Науково-популярні відео тижня. Добірка від 20.03.2023

дивитись відео про науку

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

Кормак Маккарті — літературна ікона. Лауреат Національної книжкової премії та Премії Національного кола книжкових критиків, а також Пулітцерівської премії за апокаліптичний роман «Дорога», роман «Кривавий меридіан» був названий «Великим американським романом». Багато людей не знали, що цей культурний гігант також захоплюється наукою та дивовижно обізнаний. Читаючи його найновіші книги «Пасажир і Стелла Маріс» , це стає очевидним. Головні герої є вундеркіндами математики та фізики. Примітно, що інтерв'ю бере америко-канадський фізик-теоретик, космолог. Професор-засновник Відділу земних та космічних досліджень Університету штату Аризона, Лоуренс Краусс.

Професор Роберт Сапольський закінчує свою лекцію про мову, а потім занурюється в дискусію про шизофренію. Він обговорює зовнішні фактори, а також генетичні складові, які можуть стосуватися людей, хворих на шизофренію. Він описує шизофренію як хворобу розладу мислення та неадекватних емоційних.

Чому 1940-ті роки були такими жахливими для України, це тема 16 лекції всесвітньо відомого курсу Єльського університету. У ній професор Снайдер розповість про вплив Німеччини на Україну, плани та мотиви Гітлера, а також проведе паралелі з сучасним російським вторгненням. Тімоті Снайдер — професор історії Єльського університету Річарда К. Левіна та постійний співробітник Інституту наук про людину у Відні викладає курс "Становлення сучасної України". 23 лютого 2022 року Україна повинна була існувати як суспільство та Держава, інакше наступного дня українці не чинили б колективного опору російському вторгненню. Що означає існування нації? Це питання структур, дій чи обох? Чому існування України спричинило такі суперечки? У чому польська, російська, і єврейське саморозуміння залежить від досвіду в Україні? Як і коли виникла сучасна українська нація? Якщо на те пішло, як виникає будь-яка сучасна нація?

Подкаст терапія - це діалоги двох друзів. Спартак - член-кореспондент української академії наук, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є.

Роботи і штучний інтелект заберуть у людей роботу?!

Чи заберуть роботи людські робочі місця? Чи замінить штучний інтелект людей певних професій? Чи новою є така можливість та страх перед прогресом? Про все це нове відео Клятого раціоналіста. 

Як мрія перетворюється на мету? Як мета отримує план? Чому деякі цілі так і не реалізовуються? Чому ми втрачаємо мотивацію в процесі? І як правильно формулювати результат, аби мозок бажав його досягати. 

Афганістан - таємнича країна десь на сході, яка постійно виринає в новинах через війни перевороти та інші не дуже приємні речі. Сьогодні розберемось як же так сталось, і на якому історичному роздоріжжі країна звернула не туди. Ну і звісно, хто їй у цьому допоміг. З чим асоціюється Афганістан у украінців? В першу чергу з війною що розпочалась 1979 року.

З наукової точки зору, всієї води на планеті не вистачить, щоб втопити все живе. Але, яка за великим рахунком, нам з вами різниця. Адже якщо жахлива стихія затопила ваше місто чи вашу країну чи цілий континент – чи зможете ви вижити? Чи доля Ноя чекає лише на окремих щасливчиків?

Філософія свідомості - один з найпопулярніших напрямків сучаної філософії, про який можна говорити тижнями. На зустрічі піднімемо наступні питання: Аналітична філософія — що це? Від аналізу мови до аналізу свідомості Найзначніші вектори досліджень філософії свідомості Критика фізикалізму — чи можливо це робити послідовно? Учасники: Руслан Мироненко — засновник Печери Платона Ксенія Зборовська — співзасновниця Печери Платона.

Хто приносить весну в різних культурах?

У новому відео поговоримо про створінь, що відповідають за найочікуваніший сезон року — весну. Місце знайшлося і для хоробрих пташок, і для плодів вічної молодості, і для кривавих ритуалів. А ще, одна із героїнь цього відео досі має багатьох шанувальниць!

Нова цікава лекція на каналі Довколаботаніка.

Добірка новин про космос за минулий тиждень.


Читати також