27.02.2023
Розваги
eye 387

Секрети життя наглядача маяка. Тяжка ізоляція чи робота мрії?

Секрети життя наглядача маяка. Тяжка ізоляція чи робота мрії?

Джеймс Скотт

наглядач маяка, Великобританія

За три роки роботи наглядачем найстрашніше, що я встиг пережити — це шторм на маяку Бішоп-Рок. Море вирувало, а хвилі врізалися в будівлю з такою силою, що час від часу маяк тремтів, як при землетрусі. Згадую - і досі мурашки по шкірі! Як на зло, тоді мене не залишала думка, що перший маяк на острові був зруйнований саме під час одного із штормів. Я все думав: "А чи витримає він цього разу?" На щастя, витримав.

Окрім Бішоп-Рок, я працюю і на інших маяках. До кола обов'язків входить стежити за станом 20 маяків, що розташовані на півдні Великобританії, у тому числі на архіпелазі Сіллі та Нормандських островах. На більшості з них живу чотири тижні на рік. Працюю не один. У нас дві команди маячників, і в моїй сім техніків. Основне завдання: стежити, щоб маяк завжди горів і моряки могли по ньому орієнтуватися. Це тільки здається, що все просто: увімкнув лампу і сидиш відпочиваєш. Коли я вперше побачив, з якою кількістю обладнання доведеться мати справу, подумав: «Жах! Куди я потрапив?" Але нічого, розібрався.

Під час роботи у мене не дуже багато вільного часу. Але коли воно з'являється, роблю фотографії з дрону, багато з яких потім викладаю в соціальні мережі, щоб показати людям, як це жити і працювати на маяку, і тренуюся, щоб підтримувати себе у добрій формі. Якщо погода дає змогу, люблю половити рибу. А ще дивлюся кіно та спілкуюся з колегами. Я живу на маяках, а не на краю світу. В мене навіть інтернет є. Про яку самотність може йтися? До того ж мені подобається тиша і спокій, тому якщо є можливість побути одному, максимально її використовую.

маяк

Так само як і представники інших професій, я маю щорічну відпустку. Коли повертаюся на материк, люблю покататися велосипедом, особливо гірським. Також фотографую та знімаю відео. Ще для мене дуже важливим є спілкування з друзями. Запросити їх на барбекю? Чому б ні!

Перш ніж стати доглядачем маяка, працював механіком. Це було чудово, але я хотів рухатися далі і подав заявку на вступ до Королівського флоту як спеціаліст з повітряних суден. На жаль, не пройшов відбір по здоров'ю, про що якось поскаржився другові. А він порадив надіслати заявку на посаду наглядача маяка.

маяк

Думаю, нічого не відбувається просто так. Коли перед тобою зачиняються одні двері, обов'язково відчиняються інші. Посада наглядача маяка — саме те, що мені було потрібне для щастя. Це робота мрії. Хто від такої відмовиться?

Читайте также


up