11.09.2023
Мистецтво
eye 11323

Знайомство із чесько-словацьким квартетом Škvíry & Spoje

Гурт Škvíry & Spoje. Слухати альбом Hotel Spojár

Чеська та словацька сцена експериментальної та імпровізаційної музики зараз переживає бурхливе відродження. З’являються численні колективи та гурти, а майданчики в обох сусідніх країнах охоче приймають їхні лайви. Серед цих ансамблів є Škvíry & Spoje, чесько-словацький квартет, який протягом останніх десяти років був невід’ємною частиною цього чарівного музичного середовища. Їхній перший реліз, Hotel Spojár, це подвійна вінілова платівка. Альбом присвячений їхньому ювілею, і містить ретроспективні та сучасні треки.

Назва гурту Škvíry & Spoje, натхненна будівництвом. Ця конструктивна аналогія відображає підхід гурту до їхньої музики, яка обертається навколо особливої імпровізації. Дует Škvíry складається з Міхала Матейки на гітарі та Петра Врби на духових та електроніці, а дует Spoje складається з Йозефа Крупи на барабанах і Далібора Коціана на вібрафоні. Однак ці поділи не суворо дотримуються, оскільки квартет часто виступає у вигляді соло, тріо або власне квартету. Поєднання з’являються, зникають і трансформуються у їхні звукові діалоги.

Кожен учасник гурту привносить свої навички імпровізації та музичні впливи зі свого походження та різних проектів. Квартет охоплює широкий спектр музичних напрямків, включаючи фрі-джаз, нойз, експериментальні звуки, натхнення ECM, традиційні підходи до інструментів, поліритмічні гіпно-груви тощо.

A/B сторони релізу пропонують сучасне звучання, власне те, що можна очікувати і почути під час живих виступів гурту. Сторони C/D містять рідкісні треки з попередніх років творчості гурту, починаючи приблизно з 2013 року. Ці попередні композиції є основою для поточного звучання бенду. Тоді як сьогоднішні Škvíry & Spoje досліджують сміливіші звукові території та демонструють тіснішу музичну згуртованість, їхні попередні роботи також наповнені розумними та промовистими звуковими моментами. Реліз представлено в чудовій обкладинці, розробленій Кларою Заградковою.

Читайте также


up