20.02.2023
Розваги
eye 343

9 акторів, які пішли на ризик заради ролі та всіх здивували

9 акторів, які пішли на ризик заради ролі та всіх здивували

У гонитві за тим, щоб продемонструвати всі грані свого таланту, деякі артисти роблять неможливе і пробують себе зовсім в іншому образі. Вибрали десять зірок та їх найбільш пам'ятні (а іноді й шокуючі) перетворення.

Темний лицар (2008) / The Dark Knight

Гіт Леджер

Гіт Леджер

Роль Джокера у Крістофера Нолана стала останньою у кар'єрі 29-річного Леджера і в той же час увічнила його в історії кіно. Багатомісячна підготовка перетворила актора, відомого в основному з великовагових драм («Горбата гора») і моментально класичних комедій («10 речей, які я в тобі ненавиджу»), в психопата і головного терориста Готема, який перевіряє Бетмена та аудиторію на міцність. Неповторний перформанс, що став культовим та посмертно відзначений «Оскаром».

Монстр (2003) / Monster

Шарліз Терон

Шарліз Терон

Ще одна «оскароносна», що збиває з ніг робота актриси, яка до цього регулярно піддавалася тайпкастингу в ролях подруг, дружин та інших романтичних приставок. У «Монстрі» Петті Дженкінс Терон вдалася до дивовижної трансформації і чудово впоралася з образом серійної вбивці Айлін Ворнос, встигнувши при цьому розповісти пронизливу історію кохання, самотності, травми та помсти.

Мисливець на лисиць (2014) / Foxcatcher

Стів Карелл

Стів Карелл

У драмі Беннетта Міллера комедіант Карелл («Офіс», «Сорокалітній незайманий») навмисно пішов ва-ба нк і втілив моторошного, що вибиває з колії філантропа Джона Дюпона, що йде на все заради задоволення власних бажань. Участь у цій похмурій спортивній драмі принесла актору першу і поки що єдину номінацію на «Оскар».

Чи зможете ви мені пробачити? (2018) / Can You Ever Forgive Me?

Мелісса Маккарті

Мелісса Маккарті

Колега Карелла з комедійного цеху була зіркою власного успішного шоу «Майк і Моллі» і справедливо крала увагу в розв'язному та безкомплексному «Дівочнику у Вегасі». У 2018 році Мелісса приглянулась роль Лі Ізраель, сварливої письменниці, яка вирішує підзаробити на підробці нібито зниклих листів знаменитостей. Видаючи себе за зірок золотого віку Голлівуду, Лі швидко втрачає зв'язок із реальністю та оточуючими. Маккарті вдалося створити героїню, що відторгає і одночасно викликає емпатію. Її перформанс окупився другою номінацією на головну кінопремію року.

Вічне сяйво чистого розуму (2004) / Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Джим Керрі

Джим Керрі

У кар'єрі короля фізичної комедії Керрі було кілька спроб піти у серйозну драму, включаючи «Шоу Трумана» та «Людину на Місяці». Проте за рівнем проникливості та несхожості «Сяйво» все ж таки обіграє попередні досвіди. У фільмі Керрі розбиває серце, зображуючи Джоела, який перебуває в депресії, який навмисно хоче забути кохану Клементину — тільки для того, щоб знову і знову повертатися до неї, незважаючи на добровільну амнезію. В історії найбільш обурливих «оскарівських» помилок по праву перебуває ігнорування Керрі саме за цю роль, враховуючи номіновану за фільм колегу Кейт Вінслет і виграну статуетку за сценарій для Чарлі Кауфмана.

Вонг Фу, з подякою за все, від Джулії Ньюмар (1995) / To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar

Патрік Свейзі

Патрік Свейзі

Невідомо, якими принципами керувався голлівудський титан 1980-х Свейзі перед зйомками, але варто однозначно подякувати долі за вибір актора на користь проривної комедії «Вонг Фу» для 1990-х. У ній Свейзі грає драг-квін Міс Віда Богему, яка вирушає на конкурс краси з двома подругами і дорогою обов'язково знаходить безліч пригод. «Король трешу» Джон Вотерс після перегляду напевно пишався б Патріком, мріючи зняти його повторно в одному зі своїх опусів.

Торт (2014) / Cake

Дженіфер Еністон

Дженіфер Еністон

Зірка телеекранних «Друзів» та маси інших комедій Еністон вирішила спробувати новий рецепт і згорнула на територію інди-драм із відразливою протагоністкою та відчутним перетворенням. У «Торті» актрисі дістався образ жінки Клер, яка страждає на синдром хронічного болю. Відвідуючи групову терапію, вона дізнається про учасницю, що наклала на себе руки, і вирішує з'ясувати, що штовхнуло ту на подібний крок. З «Тортом» Еністон, мабуть, була найближча до першої номінації на «Оскар», але та все ж таки обійшла її стороною. Натомість спробу піти у драму врахували на «Золотому глобусі» та премії Гільдії кіноакторів (SAG).

Удача Лохана (2017) / Logan Lucky

Денієл Крейґ

Денієл Крейґ

Бути заручником образу Джеймса Бонда іноді страшенно втомлює, незважаючи на значні чеки. Мабуть, з цієї причини Крейг вирішив змінити колір волосся на платиновий, а рідний британський акцент — на говір південних штатів, і все заради другопланової, але такої безцінної ролі в комедії Стівена Содерберга, де актор здивував мудрого грабіжника з любов'ю до вибухівки. Південний акцент Крейг згодом згадає на зйомках детектива «Ножі наголо» (і знову опиниться у переможцях).

Грім у тропіках (2008) / Tropic Thunder

Том Круз

Том Круз

Згадуючи унікальні у своїй несподіванці камео, зобов'язуємося відзначити Тома Круза, що зірвався з ланцюга, в образі лисуватого впливового продюсера Леса Гроссмана. Мало кому вдавалося схопити всю суть голлівудського кіновиробництва та всесвітньої популярності за кілька самоіронічних хвилин. І якщо сам фільм перевірку нинішнім часом навряд чи пройшов би (включаючи навмисний блекфейс Роберта Дауні-молодшого), то майстерний переговорник з наркоторговцями Гроссман та його абсурдистські танці залишаться в пам'яті приблизно назавжди.

Читайте также


up