Біографія Джонатана Сафрана Фоера

Біографія Джонатана Сафрана Фоера

Джонатан Сафран Фоер – американський письменник – народився 21 лютого 1977 року у Вашингтоні (округ Колумбія, США).

Освіту здобув у Принстонському університеті, де на кожному курсі отримував премії на конкурсах літературної майстерності. Відвідував семінар під керівництвом Джойс Керол Оутс. Після закінчення університету працював асистентом у морзі, продавцем в ювелірному магазині, викладачем математики, службовцем архіву, «літературним рабом». Фоер також редагував збірку прози та поезії «The Convergence of Birds», натхненний творчістю Джозефа Корнелла. Твори Фоера публікувалися в ряді журналів. Одне з його оповідань отримало у 2000 премію від Zoetrope.

У 1999, збираючи матеріали для дисертації, Фоер відвідав Україну, де шукав відомості про свого дідуся по лінії матері. Робота над дисертацією плавно перетекла в роботу над романом «Все ясно» (Everything is Illuminated) і його публікацію в 2002.

Перший роман 25-річного випускника Принстона вже перекладений на 15 мовах і розійшовся тиражем понад півтора мільйона примірників, екранізований в 2005 компанією Warner Independent Pictures (режисер Лів Шрайбер).

Якщо перший роман Фоера пов'язаний з подіями Голокосту, то другий, «Страшенно голосно і неймовірно близько» (Extremely Loud and Incredibly Close) (2005), — з 11 вересня, також був екранізований. Обидва романи отримали високу оцінку критиків і відомих письменників — Салмана Рушді, Джона Апдайка, Синтії Озік, Ізабель Альєнде, удостоєні кількох премій.

Джонатан Сафран Фоер — переконаний вегетаріанець і в 2009 опублікував книгу «Поїдання тварин» (Eating Animals) з докладним аналізом вегетаріанського способу життя.

Навесні 2008 Джонатан отримав запрошення викладати в Єльському університеті. Він є професором Нью-Йоркського університету.

У червні 2004 Фоер одружився з письменницею Ніколь Краусс. Вони жили в Park Slope в Брукліні, Нью-Йорк, і мають двох дітей. Пара розлучилась у 2014, але залишаються друзями і в даний час живуть в різних будинках в Брукліні, недалеко одне від одного.

Відомо, що Джонатан Сафран Фоер п'є багато кави і встає щодня о 4:00 ранку, щоб почати писати.

Книги:
2002
— «Все ясно» (Everything is Illuminated).
2005 — «Страшенно голосно і неймовірно близько» (Extremely Loud and Incredibly Close).
2009 — «Поїдання тварин, або М'ясо» (Eating Animals).
2010 — «Дерево кодів» (роман-гіпертекст, по мотивам книги Бруно Шульца).
2016 — «Ось я» (Here I Am).

Нагороди:
Джонатан Сафран Фоер — лауреат численних літературних премій, включаючи Премію газети «Гардіан» за найкращу дебютну книгу (Guardian First Book Prise), Національну премію за найкращу книгу на єврейську тему (National Jewish Book Award) і нагороду «Молодий Лев» — Нью-Йоркської публічної бібліотеки (New York Public Library Young Lions Prize). Одне з його оповідань отримало в 2000 премію від американського літературного журналу «Zoetrope: All-Story».

Біографія

Твори

Критика


Читайте также