Коли вибирають для будинку гвинтові сходи

для будинку гвинтові сходи

Зміст

  1. Як вибрати гвинтові сходи для дому
  2. Переваги та недоліки гвинтових сходів
  3. Де застосовуються
  4. Як замовити сходи для дому

Як вибрати гвинтові сходи для дому

Гвинтовими сходами називається несуча конструкція, форма якої є закручена спіраль. Піднімаючись такими сходами, людина йде по колу. Іноді їх називають круговими чи спіральними. Стандартні гвинтові сходи складаються з опорного стовпа, сходинок і перил. Сходинки розташовані радіально, мають звужену до середини форму. В якості матеріалу зазвичай використовується дерево твердої породи.

Історія гвинтових сходів починається зі стародавніх замків, коли озброєні воїни піднімалися на стіни фортець. З цієї причини сходи закручуються за годинниковою стрілкою. Права рука була вільна для несення зброї та поєдинку. Зараз сходи роблять із закручуванням проти годинникової стрілки, щоб правою рукою можна було братися за поручень перил.

Типи гвинтових сходів

Типи гвинтових сходів:

  1. З опорою на центральний стовп із металу. Тут можливий консольний варіант кріплення сходинок, або з опорою на несучу стіну будівлі
  2. Без опорного стовпа. Сходинки кріпляться на несучу тятиву, закручену в спіраль. Складна, але дуже гарна конструкція, справжній витвір мистецтва
  3. З опорою на вилиту з бетону закручену спіраль
  4. Є випадки коли гвинтові сходи, можуть бути з прямим маршем і забіжними сходинками навколо центральної труби

Переваги та недоліки гвинтових сходів

Переваги гвинтових сходів:

  1. Займає мало місця. Можна змонтувати у приміщеннях з обмеженими розмірами
  2. Гарний вигляд. Завдяки своїй формі гвинтові сходи чудово виглядають з усіх боків.

Часто їх встановлюють в ценрі приміщення. Ця чудова інженерна споруда притягує погляд та є центром уваги. Залежно від матеріалів та оздоблення, можна витримати будь-який стиль. Для класичного стилю будуть доречні ковані елементи, дерево для провансу, щаблі зі скла для модерну, а грубий металевий профіль ідеальний для лофту.

  1. Проста конструкції. Гвинтові сходи можна виготовити з невеликим бюджетом. Усі елементи виконуються на виробництві, а на об'єкті здійснюється швидкий монтаж. Кругові сходи часто стоять окремо від стін і немає необхідності в підгонці до стіни і прорізу.
  2. Купівля готових комплектів. Існують модульні гвинтові сходи. Модулі нанизуються один на одного, можна набрати будь-яку висоту та крок щаблів. Такі сходи можна придбати у вигляді готових комплектів для самостійного збирання. Слід знати, що в процесі експлуатації сходи розхитуються, з'являються скрипи. Потрібне періодичне обслуговування та підтяжка кріпильних елементів.

На жаль, гвинтові сходи мають деякі недоліки:

  1. Через клиноподібну форму щаблів на них складно розминутися двом людям. Іти ближче до центру незручно
  2. Незручно переносити великі та габаритні речі
  3. Складно виготовити поручень криволінійної форми. На не дорогих моделях його роблять сегментами. У більш презентабельних випадках вальцюють із металевої труби або виклеюють із дерева.

Частково, цих недоліків можна уникнути, зробивши щаблі достатньої ширини. Зручною вважається довжина сходинки щонайменше 900 мм. Діаметр відповідно буде 1800 мм, а отвір у перекритті – 2000 мм. Різниця в 200 мм потрібна, щоб рука вільно ковзала по поручню, без ризику отримати травму. Для горищних сходів буде достатньо – 1200 мм.

Де застосовуються

Часто гвинтові сходи грають допоміжну чи службову роль. Але є справжні шанувальники цих чудових шедеврів інженерної думки.

Місця, де можна зустріти спіральні сходи:

  1. Інтер'єрні красиві сходи на другий поверх
  2. На горищне приміщення або антресоль
  3. Вулична конструкція на мансарду чи терасу другого поверху
  4. Там, де їхнє застосування обґрунтоване формою будівлі: маяки, вежі. Іноді традиційна архітектура різних народів виконана у цих стилях

сходи для дому

Як замовити сходи для дому

Можна запропонувати кілька варіантів:

  1. Купити готовий зразок для самостійного складання
  2. Зробити дизайн проект сходів та замовити розрахунок у різних компаніях. Вибрати найкращу пропозицію
  3. Знайти компанію, якій можна довірити реалізацію вашого проекту під ключ
  4. Самостійно розробити проект і знайти фрілансерів, які можуть все виготовити. Контроль та всі ризики залишаються на вашій відповідальності

Якщо ви вирішили замовити ексклюзивні гвинтові сходи, то вам знадобиться надійний виконавець. Ви повинні визначити на плані будинку місце сходів. Наскільки вони будуть зручні для користування та відповідатиме дизайну приміщення. Багато компаній пропонують типові моделі. Їх потрібно адаптувати під ваші умови. В ідеалі необхідно підготувати дизайн проект, в якому будуть враховані всі подробиці. Найчастіше досвідчені підрядники надають такі послуги. Або можна піти іншим шляхом: підготувати дизайн проект і організувати конкурс з пошуку найкращої комерційної пропозиції. Усі виконавці будуть у рівних умовах, роблячи кошторис згідно з проектом.

Компанія БУДІДЕЯ ПЛЮС багато років займається виготовленням конструкцій та виробів з металу. Сходи ми робимо на металевому каркасі. Безумовно, можна виготовити з дерева або бетону, але саме метал дозволяє робити сходи з будь-якою дизайнерською фантазією та відповідно до будь-якого стилю. При цьому сходи з металу виходять легкі, не скріплять, не розсихаються, не втрачають первісного блиску.

Автор статті: Вадим Рибалко

Проектант компанії БУДІДЕЯ ПЛЮС


Читайте также