Олдос Гакслі: як розвинути потенціал людини

Олдос Гакслі: як розвинути потенціал людини

Англійський письменник Олдос Гакслі відомий не лише як автор найактуальнішої на сьогоднішній день антиутопії та мескаліновий експериментатор. Інтелектуал і гуманіст, він був стурбований тим, що людство може втратити людську подобу, і намагався зрозуміти, що загрожує нам на шляху до набуття піку своїх здібностей. Сьогодні Гакслі розповість, які підходи до розвитку людини варто дістати з нафталінової скрині світової мудрості і гарненько струсити.

Що було б з дитиною з рівнем IQ 170, народженою у сім'ї епохи палеоліту? Навіть якби вона була настільки розумною, як професор Вінер, вона навряд чи змігла би винайти кібернетику в той час. Вона могла би бути тільки мисливцем чи збирачем — вона не мала би можливості стати ніким іншим. Цікавий факт полягає в тому, що, за словами біологів, у фізіологічному та анатомічному плані ми мало чим відрізняємося від людей, які жили кілька десятків тисяч років тому, але ми використовуємо ті самі основні знаряддя праці для отримання зовсім інших результатів. Справа в тому, що за ці кілька десятків тисяч років ми актуалізували величезну кількість можливостей, які раніше залишалися прихованими. Мені здається, що цей факт дає нам причини для стриманого оптимізму щодо майбутнього. Я думаю, що в людині, як і раніше, є великий невикористаний потенціал для розвитку розуму, любові, доброти та творчих здібностей. І оскільки в сучасному світі все настільки прискорено, цілком можливо, що нам вдасться за кілька сотень років зробити більше, ніж за попередні кілька десятків тисяч.

Диференціація

Відмінності між людьми настільки ж важливі, як і подібності. Кожна людина є унікальною, і серед людей зустрічається більше різноманітності, ніж серед представників будь-якого іншого виду. Кожна людина має право розвиватися відповідно до власного складу розуму та темпераменту, щоб знайти своє місце у світі. Ми повинні вважати питанням першорядної важливості можливість максимально розкрити потенціал кожної людини, тобто розпізнати властиві їй особливості та спробувати розробити способи актуалізації цього потенціалу.

Зрозуміло, той факт, що жодний єдиний стандарт не може задовольнити потреби всіх людей, був відомий споконвіку. У християнській традиції прийнято виділяти два підходи: шлях вчителя та шлях Марії – тобто шлях дії та шлях споглядання. Східна філософія пропонує більш реалістичну класифікацію людей та три підходи. У «Бгаґавад-Ґіті» Крішна каже, що існують три шляхи до просвітлення: бгакті-йога (служіння), карма-йога (зречена дія) та джняна-йога (споглядання). Ці три підходи відповідають більш сучасній класифікації, запропонованій Ростаном, у якій виділяються три типи: дигестивний, мускулярний та церебральний; а також трьом типам статури за Шелдоном: ендоморф, мезоморф та ектоморф.

Я вірю, що з часом ми усвідомимо важливість розробки диференціального підходу до освіти, особливо для дітей, які мають крайнощі цих типологій. Ми вже мали можливість переконатися в успішності такого підходу щодо обдарованих дітей. Але також було б корисно варіювати підготовку дітей залежно від їхнього темпераменту. В першу чергу, було б важливо не поміщати чутливу інтровертовану дитину в колектив екстравертованих мезоморфів, який завдає йому великих страждань. Фрейд стверджував, що екстраверсія – здоровий шлях для кожного, але це, звісно, неправда. І бачимо, що у всіх стадіях розвитку цивілізації винаходилися методи захисту інтроверта з його агресивного оточення і були канали виплеску агресії без шкоди іншим людям. По суті, монастирське життя було способом ізолювати цінних інтровертів від зайвих контактів із феодальним класом, а ордени тевтонських лицарів та тамплієрів – способами спрямувати агресію у безпечне для суспільства русло. Я вважаю, що ми могли б запозичити всі ці методи з користю для себе.

Фармакологія

Вчені стверджують, що можна збільшити обсяг уваги, посилити концентрацію і скоротити потребу уві сні без будь-якої шкоди здоров'ю людини. З огляду на швидкість, з якою розвивається сьогодні фармакологія, я не здивуюсь, якщо щось подібне стане можливим у найближчому майбутньому.

Однак є й інший спосіб підвищити розумові здібності: винахід препарату, що викликає ейфорію. Відомо, що з психологічної точки зору, найсприятливіший стан для досягнення результату — це криза. У кризовий момент люди здатні на найнеймовірніші речі. Однак сама суть кризи полягає в тому, що вона триває дуже короткий час. Якщо вона триває надто довго, напруга стає надмірною, і люди не витримують. Але є й другий сприятливий стан – це щастя. Піднесений стан духу нерідко знижує поріг свідомості, відкриваючи доступ до творчих сил, і таким чином дозволяє людині бути успішнішою. Крім того, безпечний препарат, що викликає ейфорію, може зробити людей більш моральними. Бертран Рассел неодноразово зазначав, що щасливі люди, зазвичай, добріші і добродійніші, ніж нещасні. Тому не виключено, що досягнення фармакології можуть безпосередньо сприяти актуалізації бажаних можливостей.

Освіта

Зрозуміло, злободенна проблема - це вплив спеціалізації та способи протидії їй. Очевидно, що неможливо повернути час назад і уникнути спеціалізації освіти, тому питання полягає в тому, як нівелювати її вплив та уникнути її небажаних наслідків. Як вирішення цієї проблеми досі пропонувалося вивчення гуманітарних наук. І, безперечно, гуманітарні науки мають вивчатися. Але якщо ми розглянемо проблему детальніше, то виявимо, що вивчення всіх гуманітарних наук — це вивчення мови та символів. Людина — істота, яка живе у різних світах, і два з них — це світ безпосереднього досвіду та світ символів. Обидві ці сфери — точні й гуманітарні науки — належать світові символів. Таким чином спеціалізація в одній системі символів компенсується спеціалізацією в іншій системі символів. Стає очевидно, що такий підхід є незадовільним, і нам необхідно пом'якшити вплив усієї спеціалізації в символах безпосередньою, невербальною підготовкою розуму і тіла.

Цікаво, що у середньовічному навчальному плані всі гуманітарні науки — крім астрономії та музики — були вербальними. І навіть музика сприймалася як наука, а не як насолода. Астрономія також була абстрактною та повною моральних міркувань. Таким чином, практично вся середньовічна програма навчання була присвячена навчанню лише на рівні символів. І ми успадкували цю систему. Звичайно, ми зробили певні кроки вперед, але, як на мене, недостатні. Тут я хотів би процитувати Спінозу, який говорив: «Те, що має тіло, здатне до дуже багатьох дій, має душу, найбільша частина якої вічна». Чим більше я думаю над цією фразою, тим глибшою вона мені здається. Вона має стати гаслом для створення невербальної освіти нового типу, про яку я говорив.

Це невербальне навчання особливо важливо зараз, коли розвиток технології зробив більшу частину майстерності, що задіяла руки, очі та розум, непотрібною. У минулі століття підмайстер повинен був створити взірцевий виріб, щоб довести, що він засвоїв усе необхідне для його ремесла і готовий сам стати майстром. У всіх випадках дуже примітивні інструменти використовувалися майстровитими руками, очима та умами для створення дуже складних виробів. Сьогодні ми маємо дуже складні інструменти, які можуть виготовляти навіть найнеймовірніші вироби з мінімальним втручанням з боку людини. А іноді й без її втручання, якщо машина повністю автоматизована і захищена від неправильного використання. Але проблема в тому, що машина, яка унеможливлює неправильне використання, виключає також спонтанність і натхнення. Саме тому сьогодні ми як ніколи потребуємо такого невербального навчання. Оскільки в більшості областях нашого життя для нас не потрібні ці вміння, ми повинні докладати свідомих зусиль для того, що в минулі часи робилося несвідомо.

Чуттєве сприйняття

Чуттєве сприйняття це основа інтелектуального життя. Я вважаю, що мислення, почуття та намір багато в чому залежать від хорошого сприйняття, але ми робимо вкрай мало, щоб розвинути його. Дещо відбувається щодо музики, але зоровим каналом, який використовується більше за інших, ми нехтуємо.

Усвідомлення

Я вважаю свідомість однієї з абсолютних цінностей у житті. На мій погляд, усвідомленість поряд із добротою та розумом — одна з основних якостей, які нам слід розвивати. З незапам'ятних часів філософи казали: «Пізнай себе». Однією з характерних рис нашої дивної цивілізації є те, що ми маємо філософські та моральні приписи, але не маємо жодних засобів для виконання цих приписів. Ми сповнені високих ідеалів і шляхетних принципів, але ми відчуваємо брак методів для реалізації цих ідеалів і дотримання цих принципів.

Я був глибоко вражений книгою «Гештальт-терапія» Перлза, Гефферлайна і Гудмана, яка також є широким збором різноманітних методів підвищення усвідомленості. Терапевтичне значення такого підходу є очевидним: замість того, щоб копатися в минулому, пацієнту пропонується жити в теперішньому. Зрештою, в одному з його аспектів невроз можна визначити як реакцію людини на поточні обставини тими способами, які були доречними у минулому, але більше такими не є. Гештальт-терапія пропонує велику кількість цікавих вправ для підвищення усвідомленості того, що відбувається тут і зараз, — як усередині нас, так і у зовнішньому світі.

І це в жодному разі не новий винахід. Швейцарський психотерапевт Віттоз, який помер у 1925 році, використовував практично ті ж методи, що й гештальт-терапевти. Він заохочував людей якнайповніше усвідомлювати те, що відбувається без втручання мислення. І він практикував це не тільки як терапевтичний метод, а й для того, щоб навчити людей, як підвищити задоволення від життя. Віттоз резюмував свою філософію наступними словами: «Якщо ви навчитеся бути більш сприйнятливими, то отримаєте більше задоволення від життя і виявлятимете більший інтерес до всього».

Я сказав би, що задоволення — це категоричний імператив, адже якщо ми навчимося отримувати задоволення, ми тим самим звільнимось від спокуси робити беззаконня. Рассел зазначав, що хронічна нудьга, з якою живе більшість людей, не тільки підштовхує до дрібних правопорушень, а й несе відповідальність за існування війни. Війна настільки захоплююча, що забезпечує уникнення нудьги повсякденного життя.

Цікаво, що під час війни також знижується рівень самогубств, навіть у нейтральних державах. Людям настільки цікаво, що буде у завтрашній газеті, що вони відкладають ідею самогубства. Потрібна війна, щоб життя стало досить цікавим і люди перестали вбивати себе.

Я згадав гештальт-терапію та роботу Віттоза у XX столітті, але подібні практики сягають давніх часів — насамперед до східної літератури. Наприклад, є цікавий тантричний текст, який починається з розмови між Шивою та його божественною дружиною Бхаваті. Богиня запитує Шиву про секрет його просвітленого розуму, і він пропонує їй список зі ста вісімнадцяти вправ для розвитку свідомості. І ці вправи, які охоплюють всі види людської діяльності аж до прийому їжі та чхання, передбачають теорії Віттоза та гештальт-терапії та дають всеосяжну програму для розвитку розуму та тіла, здатного на багато дій, як говорив Спіноза.

Добродія

Проблема актуалізації любові і доброти і водночас запобігання насильству і жорстокості є одним з найважливіших завдань для будь-якого суспільства. Знову ж таки, коли всі світові релігії проповідують любов і чесноту, жодна з них не надає способів передачі цих якостей дитині. Цікаво, що такий ефективний метод розвитку в дитині любові до оточуючих був виявлений у дикого племені арапешів у Новій Гвінеї, яке вперше вивчила Маргарет Мід. Ось як вона описує цей метод: мати тримає немовля на руках, розмовляючи з ним і пестячи його; іноді вона підносить немовля до родичів, інших членів племені і свійських тварин, примовляючи: «Добре, добре». Само собою, дитина ще не розуміє того, що вона говорить, але вона вже здатна вловити тон її голосу. І коли дитина навчиться говорити та засвоїть значення слова «добре», у його розумі сформується неймовірно важливий умовний рефлекс.

Крім цього, ми повинні вирішити проблему агресії, схильності до насильства та жорстокості, яка також дуже сильна. Ще з давніх-давен люди зрозуміли, що марно займатися умовляннями, а необхідно виробити шляхи невинного виходу цих схильностей. Тут нам також є чому повчитися у цивілізацій минулого: грецькі войовничі танці та діонісійські оргії, безперечно, призначалися для позбавлення людини від агресивних спонукань.

Сьогодні єдиним ефективним способом вважається індивідуальна терапія, але неможливо піддати терапії мільйони людей. Ми маємо знайти спосіб, що враховує той факт, що насильство приносить високі психологічні дивіденди. Як казав Блейк: «Прокляття мобілізує. Благословення розслаблює». І люди вважають за краще бути мобілізованими, а не розслабленими. Сьогодні ми розуміємо, що це відбувається завдяки виділенню адреналіну. І у світі є багато адреналінових наркоманів. Тому ми повинні знайти спосіб усунути цей потяг до адреналіну. У минулому людина жила в небезпечному світі, де вона повинна була рятуватися від диких тварин та інших дикунів, і вона отримувала свою дозу адреналіну у такий спосіб. Але сьогодні, коли більшість людей ведуть сидячий спосіб життя, ця ситуація є справжньою проблемою. Вільям Джеймс написав есе під назвою «Моральний еквівалент війни», де виклав свої думки щодо того, чим людям можна замінити війну. Однак його пропозицій недостатньо. Немає жодних сумнівів, що ми повинні виробити безліч нових способів для позбавлення людей від небезпечних нахилів. Як я вже казав, цивілізації минулого, як примітивні, так і розвинені, мають велику кількість прецедентів, які ми могли б адаптувати до поточних потреб у світлі сучасних наукових відкриттів. Я переконаний, що тоді нам вдалося б розробити способи, за допомогою яких схильність до насильства та жорстокості, яка зараз здається нам природною, могла б бути усунена без шкоди для оточуючих.


Читати також