Останні новини у світі високих технологій. 15.04.2023

Останні новини у світі високих технологій. 15.04.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Китайські вчені провели експеримент з ШІ в космосі - нейромережа добу керувала супутником

експеримент з ШІ у космосі

Вчені з університету Ухань провели досить незвичайний експеримент. Вони на 24 години надали штучному інтелекту повний контроль над супутником для дистанційного зондування Землі. Йдеться про супутника Qimingxing 1, який протягом доби керувався нейромережею без втручання людини. Метою експерименту була перевірка, що робитиме ШІ в таких умовах.

Як виявилося, система обрала кілька місць на Землі і надала команду Qimingxing 1 вивчити їх, причому серед місць виявилися ті, які цікавлять військових. Першою "точкою інтересу" стало місто Патна біля річки Ганг на північному сході Індії. Це місце примітне тим, що у 2020 році там базувався Біхарський полк, який брав участь у зіткненні з китайською армією. Другою точкою став порт Осака в Японії, куди нерідко заходять американські військові судна.

Джерело уточнює, що ШІ саме вибирав важливі точки для проведення зондування, люди в процес не втручалися. При цьому поки що експерти обережно оцінюють перспективи передачі ШІ контролю за супутниками.

«Супутники — це наші очі та вуха у небі. Невже ми хочемо, щоб ШІ вирішував, що ми бачитимемо та будемо чути?» - вважає один із фахівців.

Інший вважає, що центр управління польотами стежитиме за роботою ШІ, і перерве його діяльність, якщо той вийде з-під контролю та спробує захопити супутник. Втім, наразі це лише версії, а не готові рішення.

Ілон Маск заснував компанію X.AI у сфері ШІ. Вона конкуруватиме з OpenAI та її розробкою ChatGPT

Ілон Маск

Ілон Маск заснував компанію X.AI у сфері штучного інтелекту. Нове підприємство було зареєстровано минулого місяця, нині Маск є його директором, а Джаред Бірчалл, керівник сімейної інвестиційної фірми Маска Excession, вважається його секретарем. У документації, яку отримав ресурс The Verge, зазначено, що Маск зареєстрував X.AI 9 березня 2023 року.

Чутки про те, що Маск планував відкрити власну компанію зі штучного інтелекту, ходили вже кілька тижнів. Так, в раніше опублікованому звіті Business Insider говорилося, що Маск придбав тисячі графічних адапетрів для забезпечення роботи майбутнього продукту генеративного штучного інтелекту. Financial Times, у свою чергу, писала, що Маск планував створити фірму в галузі штучного інтелекту, яка б могла конкурувати з OpenAI. Повідомляється, що Маск навіть шукав фінансування в інвесторів SpaceX та Tesla для запуску X.AI.

Цікаво, що раніше Маск відкрито виступав проти OpenAI, співзасновником якої став 2015 року. Але в 2018 році Маск пішов із OpenAI, а наприкінці березня він підписав публічний лист із закликом призупинити «гігантські експерименти з ШІ».

У Microsoft Edge тестують бічну панель, яку можна закріпити на робочому столі

Розробники з Microsoft продовжують насичувати функціями свій браузер Edge. Так у збірці 114.0.1789.0 у гілці Canary з'явилася можливість відкріпити бічну панель від браузера та перемістити її на робочий стіл.

Це дозволить працювати з чат-ботом Bing, генератором зображень та іншими функціями, що є на бічній панелі. Зазначимо, що ця панель працюватиме навіть при згорнутому браузері (але не закритому), без необхідності заходити на веб-сторінку. Також поки що вона доступна не всім учасникам Canary та Dev.

Судячи із відео, яке опублікували розробники, відкріплення бічної панелі здійснюється за допомогою кнопки, після чого панель сама закріплюється праворуч на робочому столі.

Така функція може бути корисною, якщо користувачі працюють з документами, але в якийсь момент їм потрібно буде запитати щось у чат-бота Bing або згенерувати зображення. Панель, що відкріплюється, дозволить не відволікатися на перемикання вікон і додатків.

Терміни запуску функції для всіх хоча б у гілці Canary поки що не повідомляються. Також неясно, чи буде ця можливість реалізована у фінальному складанні браузера, адже нерідко Microsoft відмовлялася від нових можливостей на етапі тестування.

Google Pixel 8 буде компактнішим за попередника, але збереже характерний великий виступ камери

Google Pixel 8

У Мережі опубліковано зображення чохлів для смартфонів Google Pixel 8 та Pixel 8 Pro. Ці картинки підтверджують відданість Google дизайну, який вже можна назвати традиційним – з великим прямокутним блоком камери на всю ширину тильної панелі.

Найменше зміниться Pixel 8 – у порівнянні з Pixel 7 у нього хіба що з'явився трикутник, в який вписані спалах і мікрофон. Але це не більше ніж елемент дизайну.

У Pixel 8 Pro тепер всі модулі візуально об'єднані в один блок (у Pixel 7 Pro один модуль стоїть окремо), а під спалахом з'явилося віконце, в якому, ймовірно, сховаються додаткові датчики камери. Загалом відмінності між Pixel 7 і Pixel 8 є, але в ледь помітних нюансах.

Згідно з попередніми даними Pixel 8 буде компактнішим за Pixel 7 – він отримає екран OLED з діагоналлю 6,16 дюйма проти 6,3 дюйма у нинішньої моделі. Габарити Pixel 8 становитимуть 150,5 x 70,8 x 8,9 мм.

Анонс лінійки Pixel 8 може відбутися 10 травня на заході Google I/O, але у продаж смартфони надійдуть лише восени. Натомість вони мають стати першими серійними пристроями з Android 14.

Xiaomi 13 Ultra вже доступний для замовлення в Китаї

Xiaomi 13 Ultra

Прем'єра Xiaomi 13 Ultra відбудеться 18 квітня у Китаї, але у Китаї вже почали приймати заявки на покупку новинки – відповідна сторінка з'явилася на найбільшому китайському маркетплейсі JD.com.

Ціни поки не оголошені, так що користувачі розміщують заявки наосліп, але передбачувані ціни вже названі і, судячи з них, Xiaomi 13 Ultra може виявитися одним із найдорожчих камерофонів 2023 року.

Xiaomi вже почала публікувати тизери і дещо розповіла про новинку. Наприклад, відомо, що у складі основної камери дюймовий сенсор зображення Sony IMX989 та три 50-мегапіксельні датчики Sony IMX858. Також апарат отримав топову SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, а програмною платформою виступить Android 13 з інтерфейсом MIUI 14.

Історичний старт найбільшої ракети людства заплановано на 17 квітня. У цей день SpaceX Starship здійснить свій перший орбітальний політ

старт найбільшої ракети

Цей пуск чекали давно, і ось, здається, у SpaceX все готово: компанія оголосила про те, що запуск величезної ракети Starship у її перший орбітальний політ відбудеться у понеділок, 17 квітня. Як стартовий майданчик обрано полігон SpaceX Starbase у штаті Техас.

SpaceX вже отримала ліцензію Федерального управління цивільної авіації (FAA) на проведення польоту, але цікаво, що ліцензія разова - для наступного польоту Starship з космодрому в Бока-Чіка SpaceX знову буде потрібно вимагати ліцензію регулятора.

Нагадаємо, 120-метрова ракетна система складається з космічного корабля Starship і ракети-носія Super Heavy з 33 двигунами Raptor. У SpaceX вважають, що згодом транспортна система Starship зможе замінити наявні Dragon і Falcon 9. Тобто Starship буде і супутники на орбіту виводити, і людей на Марс доставляти.

Перші у світі бездротові навушники для прослуховування Lossless Audio. Представлені Hed Unity за 2200 доларів

Hed Unity

Компанія Hed представила Unity – перші у світі бездротові навушники, що пропонують звук без втрат.

Для передачі даних у потрібній якості навушники використовують Wi-Fi (Full Fidelity Wi-Fi), хоча можуть працювати і за допомогою Bluetooth, але тут вже доведеться змиритися з втратами якості. Компанія каже, що навушники дозволяють слухати музику високої роздільної здатності без втрат із частотою до 24 біт/96 кГц.

В основі навушників лежать 40-міліметрові титанові випромінювачі. За обробку звуку відповідає двоядерний процесор і 1 ГБ ОЗУ, а ще навушники мають триосьовий гіроскоп, такий же акселерометр, компас і дев'ятиосьовий датчик руху. Також можна наголосити на наявності 16 ГБ власної флеш-пам'яті для зберігання музики.

Автономність, незважаючи на габарити навушників, досить скромна: 6-8 годин. Але це проблема всіх навушників, які використовують Wi-Fi. Габарити та масу виробник не розкриває.

Фірмова програма для роботи є як для iOS, так і для Android. Коштують навушники 2200 доларів.


Читати також