28-12-2022 Розваги 800

15 найкращих фільмів про привидів: від жахів до комедій та мелодрам

15 найкращих фільмів про привидів: від жахів до комедій та мелодрам

Класичні «Полтергейст» та «Сяйво», сучасні «Закляття» та «Астрал», і, зрозуміло, забавні «Мисливці за привидами».

1. Сяйво / The Shining

Екранізація знаменитого роману Стівена Кінга розповідає про письменника Джека Торренса. Він влаштовується працювати наглядачем у закритий на зиму готель «Оверлук» та переїжджає туди разом із сім'єю. Джек планує витратити цей час на написання нового роману. Але незабаром у готелі починають відбуватися страшні явища.

Культовою картина Стенлі Кубрика стала не відразу — її критикував навіть сам Кінг. Але все ж таки не оцінити, наскільки страшними у режисера вийшли злі духи, що мешкають у готелі, просто неможливо. А сцена з моторошними дівчинками-близнючками в результаті стала однією з найвідоміших у кінематографі.

2. Шосте чуття / Шосте відчуття / The Sixth Sense

2. Шосте чуття / Шосте відчуття / The Sixth Sense

Дитячий психіатр Малкольм Кроу стикається з незвичайним хлопчиком Коулом, який може бачити примар людей, які не усвідомили своєї смерті. Спочатку Кроу здається, ніби у дитини просто галюцинації, але незабаром він розуміє, що це справді спосіб зв'язатися з потойбічним світом.

Картина М. Найта Шьямалана з Брюсом Віллісом у головній ролі цікаво поєднує в собі містичний сюжет про спілкування з привидами та драму. Тут майже немає хорор-елементів, але образи померлих показані дуже яскраво.

3. Невинні / The Innocents

Дворянин із Лондона наймає гувернантку міс Гідденс. Вона має оселитися в маєтку Блай і стежити за його племінниками - сиротами Майлсом та Флорою. Міс Гідденс знайомиться з чарівними дітьми, але незабаром починає помічати в садибі привид своєї загиблої попередниці.

Ця екранізація класичної книги Генрі Джеймса «Поворот гвинта» започаткувала фільми, де страх нагнітається самою атмосферою та психологізмом, а не окремими скримерами. До речі, на цьому ж творі буде започатковано другий сезон серіалу «Привиди будинку на пагорбі».

4. Мисливці за привидами / Ghostbusters

Жителі Нью-Йорка все частіше стикаються з привидами, і протистояти надприродній загрозі можуть лише четверо вчених, які зібрали команду мисливців за привидами.

Ця картина колись стала першим справжнім «літнім блокбастером» — дорогим, але легким фільмом, на який глядачі йдуть просто відпочити та розважитись. Чи треба говорити, що лякатися тут нема чого, а от комедійних сцен достатньо.

5. Інші / The Others

Грейс Стюарт живе зі своїми дітьми, які не переносять сонячного світла, у великому будинку на околиці. Несподівано в сім'ї зникають усі слуги, а потім до дверей приходить дивна трійця, яка нібито прочитала в газеті про найм працівників. Незабаром усі мешканці будинку починають чути лякаючі звуки та помічати привидів.

«Інші» — один із небагатьох фільмів, які можуть позмагатися з «Шостим відчуттям» щодо сильної розв'язки сюжету. А доповнює все чудова акторська гра Ніколь Кідман.

6. Закляття / The Conjuring

Подружжя Ед та Лоррейн Воррен заробляють тим, що виганяють примар з будинків, а також читають лекції про екзорцизм. Але одного разу їм доводиться зіткнутися з найнебезпечнішим злом у їхньому житті.

Головні герої цього фільму є реальними. І фільм Джеймса Вана заснований на спогадах самої Лоррейн Воррен. А якщо ви не вірите в правдивість таких історій, то у картині досить відмінних скримерів та непогано закручений сюжет.

7. Будинок із привидами / The Haunting

Дослідник паранормальних явищ запрошує до відокремленого будинку на пагорбі трьох осіб. З чуток, там мешкають примари померлих колишніх господарів. Незабаром між гостями зав'язуються дивні стосунки, а мешканці будинку починають із ними страшну гру.

І ще один фільм, який нарівні з «Невинними» започаткував метафізичний хорор і швидко став справжньою легендою. А ось ремейк картини 1999 року провалився: не врятували навіть Ліам Нісон та Кетрін Зета-Джонс у головних ролях.

8. Бітлджус / Beetle Juice

Молода пара привидів наймає «екзорциста по живих» Бітлджуса, щоб він вигнав з їхнього будинку мешканців, що вселилися. Однак від цього балакучого та грубого фахівця більше проблем, ніж користі.

Тім Бертон завжди відрізнявся любов'ю до чорного гумору і тому вирішив показати історію протистояння людей та примар від імені останніх. Ну а для Майкла Кітона велика роль стала реальним проривом у кар'єрі. Незабаром він знову знявся у Бертона, але вже в образі Бетмена.

9. Хребет диявола / El espinazo del diablo

Після загибелі батька юний Карлос потрапляє до школи-інтернату «Санта-Люсія». Директор хоче допомогти йому, але хлопчику незабаром доводиться зіткнутися з місцевим хуліганом, а також із злодієм, який задумав вкрасти золото з сейфу притулку. Крім того, Карлос знайомиться з Санті — примарою учня, який загадково загинув у ніч бомбардування.

Знаменитий режисер Ґільєрмо дель Торо вважає цю стрічку своєю найкращою роботою. Також він часто згадує, що "Хребет диявола" дуже близький до його більш відомого фільму "Лабіринт Фавна" і їх слід сприймати як одну історію.

10. Полтергейст / Poltergeist

У будинку сім'ї Фрілінг починають відбуватися дивні речі: предмети самостійно рухаються, а техніка вмикається. Потім дерево за вікном намагається викрасти сина Фрілінгів, а поки батьки визволяють дитину, зникає їхня дочка.

За створенням цього фільму стоять два легендарні автори: Тоуб Гупер, який придумав «Техаську різанину бензопилою», і Стівен Спілберг. Поєднання їхніх талантів дозволило створити справді епохальний хорор на всі часи. Будь-хто, хто дивився цей фільм, напевно пам'ятає страшного іграшкового клоуна, який намагається поцупити дитину.

11. Дзвінок / Ringu

Серед підлітків ходить легенда про моторошну відеокасету. У будинку кожного, хто подивився, лунає телефонний дзвінок, а через тиждень людина вмирає. Після загибелі племінниці репортер Рейко Асакава вирішує розібратися у походженні цього страшного запису.

Незабаром після того, як японський фільм набув масової популярності, його перезняли в США, породивши цілу хвилю сіквелів, наслідувань і пародій. Але все ж таки найстрашнішою залишається перша частина з легендарною примарою, що вилазить із телевізора.

12. Перебіжчик / The Changeling

Після смерті дружини та дочки професор музики Джон Рассел переїжджає до іншого міста і селиться у порожньому будинку. Але незабаром чоловік починає відчувати, чиюсь присутність. З'ясовується, що в будівлі все ще живе привид хлопчика, який загинув за загадкових обставин багато років тому.

Цікаво, що Алехандро Аменабар, який зняв роки через «Інших», називав «Перебіжчика» одним зі своїх улюблених фільмів. Схожість деяких сцен просто очевидна.

13. Страшили / The Frighteners

Френк Банністер колись був архітектором. Але після автомобільної катастрофи, яка забрала життя його дружини, він змінив професію. Тепер Френк виганяє привидів. Щоправда, насправді герой заздалегідь домовляється із друзями-примарами, які й влаштовують погром у будинках. Але одного разу він стикається з дійсно небезпечним потойбічним створінням.

У фільмі від творця «Володаря перснів» Пітера Джексона змішався чудовий чорний гумор на тему смерті та детективний екшен. А привиди, які ще й постійно жартують, лише додають іронічної атмосфери.

14. Привид / Ghost

Сем загинув, захищаючи свою подругу Моллі від грабіжника. Він стає привидом і невдовзі дізнається, що над дівчиною нависла смертельна небезпека. Щоб попередити Моллі, героєві потрібно навчитися контактувати з матеріальним світом і знайти медіума, через якого вони зможуть спілкуватися.

Важко повірити, що цю картину, яка стала буквально гімном вічного кохання, зняв Джеррі Цукер — автор знаменитих пародій на кшталт «Аероплана» та «Цілком таємно».

15. Астрал / Insidious

15. Астрал / Insidious

Родина Джоша та Рене переїжджає до нового будинку. Але буквально з перших днів навколо них починають відбуватися незрозумілі явища. А потім їхній десятирічний син Далтон впадає в кому. Коли дитину, яка так і не прийшла до тями, повертають додому, виявляється, що вона пов'язана з потойбічним світом.

Автор цього фільму — Джеймс Ван, який пізніше зняв знамените «Закляття». У цьому хорорі режисер довів, що налякати глядача можна навіть найпростішими прийомами. Наприклад, просто пофарбувати обличчя композитора фільму у червоний колір.


Читати також