30-12-2022 Розваги 840

10 фільмів про видатних вчених та науку

10 фільмів про видатних вчених та науку

Очевидних картин на кшталт «Ігор розуму» та «Гра в імітацію» у цій добірці не буде.

10. Небезпечний метод / A Dangerous Method

10. Небезпечний метод A Dangerous Method

Сабіна Шпільрейн страждає на психічний розлад. Під опіку дівчину бере доктор Карл Юнг, який використовує у своїй терапії методи Зигмунда Фрейда. Через деякий час Карл і Сабіна стають коханцями, незважаючи на те, що в обох є сім'ї. Тим часом між Юнгом та Фрейдом виникають глибокі дружні стосунки.

Фільм зняв Девід Кроненберг — знаменитий канадський режисер, відомий за трилерами та жахами («Муха», «Виправдана жорстокість», «Екзистенція» та інші). «Небезпечний метод» — картина-біографія, але і її режисер знімає в жанрі трилера, що гнітить. Крім того, цей фільм відрізняється не лише блискучою режисерською роботою: у стрічці також знялися висококласні актори, такі як Кіра Найтлі, Вігго Мортенсен та Майкл Фассбендер.

9. Походження / Creation

9. Походження Creation

Біографічна стрічка оповідає про Чарльза Дарвіна — знаменитого автора теорії походження людини. Дорога відкриттів дається вченому нелегко: він розривається між вірою та наукою, страждає від галюцинацій. Ускладнює ситуацію те, що паралельно вчений щосили намагається зберегти відносини зі своєю набожною дружиною.

Фільм покликаний не розтлумачити глядачеві всі тонкощі теорії Дарвіна, а, швидше, відкрити завісу особистого життя вченого. Картина просякнута психологізмом, багато уваги приділяється душевним пошукам великої людини. Роль революціонера у науці блискуче виконав Пол Беттані, його дружину зіграла чарівна Дженніфер Коннеллі.

8. Горили в тумані / Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey

8. Горили у тумані Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey

Даян Фоссі вирішує присвятити своє життя вивченню приматів. Мандруючи глибинами Африки, Дайан спостерігає за рідкісними гірськими горилами з джунглів Руанди. Вчена розробляє способи спілкування з ними і дуже переживає через браконьєрство. Намагаючись захистити своїх підопічних, жінка готова піти на конфлікти з урядом та навіть покласти життя на вівтар захисту тварин.

Стрічка розповідає реальну історію непростого життя Дайан Фоссі. Сігурні Вівер отримала за свою роботу "Золотий глобус" як виконавиця найкращої жіночої ролі у драматичному фільмі. Примітно, що цього року актриса взяла ще одну статуетку в тій же номінації — за картину «Ділова жінка».

7. Ейнштейн та Еддінгтон / Einstein і Eddington

7. Ейнштейн та Еддінгтон / Einstein і Eddington

Сер Артур Еддінгтон - відомий фізик з Кембриджського університету і прихильник ідей Ньютона. Проте невдовзі наукову спільноту вражає заява німецько-швейцарського вченого Альберта Ейнштейна, який припускає хибність теорії Ньютона. Незважаючи на заборони та напружені відносини Великобританії та Німеччини, двоє вчених зав'язують листування. І пізніше воно призведе до відкриттів, які започаткують сучасну фізику.

Фільм показує не піднесених геніїв, відчужених від усього земного, він відкриває глядачеві очі на те, що і Еддінгтон, і Ейнштейн були живими людьми. Вони теж страждали, приймали невірні рішення і багато працювали. Крім незвичайного погляду на життя великих, незаперечною гідністю картини вважається акторська гра. Еддінгтон у виконанні Девіда Теннанта та Ейнштейн Енді Серкіса вийшли неймовірно переконливими.

6. Челленджер / The Challenger

6. Челленджер The Challenger

«Челленджер» — космічний корабель НАСА, якому не судилося вийти у відкритий космос вдесяте. Шаттл розсипався на 73-й секунді польоту вранці 28 січня 1986 року, і це стало однією з найбільших подій в історії американської космонавтики.

Негайно скликається комісія для вивчення причин аварії корабля. Однак у цій справі є багато зацікавлених сторін. Єдиним по-справжньому незалежним експертом виступає вчений Річард Фейнман, який отримав Нобелівську премію за свої відкриття у галузі квантової фізики.

Роль знаменитого фізика виконує Вільям Герт. Актор не тільки зовні схожий на Річарда Фейнмана - він ще й приголомшливо вжився в роль, зумівши буквально скопіювати свій прототип. Перевагою картини є не лише акторська гра, а й цікавий сюжет. За свої мистецькі достоїнства стрічка отримала нагороду Королівського телевізійного товариства як найкращий драматичний телефільм.

5. Хокінг / Hawking

5. Хокінг Hawking

Фільм-біографія розповідає про життя та роботу Стівена Гокінга. Він працює над своєю дисертацією про теорію струн, а також бореться з прогресуючою хворобою Лу Геріга. Недуг поступово відбирає у чоловіка здатність рухатися та говорити. Але це не здатне зламати дух вченого.

Головну роль у фільмі зіграв Бенедикт Камбербетч. Його Гокінг - дотепний і привабливий, і ці якості актор розкриває навіть під маскою нерухомості. Він блискуче вживається у роль, показуючи всі щаблі руйнації людського тіла.

До речі, герої-генії згодом стали коником Камбербетча ("Шерлок", "Кінець параду", "Доктор Стрендж").

4. Небезпечний елемент / Radioactive

Небезпечний елемент / Radioactive

За великими відкриттями часом криються страшні наслідки. Це історія про одне з таких – відкриття радіоактивного елемента. Призерка Канського кінофестивалю зняла біографічний фільм про Марію Склодовську-Кюрі – першу жінку – лауреата Нобелівської премії (двічі), яка відкрила радій та полоній разом зі своїм чоловіком П'єром Кюрі. На екрані подружньою парою стали Розамунд Пайк та Сем Райлі. В основу сюжету покладено графічний роман американської художниці та письменниці Лорен Редніс «Радіоактивні. Марія та П'єр Кюрі: Повість про кохання та випадання». Не обійшлося і без любовної лінії, що не дивно, адже головний колега великої вченої – її коханий.

3. Пробудження / Awakenings

3. Пробудження Awakenings

1969 рік. Лікар Малколм Сеєр наймається клінічним лікарем до місцевої лікарні в Бронксі. Більшість його пацієнтів перебувають у стані «заморозки», їм доводиться навіть їсти та пити за допомогою сторонніх. Малькольм зауважує, що деякі «оціпенілі» пацієнти незвичайним чином реагують на певні подразники. Він проводить дослідження і робить висновок, що всі ці пацієнти перенесли енцефаліт. А значить, від їхнього недуга можуть бути ліки.

В основу фільму лягли реальні події, які сталися з неврологом Олівером Саксом. Пізніше вчений виклав свої спогади у мемуарах. Олівер Сакс також є автором великої кількості науково-популярних творів, присвячених розладам психіки. Серед них відомі «Чоловік, який сплутав дружину з капелюхом, та інші історії з лікарської практики», «Антрополог на Марсі» та інші.

Перш ніж розпочати роботу над фільмом, виконавці головних ролей Роберт Де Ніро та Робін Вільямс довго спостерігали за роботою Сакса та його пацієнтами.

2. Приховані фігури / Hidden Figures

Кетрін Джонсон – афроамериканка з унікальними математичними здібностями. Кетрін працює на НАСА в якості людини-комп'ютера - спеціального співробітника, який допомагає швидко і правильно проводити обчислення.

В американсько-радянських перегонах за підкорення космосу НАСА прагне відправити свою людину до космосу. Тоді відділу, який працює над цим проектом, на допомогу приставляють Кетрін. Там жінка стикається зі зневагою та несправедливим ставленням і через свою стать, і через колір шкіри.

Фільм знятий на основі реальних подій із життя американської вченої Кетрін Джонсон. Картина на гостросоціальну тему заслужила на увагу і громадськості, і кінопремій. "Приховані фігури" отримали безліч номінацій у різних секціях, а також чотири статуетки від різних кінопремій.

Стрічка відрізняється не лише блискучим акторським ансамблем, а й чудовим саундтреком від самого Ганса Циммера.

1. Темпл Грандін / Temple Grandin

1. Темпл Грандін / Temple Grandin

Темпл Грандін — молода дівчина, яка з дитинства страждає на аутизм. Незважаючи на діагноз, вона вступає до коледжу. Темпл впевнена, що тварини, яких вирощують на забій, заслуговують на інший догляд. Вона бореться за гуманні методи убою. Але обдарованій Темпл так важко дається спілкування з людьми! Чи зможе вона змінити тваринницьку галузь попри ці складнощі?

Роль Темпл Грандін у фільмі дісталася Клер Дейнс. Актриса блискуче впоралася із завданням і в усіх тонкощах показала бачення світу людини, яка страждає на аутизм. Гра Дейнс відзначили не лише глядачі, а й престижні кінопремії, такі як «Еммі», «Золотий глобус» та «Премія гільдії акторів».


Читати також