Останні новини у світі високих технологій. 8.04.2023

Останні новини у світі високих технологій. 8.04.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Xiaomi вже готує флагмани Xiaomi 13T Pro та Redmi K60 Ultra, вони можуть вийти у липні

 Redmi K60 Pro

Ресурсу XiaomiUI вдалося відмітити в базі IMEI два нові перспективні смартфони Xiaomi з каталожними номерами 23078PND5G і 23078RKD5C. Зазначається, перший належить Xiaomi 13T Pro, а другий – Redmi K60 Ultra. Перша частина номера (2307) вказує на можливий термін прем'єри – липень 2023 року. Втім, прем'єра може відбутися трохи пізніше.

XiaomiUI вважає, що спочатку Redmi K60 Ultra вийде у Китаї, а потім вже відбудеться глобальна прем'єра Xiaomi 13T/13T Pro. Цікаво, що смартфонам приписують однокристальну систему MediaTek, а не Qualcomm. У такому разі логічно думати, що новим флагманам дістанеться і флагманська SoC Mediatek – Dimensity 9200. На жаль, більше жодних технічних подробиць про ці моделі немає.

32 потоки Full HD при 60 к/с. AMD представила медіаприскорювач Alveo MA35D з першими у сегменті п'ятинанометровими ASIC

Alveo MA35D

Компанія AMD представила медіаприскорювач Alveo MA35D, який є першим у світі подібним продуктом, що базується на техпроцесі 5 нм.

Серцем Alveo MA35D є дві однакові ASIC, спеціально створені для максимальної щільності потокової передачі. Як каже AMD, архітектура новинки спеціально розроблена для максимальної економічності. Варто також уточнити, що Alveo це лінійка продуктів Xilinx, але тепер остання належить AMD. Нове рішення спрямоване на інтерактивні потокові відеосервіси нового покоління.

Alveo MA35D здатний обробляти 32 потоки у форматі Full HD при 60 к/с, вісім каналів 4K при 60 к/с або чотири канали 8K при 30 к/с. Якщо точніше, йдеться про збільшення щільності каналів у 32, 8 або 4 рази відповідно. Підтримуються кодеки AV1 та H.26x.

AMD також каже, що енергоспоживання на один канал становить лише 1 Вт, а продуктивність додаткового співпроцесора ШІ сягає 22 TOPS. Даний співпроцесор потрібен для оцінки контенту покадрово та динамічного коригування налаштувань кодувальника з метою покращення сприйманої візуальної якості при мінімальному бітрейті.

Alveo MA35D знаходиться на стадії тестування і надійде у продаж у третьому кварталі. Ціна пристрою складає 1595 доларів.

Штучний інтелект проти паролів. Дослідження показало, що прості паролі з 10 символів миттєво зламуються

Штучний інтелект

Штучний інтелект може допомогти не лише написати реферат чи навіть дипломну роботу, а й набагато швидше зламати пароль. Дані компанії Home Security Heroes, яка спеціалізується на кібербезпеці, показують, що інструмент PassGAN, що недавно з'явився, на основі ШІ здатний миттєво або дуже швидко зламувати досить прості паролі.

Дослідження компанії показує, що з 15 680 000 поширених паролів, які були взяті для експерименту, ШІ вдалося зламати 51% менш ніж за хвилину, 65% - менш ніж за годину, 71% - менше ніж за день, а на злам 81% йде менше місяця.

Результати можуть здатися дуже лякаючими, проте не все так погано. Справа в тому, що швидко або відносно швидко зламуються прості паролі, що особливо складаються з одних лише цифр. Якщо використовувати літери, то вже 10 символів достатньо, щоб завантажити роботою PassGAN на 5 років. Додавання всього двох ускладнить завдання на порядок: інструменту потрібно буде 30 000 років.

Цікаво й те, що, судячи з доступної форми перевірки на сайті компанії, для PassGAN практично не має значення складність пароля — має значення лише довжина. Тобто пароль із 10 символів ШІ зламуватиме 5 років, незалежно від наявності чи відсутності там цифр, спеціальних символів чи літер у різних регістрах. Виняток становлять лише паролі з одних цифр – такі ШІ зламує набагато легше.

OnePlus представила 40-дюймовий телевізор OnePlus TV Y1S за 270 доларів

 OnePlus TV Y1S

Асортименти OnePlus поповнився телевізором OnePlus TV Y1S. Така модель представлена в Індії, ціна – 270 доларів.

ТБ характеризується роздільною здатністю Full HD. Він підтримує HDR10+, HDR10, Dolby Audio, звукова підсистема представлена двома динаміками сумарною потужністю 20 Вт.

В основі апаратної платформи пристрою лежить SoC MediaTek MT9216, обсяг оперативної пам'яті складає 1 ГБ, вбудованої флеш-пам'яті – 8 ГБ. Як ОС виступила Android TV 11 з інтерфейсом OxygenPlay 2.0. OnePlus TV Y1S наділений дводіапазонним адаптером Wi-Fi, модулем Bluetooth 5.0, двома портами HDMI, двома USB та роз'ємом RJ-45.

«Дивовижна історія про трьох геніальних молодих людей, які відкрили скриньку Пандори», — анонсовано серіал The Pirate Bay

The Pirate Bay

Компанія Dynamic Television, що базується в Лос-Анджелесі, придбала всесвітні права на шведський серіал «Піратська бухта» (The Pirate Bay), який розповість про найбільшого у світі BitTorrent-індексатора і каталог для пошуку .torrent-файлів, а також про його співзасновників Фредріке Нейє та Готфріді Швартхольме. Серіал випустить SVT

Серіал із шести серій, який має бути запущений у виробництво цієї осені, проводиться стокгольмською та лос-анджелеською кіностудією B-Reel Films («Сонцестояння», «Перш ніж помремо»). Режисером виступає Єнс Шегрен, головним сценаристом призначений Петро Марциняк («Все, чого я не пам'ятаю»), а Патрік Гюлстрем виступає як сценарист епізодів.

Серіал розповість історію Пітера, Фредріка та Готфріда, які створили у 2003 році один із найбільших у світі BitTorrent-ресурсів у відповідь на спробу великого бізнесу взяти під контроль обмін файлами через Інтернет.

"Це класична історія зльоту та падіння, трагедія про політ надто близько до сонця, але також і вічна історія про конфлікт поколінь", - сказав Марциняк.

За словами Аніки Шмідт з Dynamic Television, «Піратська бухта» - це «дивовижна історія про трьох геніальних молодих людей, які відкрили скриньку Пандори. Вони викликали глобальну цифрову і політичну революцію, вплив якої відчувається досі, наражаючи своє життя на несподіваний і хвилюючий ризик».

Керівник відділу серіалів SVT Ганна Кронеман вважає історію "Піратської бухти" "відправною точкою переходу від аналогового світу розваг до сучасного потокового світу".

У серіалі розповідається, як три молоді людини докорінно змінили всю індустрію розваг, і показано, як глибоко зачеплені політичні, емоційні та фінансові інтереси різних сторін.

У пошуковій системі Google з'явиться штучний інтелект, схожий на ChatGPT

ChatGPT

Перегони чат-ботів з ШІ продовжуються. Цього разу компанія Google збирається додати розмовний штучний інтелект у свій пошук. Він буде схожий на ChatGPT.

«Чи зможуть люди ставити запитання Google та взаємодіяти з великими мовними моделями у контексті пошуку? Абсолютно», - заявив CEO Google Сундар Пічаї. Він також заявив, що сприймає чат-боти з ШІ як нову можливість для бізнесу, а не загрозу.

Таким чином, пошуковий гігант йде стопами Microsoft з його оновленою пошуковою системою Bing з інтегрованим чатом ChatGPT. Передбачається, що додавання чат-боту дозволить найпопулярнішій пошуковій системі покращити роботу, хоча спочатку в Google сприйняли випуск ChatGPT як загрозу своєму рекламному бізнесу.

Сам Пічаї поки не повідомляв, коли ШІ інтегрують у пошук, але, схоже, це відбудеться незабаром, оскільки в цьому плані Google серйозно відстає від Microsoft. Проблем додає і той факт, що сервіс Bard із вбудованим ШІ вже на презентації припустився низки помилок, через що Alphabet втратила 100 млрд доларів капіталізації.

Alibaba планує запустити свій ШІ-бот, схожий на ChatGPT, цього місяця

ШІ-бот

Китайський гігант Alibaba найближчим часом планує запустити свій фірмовий чат-бот, схожий на ChatGPT. Компанія веде роботи над ним уже деякий час, а запуск планується цього місяця.

Як відзначають китайські ЗМІ, версія ChatGPT від Alibaba вже була виявлена у додатку для смарт-колонок Tmall Genie. Тобто програма вже завантажена, залишається лише дочекатися її запуску. Зазначимо, що Baidu та JD.com вже представили свої версії чат-ботів з підтримкою ШІ.

Передбачається, що Alibaba запустить "великомасштабну модель" свого чат-боту під час хмарного саміту 2023 року в Пекіні, але точних термінів поки що не названо. Також неясно, якими мовами буде доступний чат-бот Alibaba, в яких регіонах з'явиться спочатку і які можливості запропонує.

Ілон Маск стверджує, що 10 трлн доларів вистачить, щоб перевести всю людську цивілізацію на відновлювані джерела енергії

Tesla Master Plan

Ілон Маск вважає, що людству зараз необхідно лише 10 трлн доларів протягом наступних 20 років, щоб перейти на відновлювані джерела енергії та відмовитися від викопного палива.

Своє бачення питання Маск виклав у третій частині документа Tesla Master Plan. 10 трлн доларів для всієї планети протягом 20 років – це досить скромна сума. Більше того, Маск вважає, що людство таким чином навіть заощадить, оскільки процес подальшої розробки ресурсів за той же період часу, згідно з розрахунками мільярдера, вимагатиме витрат у розмірі 14 трлн доларів.

Маск не наводить всіх подробиць та розрахунків, але обіцяє опублікувати такий документ трохи пізніше. Поки ж мільярдер каже, що під час його плану вся інфраструктура, включаючи вітряні та сонячні електростанції, займе «менше 0,2% площі Землі». Якщо Маск вважає лише площу суші, то насправді це приблизно 300 000 км2. Точніше, мова йде про менше ніж 300 000 км2, але, наскільки менше, ми не знаємо. А 300 000 км2 – це приблизно площа Італії чи Польщі.

Варто зазначити, що ті самі 10 трлн доларів мають піти не лише на будівництво електростанцій та відповідної інфраструктури. До цього бюджету включено також гроші на нові автомобільні заводи, витрати на матеріали та виробництво акумуляторів.

DJI Mavic 3 Pro вже продається у Китаї. З'явилися фото та подробиці

DJI Mavic 3 Pro

Видання IT Home опублікувало перші фотографії покращеної версії дрону DJI Mavic 3, яка буде випущена під назвою DJI Mavic 3 Pro.

DJI Mavic 3 Pro буде оснащено трьома камерами. Роздільна здатність основної камери буде збільшена з 20 до 40 Мп. Додано надширококутний модуль та камера з 56-кратним гібридним зумом. У звичайного DJI Mavic 3 ця камера дозволяє наближати зображення у діапазоні 7-28x.

Крім того, дрон вже з'явився на платформі Xianyu, де він пропонується за ціною від 2020 доларів. Комплект Fly More Combo з додатковими акумуляторами та іншими аксесуарами коштує 2750 доларів.

Компанія DJI офіційно поки не говорила, коли буде представлено пристрій, проте цей витік підтверджує, що анонс може відбутися будь-якої миті.

У Chrome такої функції немає: Microsoft Edge навчився блокувати відеоролики, що запускаються автоматично 

Microsoft Edge

Браузер Microsoft Edge на базі Chromium отримав нову функцію покращеного автоматичного блокування відео з автоматичним відтворенням.

На сайті Edge Insider було оголошено, що Microsoft представила «додаткове налаштування для жорсткого блокування автозапуску мультимедіа» у браузері. Нова функція, вперше представлена в поточному випуску Edge Canary, дозволяє блокувати всі медіафайли, що автоматично відтворюються, з якими ви можете зіткнутися при перегляді веб-сторінок. Параметр блокує автоматичне відтворення на всіх веб-сайтах.

Microsoft каже, що новий параметр буде суворішим, ніж існуючий: «Ми почули ваші прохання про суворе блокування автозапуску мультимедіа і раді повідомити, що воно тепер доступне. Edge Canary тепер має новий параметр автозапуску, Block, який дозволяє зупинити автоматичне відтворення всіх медіафайлів на сайті. Він суворіший за існуючий параметр Limit, і він блокує автоматичне відтворення на всіх сайтах незалежно від попереднього використання».

Block ще не набув широкого поширення, але в Edge Canary його можна знайти в розділі "Налаштування" в розділі "Налаштування дозволів для файлів cookie та сайтів" (edge://settings/content/mediaAutoplay).

Як зазначає Neowin, Microsoft Edge раніше пропонував цю опцію, але потім видалив її.


Читати також