27-12-2022 Розваги 235

З неба не падає: що зробити, щоб стати щасливчиком

З неба не падає: що зробити, щоб стати щасливчиком

Життя – не лотерея. Удача приходить, коли люди вибудовують стратегію для подолання невизначеності.

Деяким людям щастить у всьому. Вони переходять з однієї успішної роботи на іншу, знають всіх потрібних людей, їх ставки завжди окупаються. Навіть якщо вони зазнають невдачі, то все в результаті обертається на їхню користь. Успіх – це суперсила, але це далеко не все.

На думку Барнабі Марша, засновника та партнера компанії Saint Partners та колишнього наукового співробітника Прінстонського інституту перспективних досліджень, удача — це не надздібність, у неї мало спільного зі звичайним везінням. Люди виявляються щасливчиками не тому, що щасливі випадковості до них липнуть — чи таке не триває довго. Постійне везіння можливе, коли люди стратегічно пристосовуються до життєвих невизначеностей.

«Деякі люди набагато щасливіші за інших, тому що вони розуміють суть удачі і як вона працює», — каже Марш. Він додає, що такі люди частіше підготовлені, мають кращі можливості і краще використовують удачу, коли стикаються з нею.

Якщо спиратися на очевидну метафору, то справа не в тому, як щасливі люди кидають кістки. Головне, що вони розуміють правила гри та використовують цю інформацію, щоб зробити відповідні ставки ще до того, як кістки опиняться в руках.

Отже, як переконатися, що ви вибираєте не найскладніший варіант? Марш пропонує чотири методи для залучення удачі.

Виходьте в люди, щоб бути поміченими

Можливість породжує удачу, але щасливі люди не чекають на появу можливості, яка випадає раз у житті. Вони шукають безліч альтернатив, а потім використовують ті, які краще відповідають навичкам та поточній ситуації. Вони виходять у люди, вибудовують взаємозв'язки та діляться талантами з іншими людьми.

«Для випадкового спостерігача це виглядає так, ніби удача просто впала з неба, — каже Марш. — Але фактично це цілеспрямований процес виходу у світ. Ви стаєте відомими завдяки навичкам. Люди помічають вас та цікавляться вами».

Фокусуйтеся на результатах, а не на подіях

Розмірковуючи над історіями життя щасливчиків, є небезпека зробити неправильний висновок, що вдалий випадок у житті все змінив. Але успіх не каталізується однією єдиною подією. Справа в тому, як люди використовують цю можливість.

«Різні результати у житті мають наслідки, які впливають на нас негативно чи позитивно, — розповідає Марш. — Так багато сфер життя, де ми розраховуємо на успіх, призводять до невдалих наслідків. А іноді ми думаємо, що зараз нам не пощастило, але насправді переживаємо лавину везіння».

Наприклад, виграш у лотерею. Якщо сфокусуватися на події, то здається, що переможцю неймовірно пощастило — завдяки жалюгідним шістьом цифрам він зірвав джекпот, що перевищує дев'ятизначну суму.

Але деякі переможці лотереї не скористалися цим успіхом. Вони втратили нагоду, і їхні історії закінчилися трагедією. Вони витратили мільйони, втратили відносини, а в деяких випадках опинилися у ще більших боргах, ніж раніше. (Хоча, до відома, одне дослідження показало, більшість переможців лотерей таки задоволені життям).

«Уся річ у результаті. У тому, наскільки добре везіння використовується для створення нового успіху в майбутньому», — зазначає Марш.

Мінімізуйте ризик

Вейн Гретцки якось сказав: «Жоден з тих кидків, що ви не зробили, не досягне мети».

Достатньо справедливо, але варто помістити афоризм Великого у контекст. Грецьки став легендою хокею не тому, що робив шалені кидки з центру майданчика. Його успіх ґрунтується на стратегічних діях, які збільшували шанси команди забити гол.

Так і з тими, хто знаходить удачу. Вони не ризикують за принципом «все чи нічого», сподіваючись на краще. Замість того, щоб дозволити статися тому, що судилося, вони контролюють, що можуть, і мінімізують ризики погіршення ситуації, маючи в запасі план B (і план C, якщо це необхідно).

«Успішні ризиковані люди спочатку переконуються, що не станеться нічого катастрофічного, якщо ризик не виправдається, — каже Марш. — Вони здатні диверсифікувати наслідки цього ризику».

Марш порівнює цю тактику з ігровим автоматом. Надзвичайно везучі люди не просто смикають за важіль і сподіваються, що випадуть три вишеньки. Вони заздалегідь вибудовують у ряд якнайбільше вишень, і натискають на важіль лише для тих, що знаходяться поза їхнім контролем. І в житті, на відміну від казино, ця стратегія не обман, а найефективніший спосіб гри.

Будьте щедрі на удачу

Як говорилося, щасливі люди шукають безліч можливостей, та використовують ті, що найкраще відповідають їхнім потребам. Але вони не дозволяють невикористаним можливостям лежати без діла. Вони діляться своїм успіхом з іншими.

"Чим більше удачі ви створюєте для себе, тим більше її виходить для інших", - зазначає Марш.

Це створює механізм зворотнього зв'язку. У руках правильних людей можливості зростають та розвиваються. Це створює ще більше можливостей, що передаються ще більшій кількості людей. Згодом, можливо, вони повернуться до всіх, хто з ними пов'язаний. Успіх – це монета, і невеликі інвестиції сьогодні виростають і приносять величезний прибуток завтра.

«Ми кажемо: «Удача — це не гра в одні ворота, — робить висновок Марш. — Її достатньо для всіх».


Читайте также