10.02.2023
Розваги
eye 315

Як дотримуватися режиму дня: 27 правил від геніїв

Як дотримуватися режиму дня: 27 правил від геніїв

Усім доводиться так чи інакше виділяти час для роботи, але способи, якими люди організовують режим дня, щоб робити справи, нескінченно різноманітні. Мейсон Каррі написав про це цілу книгу - Режим генія. Розпорядок дня великих людей. Ми вибрали 27 найцікавіших правил режиму дня великих людей, які покажуть вам, як скласти розпорядок дня так, щоб досягати великих успіхів.

1. Дотримуватися порядку дня

"Для інтелігентної людини рутина - ознака амбіцій", - писав англійський поет Вістен Г'ю Оден в 1958 році. Якщо так, то Оден відрізнявся рідкісним честолюбством, бо важко собі уявити більш пунктуальну людину: пунктуальність була його ідеєю фікс, і все життя він жив за найсуворішим розкладом.

«Він постійно звіряє годинник, – зазначив чоловік, який побував у гостях у Одена. – Їжа, випивка, робота, покупки, розгадування кросворду, прибуття пошти – все розраховане за хвилинома і супроводжується постійними обрядами».

Оден вірив, що такого роду казармова строгість необхідна його творчості, він хіба що привчав музу до розкладу дня.

«Сучасний стоїк, – писав він, – знає, що найкращий спосіб приборкати пристрасть – це приборкати час: визначити, що ти хочеш або маєш робити протягом дня, і робити це завжди в той самий момент щодня, і тоді пристрасті не завдадуть тобі шкоди».

Щоб скласти правильний порядок дня, запишіть усі справи та заняття в один список, а потім виберіть для кожного з них свій час. Плануйте час не тільки для роботи, а й для перерви на обід, для спорту та повільної прогулянки.

Складаючи план на день, виділіть для завдань, що повторюються, один і той же час. Щоб не забувати, поставте будильники на телефон або нагадування. Як тільки звикнете до такого режиму дня, вам знадобиться набагато менше сили волі, щоб виконувати намічене.

2. Новий режим дня для нових проектів

Американський письменник Ніколсон Бейкер любив експериментувати із розкладом дня.

«Ось що я з'ясував про розклад, – ділився він. – Головне – щоб він був новим. Будь-яким, довільним. Можеш сказати собі: відтепер я писатиму тільки на задній веранді, сидячи в гумових капцях, і починатиму з четвертої вечора. Будь ласка – якщо це щось новеньке, спрацює ефект плацебо та допоможе працювати.

Навіть якщо це не зовсім так, завжди приємно бадьорить – вигадати собі новий режим. Мені доводиться робити це для кожної книги, щоразу щось новеньке».

Першу свою книгу «Бельповерх» Бейкер складав, працюючи в різних компаніях у Бостоні та Нью-Йорку. Писав він здебільшого під час обідньої перерви, вичавлюючи максимум із «блаженної і чистої години свободи» посеред дня, накидаючи нотатки для роману.

3. Присвячувати кожен тиждень одній звичці

Знаменитий "план Бенджаміна Франкліна", який великий просвітитель включив у свою "Автобіографію", передбачав досягнення моральної досконалості за 13 тижнів.

Кожен тиждень присвячувався одній конкретній чесноті – поміркованості, охайності, терпінню тощо, а всі відступи від чесноти фіксувалися у календарі.

Франклін був упевнений: якщо він зуміє протягом тижня зберігати вірність обраній якості, це увійде до звички і можна буде перейти до наступної чесноти, причому щоразу він допускатиме все менше відступів від ідеалу. Провини відзначалися чорними точками в календарі, поки перетворення не завершувалося, після чого, думав Франклін, йому буде потрібно лише періодичний «огляд і ремонт» моралі, що вкорінилася.

Виберіть кілька корисних навичок, які ви хочете придбати. Наприклад, лягати спати до 23 години вечора, дотримуватися режиму дня, починати ранок із зарядки, гуляти перед сном тощо. Якщо ви хочете позбавитися шкідливих звичок, використовуйте той же принцип. 

4. Робити найважливіше зранку

За майже 92 роки свого життя Сомерсет Моем опублікував 78 книг. Він писав по три-чотири години щоранку, призначивши собі норму від 1000 до 1500 слів. Робота починалася перш, ніж він сідав за стіл: перші дві фрази він продумував, лежачи у ванні. Коли він брався за роботу, ніщо не повинно було його відволікати. Моем не вважав за можливе поєднувати роботу і милування пейзажами, він завжди ставив стіл проти глухої стіни.

Ще один шанувальник «ранкового» розпорядку – англійський поет Вістен Г'ю Оден. Поет вставав на початку сьомої ранку, варив каву і поспішно сідав працювати, лише кілька хвилин приділивши кросворду. Найкраще йому вдавалося зосередитися з 7.00 до 11.30, і він намагався витягти якнайбільше з цих ранкових годин.

Якщо хочете написати книгу, зайнятися саморозвитком або успішно впоратися з найважливішими завданнями, спробуйте присвячувати цьому час із самого ранку. Протягом дня можуть з'являться невідкладні справи і доведеться порушити свій план на день, проте важливі завданя не постраждають, тому що ви надали їм час насамперед.

5. Починати день із найнелюбиміших справ

Якщо знати як скласти розпорядок дня, можна подолати будь-які завдання. Наприклад,  композитор Петро Чайковський дозволяв собі зайнятися приємним для нього твором музики лише після того, як упорається з нелюбими справами (вичитуванням коректури чи особистою кореспонденцією).

За словами його брата, «Петро Ілліч завжди, перш ніж приступити до приємної справи, поспішав позбутися неприємної». Такий правильний розпорядок дня допомагав композитору не відкладати справи у довгий ящик.

6. Подарувати собі два ранка

Ніколсону Бейкеру так подобалися відчуття від роботи вранці, що він розробив стратегію, що дозволяє втиснути два ранка в один день. «Звичайний мій день починається з того, що я прокидаюся о четвертій або о пів на п'яту, – розповідає він. - Я щось пишу, іноді п'ю каву, іноді обходжуся без неї. Пишу приблизно півтори години і тут мене змарює сон. Тоді я повертаюся в ліжко і прокидаюся близько половини дев'ятої».

Настає другий ранок: Бейкер базікає з дружиною, знову п'є каву, з'їдає бутерброд з арахісовим маслом і джемом і повертається до роботи, але тепер уже до «денної» – друкує нотатки для документальних творів, розшифровує інтерв'ю або ж редагує те, що встиг накидати ранку.

Шанувальники ранкової роботи можуть присвячувати перші години дня справам, а потім ненадовго повертатися до ліжка, щоб прокинутися з близькими та провести спокійний «другий» ранок у родинному колі. Такий режим дня дозволить встигати більше та знаходити час для себе.

7. Знайти тихе місце на природі

Щоб попрацювати в тиші та самоті, американський письменник Річард Райт вставав о шостій ранку і йшов у парк, прихопивши з собою все необхідне для роботи: жовтий блокнот з відривними сторінками, ручку та пляшечку чорнила. Він сідав на лаву з гарним краєвидом і писав чотири часа поспіль.

Якщо для роботи вам потрібна тиша та самота, знайдіть таке місце на природі. І, звичайно, найпростіше зробити це в ранні години, коли місто тільки починає прокидатися.

8. Працювати лише половину дня

Друг дитинства зазначає, що Франц Шуберт «щоранку о шостій годині сідав за стіл і писав безперервно до першої години дня». Потім розклад дня ставав менш суворим. Той самий друг пише: «Шуберт будь-коли працював у другій половині дня; пообідавши, він вирушав у кав'ярню, пив невеликими порціями чорну каву, курив годину-другу і читав газети». Влітку композитор часто вирушав на затяжні прогулянки лісами і полями, що оточують Відень.

Шуберт був дуже продуктивним. Великий композитор написав близько 600 пісень, а його вальси становлять велику частку серед 400 танців, написаних для гри на фортепіано у 4 руки. В якості експерименту можна виділити один робочий день на тиждень, коли ви будете працювати до обіду, а решту часу присвячувати відпочинку. Такий порядок дня дозволить вчасно відпочивати, зберігаючи максимальний рівень продуктивності.

Якщо у вас є можливість організувати порядок дня так, щоб приділяти роботі час тільки в першій половині дня, це буде цікавий експеримент. Інший варіант — виконувати найважливіші завдання у першій половині дня, щоб після обіду план дня був більш розслабленим.

9. Регулярно робити перерви

Американський композитор Стів Рейч вважав, що перерви є дуже важливими. Він писав: «Дві години роботи – потім чашка чаю або, наприклад, сходити в магазин для перепочинку, – розповідає він. – Після перерви я повертаюся до роботи, але самі перерви дуже плідні, особливо якщо треба паралельно вирішити якесь завдання. Не варто намагатися негайно вирішувати проблеми, краще переключитися на щось інше - не завжди, але часто рішення прийде само собою, спливе, як бульбашка в мінералці. Якщо й не готове рішення, то хоч якась гіпотеза, яка після перевірки виявиться вірною чи ні».

Встановіть на телефоні кілька будильників, які протягом дня нагадуватимуть про перерву. Можна вибрати 5-6 варіантів відпочинку, які легко включити до свого розпорядку дня. Це може бути коротка прогулянка, спілкування з колегами, розминка, читання художньої книги чи медитація.

10. Робити ранкову гімнастику

Швейцарський архітектор Ле Корбюзьє зазвичай прокидався о 6 ранку і протягом 45 хвилин займався ритмічною гімнастикою, щоб прокинутися та підтримувати тіло в тонусі. Мабуть, кожному, хто замислюється над тим, як скласти розпорядок дня, варто почати з ранкової зарядки.

11. Вчасно зупинити роботу, поки є ідеї

Ернест Гемінгуей говорив, що пише до моменту, поки ще є енергія, доки він знає, що станеться далі, і раптом зупиняється і намагається просто дожити до наступного дня, коли візьметься знову за роботу. Артур Міллер казав, що не варто осушувати резервуар: він вставав від друкарської машинки, коли в нього ще було що сказати.

Ця звичка може стати в нагоді тим, хто працює з текстом або креативними завданнями. Якщо зупинитися до того, як у вас закінчаться ідеї, то наступного разу вам буде простіше розпочати роботу, продовживши з готової ідеї.

12. Не залишати робоче місце

1946 року у Семюела Бекета розпочався той період інтенсивної творчості, який він згодом назве «осадою в кімнаті». За кілька років з'являться найкращі його роботи – «Моллой», «Мелон помирає» і п'єса «Чекаючи на Ґодо», що прославила автора. Пол Стратерн так описує життя Бекета під час «облоги»: «Він сидів у кімнаті майже безвихідно, відгороджений від усього світу».

Знаменитий письменниця Айн Ренд одного разу писала протягом 30 годин, перериваючись лише для того, щоб з'їсти приготовлену чоловіком їжу, прочитати чоловіку чергову сторінку та обговорити з ним діалоги. Навіть якщо робота не йшла, Айн Ренд залишалася сидіти за письмовим столом.

Такий розпорядок дня може допомогти, коли потрібно в стислий термін закінчити важливий проект. Адже якщо не залишати робоче місце досить довго, можна настроїтись на продуктивну діяльність.

13. Організувати зручне робоче місце

Важливу роль відіграють і зовнішні обставини – правильна ручка, зручне крісло. У статті 1965 року американський композитор Мортон Фельдман писав:

«Іноді я дбаю лише про те, щоб забезпечити собі всі ті життєві умови, в яких я зможу працювати. Роками я тверджу: дайте мені зручне крісло, і я осоромлю Моцарта».

Перевірте своє робоче місце на ергономічність. Знайдіть час, щоб прибрати зі столу всі непотрібні предмети, а потім систематизувати робочі матеріали та канцелярське приладдя. Звертайте увагу на всі застарілі предмети. До них можуть належати минулорічні календарі, старий режим дня та списки завдань, а також ручки, які погано пишуть та інші несправні речі. Замініть такі предмети на нові речі. Додайте кілька зелених рослин та надихаючі дрібниці, купіть зручне письмове приладдя для зберігання паперів та інших речей.

14. Ставити мету на день

Критик та есеїст Едмунд Вілсон ставив собі на день зрозумілі цілі.

«Потрібно встановити собі на день ціль і дотримуватись її, – пояснював Вілсон. – Я намагаюся написати шість сторінок». (Це були подовжені аркуші паперу, він заповнював їх олівцем і згодом збільшив норму до семи сторінок)».

Чим конкретніша ваша мета на день, тим простіше її виконати. Наприклад, «працювати 3 години без перерви», «написати 3 сторінки тексту», «виконати 3 важливі завдання до 12ї години дня».

15. Ходити на довгі прогулянки

Людвіг ван Бетховен вставав на світанку і, не гаючи часу, сідав за роботу, а пообідавши, він вирушав на довгу, енергійну прогулянку, що займала майже всю решту дня. Він клав у кишеню кілька аркушів нотного паперу і олівець, щоб записувати музичні ідеї, що прийшли йому в голову.

Дослідники з Університету Единбурга стверджують, що прогулянки зеленими зонами, наприклад у парку в межах міста або в лісі, якщо ви живете на околиці, знімають втому і розвантажують мозок, а перебування на сонці знімає почуття млявості. Щоб стати продуктивнішим, додайте у розпорядок дня прогулянки.

16. Працювати лише вдень

Німецький письменник Гюнтер Грасс писав про те, що ніколи не працює ночами:

«Вночі? Ніколи! Вночі писати не можна, пишеться натхненно, а коли вранці перечитаєш, нікуди не годиться.

Я приступаю до роботи лише за денного світла. Між дев'ятою та десятою годинами ранку спокійно снідаю, читаю, слухаю музику. Після сніданку працюю, а вдень перериваюсь випити кави. Потім знову працюю і до сьомої вечора повністю закінчую».

Помічаєте, що вночі припускаєте більше помилок чи завжди вносите багато виправлень у свою роботу наступного дня? Тоді спробуйте спланувати день так, щоб встигати робити найважливіше вдень.

17. Просити не турбувати під час роботи

Герман Мелвілл просив домочадців не турбувати його до 14.30. Він писав:

«У обумовлений час чую заздалегідь обговорений стукіт у мої двері, стукіт (як я і просив) триває доти, доки я не відчиню двері. Це допомагає мені відірватися від роботи, хоч би як я був нею поглинений».

Якщо ви працюєте з дому, цей прийом може виявитися дуже корисним. Щоб близькі не порушували ваш розпорядок дня, домовтеся про те, в який час ви доступні для них.

18. Знайти однодумця чи ментора

Щоранку з 1976 р. і до своєї смерті в 1987-му Енді Воргол дзвонив своєму давньому другу і співавтору Пет Геккет і звітував про всі події минулої доби: кого бачив, скільки грошей витратив, які плітки чув, у кого побував у гостях. Це була обов'язкова частина його дня.

Якщо хочете виробити нову звичку або дотримуватися суворого розпорядку дня, можна знайти однодумця серед друзів і регулярно телефонувати, щоб підтримувати один одного. Коли перед вами стоїть складне завдання, спробуйте знайти ментора, який вже досяг успіху в цій справі і може підтримати порадою.

19. Практикувати медитацію

Девід Лінч із 1973 року практикує трансцендентальну медитацію.

«Я жодного разу за 33 роки не пропустив медитацію, – підсумовує він у книзі «Спіймати велику рибу». - Я виділяю для неї час вранці та після вечері, щоразу по двадцять хвилин. Потім продовжую займатись звичайними щоденними справами.

Коли Девід знімає фільм, він зазвичай додає у свій розпорядок дня ще й третю медитацію.

«Ми витрачаємо так багато часу на марні речі! – вигукує він. – Варто просто додати медитацію до свого режиму дня, і ви здивуєтеся, як органічно вона його доповнює».

Найуніверсальніша техніка медитації з усіх – дихальна медитація – відмінно підходить для початку. Виберіть точку над вашим пупком та сконцентруйте увагу на ній. Спостерігайте за тим, як опускається і піднімається грудна клітка під час дихання. Не робіть усвідомлених зусиль, щоб змінити темп дихання, просто дихайте вільно.

20. Виділити один або кілька днів для спілкування з друзями

Пабло Пікассо намагався бути товариським. Він любив розважитись між періодами інтенсивної роботи, але не хотів відволікатися надовго. За пропозицією Фернанди (вона запозичила цю ідею у Гертруди Стайн та Аліси Токлас) пара оголосила неділю «приймальним днем», і «таким чином усі світські та дружні обов'язки обмежувалися одним днем».

Такий прийом використовував Пабло Пікассо. Він намагався бути товариським, але не хотів відволікатися від роботи надовго. На пропозицію Фернанди (його подруги) пара оголосила неділю «приймальним днем», і «в такий спосіб всі світські та дружні обов'язки обмежувалися одним днем».

Якщо ви часто порушуєте свій порядок дня, тому що друзі несподівано запропонували зустрітися, спробуйте вибрати конкретний день для таких зустрічей.

21. Працювати без Інтернету

Щоб зосередитися на роботі, американська письменниця Франсін Проуз «тікала» за місто і працювала за комп'ютером, який не підключений до Інтернету. Вона писала:

«Втікаю за місто, працюю за комп'ютером, який не підключений до Інтернету, і молюся, щоб світ дав мені спокій на такий термін, щоб я встигла хоч кілька фраз записати. Якщо робота йде, я можу сидіти безперервно дні, а коли стопориться, я сідаю в саду або тупо стою перед холодильником».

Для тих, хто відволікається на пошту, месенджери та блоги, відключення від Інтернету допоможе сфокусуватися на завданні. Якщо для роботи потрібні якісь матеріали, то краще завантажити їх заздалегідь. Складіть розпорядок дня так, щоб регулярно кілька годин працювати без підключення до Мережі.

22. Не заглядати до пошти

Ніколсон Бейкер відкладав той момент, коли загляне в електронну пошту, бо, каже він, це змінює все. Варто виявити, що на тебе чекають листи, і день набуває іншого смаку, так що я волію відстрочити це, наскільки можливо.

Робити найважливіші справи, не заглядаючи до пошти.

23. Встановити норму роботи

Засновник психології біхевіоризму розглядав свою щоденну працю швидше як лабораторний експеримент і щоранку спонукав себе писати за допомогою певних типів умовної та стимулюючої поведінки: починав і закінчував за дзвінком будильника, ретельно відзначав кількість витрачених годин та кількість написаних слів на графіку.

У щоденниковому записі 1963 р. Скиннер дає повний звіт про свій режим:

«Близько семи я спускаюся до кабінету, в обшите панелями з горіха підвальне приміщення. Робочий стіл – довгий сучасний стіл зі Скандинавії, і я сам прилаштував до нього полиці для папок з файлами, записників та нарисів тієї книги, над якою я зараз працюю. Сівши, я вмикаю спеціальне освітлення та запускаю хронометр, який відмірює час перебування за столом. Кожні 12 годин я виставляю крапку на графіку, який показує мою сумарну продуктивність».

Ентоні Троллоп писав лише три години на день, але вимагав від себе підтримки ритму (250 слів за 15 хвилин). І якщо він закінчував книгу до того, як минули три години, він відразу брався за наступну.

Можна використовувати звичайний таймер телефону. Щоб бачити прогрес, створіть таблицю та вносьте до неї кількість годин, витрачених на завдання. Якщо пишить книгу, позначте кількість написаних слів.

24. Відпочинок від технологій та метушні

У 1922 році Карл Юнг придбав ділянку землі біля маленького швейцарського села Боллінген і розпочав будівництво простого двоповерхового будинку на березі озера Цюріх. Тут він збудував свою схованку від міста.

І хоча Юнг мав безліч пацієнтів, які від нього залежали, він не соромився взяти вихідний.

«Я зрозумів, що людина, яка потребує відпочинку і продовжує працювати всупереч втомі, просто дурна», – заявляв він.

У Боллінгені Юнг дві ранкові години присвячував зосередженій роботі, а решту дня проводив малюючи, медитуючи у себе в кабінеті, довго гуляючи в горах, приймаючи відвідувачів і відповідаючи на величезну кількість листів, що надходили щодня. О другій чи третій годині дня він пив чай, увечері із задоволенням готував велику вечерю, з аперитивом. О десятій годині вечора він лягав спати. Такий розслаблений розпорядок дня дозволяв йому відпочити та набратися сили.

Якщо ви регулярно сидите перед комп'ютером, користуєтеся смартфоном і проводите вечори біля телевізора, можна влаштувати собі невеликий цифровий детокс у вихідні. Для цього достатньо відкласти гаджети та проводити час без них. Можна гуляти, читати, спілкуватися з друзями, приготувати нове блюдо чи позайматися йогою.

25. Слухати музику

Знаменитий режисер Інгмар Бергман у роботі на своїх фільмах не міг обійтися без музики. Причому він слухав різну музику від Баха до Rolling Stones.

Американський письменник, лауреат Пулітцерівської премії Вільям Стайрон слухав музику, щоб налаштуватися на роботу.

«Іноді доводиться слухати музику годину чи довше, поки налаштуєшся і зважишся приступити до акту творіння», писав Стайрон.

Щоб улюблені композиції завжди були під рукою, зберіть кілька плейлистів. Один список може бути для роботи, а інший для відпочинку.

26. Розділяти різні робочі проекти за часом

Коли письменник Грем Грін був змушений одночасно працювати над двома книгами (серйозним твором та бойовиком, який приносив гроші), він працював за суворим розкладом. У першій половині дня він працював над бойовиком, а по обіді сідав за свій великий роман.

Якщо ви працюєте над кількома проектами, визначтеся, яким займатиметеся в першій половині дня, а яким у другу. Так вам буде простіше налаштуватися на роботу та перемикатися між завданнями.

27. Займатися роботою під час побутових справ

Хореограф Джордж Баланчин якось написав, що виконує більшу частину роботи саме тоді, коли гладити свої сорочки. Така порада підійде редакторам, людям творчих професій та всім тим, хто може продумувати якісь рішення у голові.

Ви можете домлювати усі робочі питання під час побутових справ, отримуючи додатковий час для важливих завдань.

Читайте также


up