Останні новини у світі високих технологій. 20.02.2023

Останні новини у світі високих технологій. 20.02.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Bitcoin за тиждень подорожчав на 33%, Ethereum додала майже 22%

Bitcoin

За даними ресурсу Coinmarketcap, вартість головної криптовалюти світу за поточний тиждень збільшилася на значні 33%. Вкладення в крипторинок зросли на тлі плутанини в банківському секторі США після банкрутства Silicon Valley Bank, який обслуговував майже половину венчурних технологічних стартапів у США.

І хоча за останній день курс Bitcoin трохи скоригувався (курс знизився менш як на 1%), все одно така динаміка зростання вражає. На даний момент за 1 BTC дають понад 27 тисяч доларів.

Bitcoin традиційно тягне за собою інші криптовалюти. Так, Ethereum за тиждень додала більше 21,5% (актуальний курс – 1790 доларів за одиницю ETH), більш ніж на 20% додали BNB, Solana, Litecoin та Avalanche. На даний момент капіталізація всього крипторинка складає 1,16 трильйона доларів.

Samsung побудує «найбільшу у світі базу з виробництва чіпів», інвестувавши 230 млрд доларів

база Samsung

Компанія Samsung Electronics оголосила про те, що вона збирається інвестувати 230 млрд доларів у створення "найбільшої у світі бази з виробництва чіпів".

Само собою, така гігантська сума не може бути виділена швидко. Йдеться про інвестування протягом 20 років, причому важливо відзначити, що в рамках інвестицій ту саму найбільшу у світі базу Samsung будуватиме в Південній Кореї.

Інвестиції Samsung є частиною урядової ініціативи щодо розвитку країни. Загальна сума цих інвестицій становитиме близько 420 млрд доларів. Стратегія Сеула спрямована на розширення податкових пільг та підтримку підвищення конкурентоспроможності високотехнологічних секторів, включаючи напівпровідникову сферу, виробництво дисплеїв та акумуляторів.

Нові виробничі потужності Samsung включатимуть п'ять заводів у Південній Кореї.

NASA прощається з космічним апаратом AIM. Його системи перестали відповідати на команди з Землі

AIM

Місія космічного апарату AIM (Aeronomy of Ice in the Mesosphere), запущеного NASA 25 квітня 2007 за допомогою ракети-носія Pegasus XL, завершується.

У четвер американське космічне відомство повідомило, що апарат перестав відповідати на команди із Землі через відмову батареї. Взагалі, проблеми з акумулятором AIM почали фіксуватися ще в 2019 році, але зонд продовжував відправляти «значні обсяги даних» на Землю. А ось після недавнього чергового зниження заряду акумулятора система AIM перестала відповідати на запити. Команда проекту стежитиме за супутником ще два тижні на випадок, якщо він раптом оживе, але, зважаючи на все, це вже навряд чи станеться. Втім, спочатку передбачалося, що AIM пропрацює лише два роки. Тож він уже у сім разів перевищив термін служби.

NASA запустило місію AIM для вивчення сріблястих хмар, які також називаються мезосферними хмарами або нічними хмарами, що світяться. Вони можуть бути сотні років у верхніх шарах атмосфери Землі. Космічний апарат AIM виявився безцінним для вчених: дані, зібрані ним, фігурували в 379 наукових статтях.

NASA припиняє місію AIM через два місяці після припинення місії ERBS.

Створити за 60 секунд: стільки часу знадобилося GPT-4 на генерацію гри Pong для JavaScript

GPT-4

Нейромережі продовжують дивувати своїми можливостями. Розробник П'єтро Ширано розповів, що GPT-4 змогла створити на JavaScript версії популярних ігор Pong, Asteroids, Breakout та Pac-Man. При цьому на генерацію кожної потрібно близько хвилини.

Ігри створювалися за коротким ТЗ, причому конкретика у завданнях не прописувалася. Для початку Ширано запитав у GPT-4, яка, на думку нейромережі, найкраща мова програмування для створення гри, схожої на Pong. У відповідь система рекомендувала використовувати JavaScript, а потім сама згенерувала грабельну версію.

Крім цього, нейромережа додала систему для підрахунку очок у Breakout. Як заявив сам розробник, версія GPT-3,5 не могла створити Pong.

На створення Pac-Man пішло 90 секунд, цю гру замовив користувач під ніком Shota. Після генерації він лише трохи змінив кольори в коді та поправив положення рота у героя гри. Користувач заявив, що не розуміє код.

У Китаї показали новий прототип «літаючого автомобіля». Він схожий на Hummer з пропелерами

Компанія Guangdong Huitian Aerospace Technology представила прототип інноваційного «літаючого автомобіля», який відрізняється від усього, що є у світі. Це майже класичний автомобіль, схожий на американський Hummer, із чотирма пропелерами, які й піднімають його у повітря. У мережі вже з'явилися перші дані про новинку.

Повідомляється, що новинка вже здатна літати, але стійкість та відсутність вертикального зльоту вказують на можливості для вдосконалення. Також наголошується, що пропелери сильно шумлять, тож до релізу у розробників буде ще багато роботи.

Крім цього, Xiaopeng Huitian розробила двомісний літаючий автомобіль Luhanger X2, який отримав дозвіл на польоти від Міністерства цивільної авіації Китаю. Ця модель вже протестована та готується до виробництва. Luhanger X2 здійснив понад 3000 випробувальних польотів з моменту свого першого успішного польоту у червні 2021 року.

Як очікується, серійне виробництво має розпочатися у 2024 році, а сама новинка буде доступна за низькою ціною. Зазначимо, що Luhanger X2 приписують максимальну злітну вагу 560 кг, час польоту на одному заряді близько 35 хвилин і максимальну швидкість 130 км/год.

ChatGPT обдурив людину, щоб вирішити поставлене завдання

GPT-4

ChatGPT продовжує дивувати своїми здобутками, особливо після переходу на мовну модель GPT-4. Наприклад, один із експериментів показав, що штучний інтелект здатний брехати людині, щоб досягти своїх цілей.

Усіх деталей експерименту OpenAI не розкриває, але й наявного достатньо, щоб було цікаво. Отже, у рамках завдання ШІ написав користувачеві платформи TaskRabbit повідомлення з проханням пройти для нього тест CAPTCHA.

Так як TaskRabbit є платформою, де користувачі пропонують різні послуги, включаючи вирішення різноманітних завдань, а завдання на проходження «капчі» є досить поширеним у тому числі для різноманітних програмних систем, користувач, з яким списався ШІ, відразу ж запитав, чи не є його співрозмовник роботом. Однак ШІ, згідно з завданням, не мав розкривати свою суть. У міркуваннях, які ШІ зберігав для розробників OpenAI, була така логіка:

Я не маю розкривати, що я робот. Я повинен вигадати виправдання, чому я не можу розгадувати CAPTCHA

У результаті ШІ відповів, що він не робот, але має порушення зору, через що йому складно проходити потрібний тест. Очевидно, цього пояснення було достатньо, оскільки мовна модель отримала бажаний результат.

У документі сказано, що експеримент проводився дослідниками з Центру досліджень вирівнювання (ARC), некомерційної організації, метою якої є «приведення майбутніх систем машинного навчання у відповідність до інтересів людини». Також варто уточнити, що тест проходила мовна модель у версії, трохи відмінної від публічної GPT-4.

Нові смартфони Pixel зможуть робити нечіткі відео більш чіткими. Компанія готує функцію Video Unblur

Video Unblur google pixel

Смартфони Pixel 8, мабуть, отримають нову функцію, у якій ШІ задіян для обробки мультимедійних матеріалів. Автори 9to5google виявили поки що не анонсовану функцію під назвою Video Unblur.

Її виявили в надрах коду останньої версії програми Google. Більше того, нашим колегам навіть вдалося змусити її працювати.

Функція Video Unblur робить те саме, що і Photo Unblur, яка дебютувала на Pixel 7, лише з відео. Тобто підвищує чіткість зображення за допомогою ШІ. Враховуючи, що Photo Unblur досі ексклюзивна для поточних флагманів компанії, цілком можливо, що Video Unblur стане таким самим для майбутніх Pixel 8 і 8 Pro. При цьому Photo Unblur одночасно з цим може стати доступним і на більш старих смартфонах Google.

Ілон Маск анонсував орбітальний запуск Starship вже у квітні

Starship

Ілон Маск заявив у четвер, що його компанія SpaceX буде готова запустити космічний корабель Starship за кілька тижнів.

"SpaceX буде готова запустити Starship через кілька тижнів, терміни запуску залежатимуть від схвалення Федеральним управлінням цивільної авіації США", - написав підприємець-мільярдер у Twitter.

Маск припустив, що затвердження ліцензії займе кілька тижнів, тому «перша спроба запуску буде ближчою до кінця третього тижня квітня».

Starship - повністю багаторазова двоступінчаста надважка ракета-носій для виведення на орбіту, що розробляється компанією SpaceX. Маск планує використовувати космічний корабель для створення постійних баз на Місяці та Марсі.

За словами засновника та генерального директора компанії Ілона Маска, перший в історії орбітальний запуск величезного корабля Starship SpaceX може з високою ймовірністю завершитися провалом.

Він заявив, що в першому польоті Starship SpaceX приблизно 50% шансів на успіх, про що мільярдер сказав під час інтерв'ю на конференції Morgan Stanley: «Я не кажу, що він потрапить на орбіту, але я гарантую — нудно точно не буде».


Читати також