пригоди Вєрки Сердючки» (2006) «Сорочинський ярмарок» (2004) «Божевільний день, або Весілля Фігаро» (2003) «Попелюшка» (2002)

«Вечори на хуторі Диканька» (2001)

Серіали

«Артист» - Телеканал "1+1" (2018)

«Субота» - Телеканал "1+1" (2017)

«Знай наших» - Телеканал "1+1" (2016) «Останній москаль» - Телеканал "1 + 1" (2015)

Театральні постановки

Антреприза «Серенада сонячної долини» (2018) Антреприза «Весна для Гітлера» (2020)

Спектакль «Засіб Макропулоса» - Театр «Браво», Київ (1998)

Спектакль «Непереможний меч Гаян» - Театр Драми та Комедії, Київ (1995)

Короткий метр

Короткометражний документальний фільм «Спомин» про війну в Україні 2022-2023.

Музичні кліпи та реклама

Зняв понад 300 музичних кліпів популярних українських та зарубіжних виконавців, у тому числі учасників Євробачення.

Великий досвід зйомок промо-відео та документальних фільмів.

Премія «Телетріумф» в номінації «Режисер телепрограми» (2002)


Читати також