28-12-2022 Розваги 392

13 чудових французьких серіалів на будь-який смак

13 чудових французьких серіалів на будь-який смак

Ці абсолютно різні проекти точно не дадуть вам занудьгувати.

1. Елен і друзі / Hélène et les garçons

Елен і друзі

Троє паризьких студентів Ніколя, Етьєн та Крістіан мріють стати відомими музикантами та репетирують у гаражі. Вони знайомляться з гарними однокурсницями Елен, Каті та Джоанною та заводять з ними романи.

Ситком про життя французьких студентів відразу після прем'єри став найпопулярнішим молодіжним серіалом (зокрема далеко за межами Франції). У ньому було багато гарної музики з прекрасним голосом виконавиці головної ролі Елен Ролле, а модне вбрання героїв тішило око глядачів.

Тільки ось преса нещадно критикувала шоу за нереалістичність: персонажі начебто зовсім не вчилися і не готувалися до іспитів, а лише займалися спортом, грали на гітарах та вплутувалися у чергові романтичні пригоди. При цьому герої були настільки ідеальними, що навіть не курили, не пили і не сварилися.

Творці серіалу прислухалися до зауважень та поступово почали запроваджувати «дорослі» теми: наркотики, алкоголізм, насильство, зради. Але це лише спричинило нові скандали: канал TF1 не був готовий показувати таке юній аудиторії.

Шоу однозначно не пройшло перевірку часом: герої часто порушують кордони один одного, зраджують без явних причин. Але переглянути кілька серій заради ностальгічних спогадів цілком можна.

2. Лікарня / H

2. Лікарня / H

Команді лікарів і медсестер під керівництвом ексцентричного професора щодня доводиться працювати в повному хаосі, по ходу справи влипаючи в різні безглузді колотнечі. Дія першого сезону не виходить за рамки лікарні, зате потім серіал розганяється, тож герої опиняються в непересічних місцях і ситуаціях.

Одну з головних ролей грає Жамель Деббуз, один із найулюбленіших артистів та шоуменів Франції (український глядач напевно пам'ятає актора за роллю архітектора Номернабісу з фільму «Астерікс і Обелікс: Місія „Клеопатра“» та картині «Амелі»). Найуважніші ж франкофіли однозначно повинні впізнати ще й дико популярний комедійний дует Рамзі Бедіа та Еріка Жюдора, які знялися разом в «Пекельному хмарочосі» та ще багатьох інших чудових стрічках.

3. Камелот / Kaamelott

3. Камелот / Kaamelott

Бретань, V століття нашої ери. Король Артур зі змінним успіхом намагається спрямовувати свій безглуздий народ до світла. Допомагають йому в цьому чарівник Мерлін та лицарі Круглого столу.

Якщо ви любите абсурдні французькі комедії на кшталт «Дід Мороз — відморозок», вам сподобається «Камелот»: герої спілкуються мовою паризьких передмість і до того ж постійно жартують (причому часто нижче пояса). Епізоди тривають по 2-3 хвилини, тому за вечір цілком реально подужати всі випуски.

4. Спіраль / Engrenages

У контейнері для сміття знайдено тіло жорстоко понівеченої дівчини-емігрантки зі Східної Європи. Розкрити справу береться поліцейська група кримінального відділу. Також у центрі подій опиняються судовий слідчий, адвокат та прокурор.

Порівняно з іншими процедуралами, шоу розкриває роботу правоохоронної системи в цілому, показуючи, як крутяться шестерні (власне, в оригіналі серіал так і називається) механізму величезної машини, яка забезпечує правопорядок. До речі, для тих, кому Франція здається дуже романтичною країною, «Спіраль» стане справжнім одкровенням: глядачі побачать непривабливі спальні райони на околицях Парижа та весь колір кримінального контингенту.

5. Що таке добре, що таке погано / Fais pas ci, fais pas ça

5. Що таке добре, що таке погано / Fais pas ci, fais pas ça

Два дуже різні сімейства, що живуть по сусідству в передмісті Парижа, відрізняються діаметрально протилежними поглядами на виховання дітей. Але поступово консервативні Лєпик і творчі Буле все ж таки стають друзями.

Душевна комедія про сімейні взаємини протрималася в ефірі цілих 10 років, а наймолодші персонажі подорослішали на очах у глядачів. Серіал ідеально підійде тим, хто вивчає французьку мову і хотів би розширити свій словниковий запас або попрацювати над вимовою, та й просто зарядитися гарним настроєм.

6. Французьке містечко / Un village français

Дія розгортається у вигаданому крихітному містечку Вільнев, окупованому німцями під час Другої світової війни. У центрі оповідання виявляється життя простих обивателів зі своїми щоденними страхами і турботами. Протягом чотирьох страшних років героям допомагають виживати лише сміливість та взаємовиручка.

Подивитися цей дуже хороший у багатьох відношеннях серіал варто хоча б заради того, щоб розібратися в історії німецької окупації, зрозуміти витоки руху французького Опору та колабораціонізму.

7. Коротше / Bref

Епізоди (які, до речі, тривають всього по 2 хвилини і починаються словами «Короче, я…») є короткими замальовками з життя звичайного французького хлопця, невпевненого в собі і страшенно лінивого. Незграбні ситуації, в які потрапляє головний герой, обіграні захоплююче і неймовірно смішно, а саме шоу породило чимало наслідувачів.

8. Повернені / Les Revenants

У невеликому швейцарському містечку, де багато років тому сотні людей стали жертвами природної катастрофи, творяться дуже дивні справи: загиблі з незрозумілої причини повертаються у світ живих. Одні жителі міста прагнуть усіма силами захистити своїх новопридбаних близьких, інші сповнені рішучості боротися з можливою навалою зомбі.

Найближчим родичем "Les Revenants" (саме так назва серіалу звучить в оригіналі) критики називають "Твін Пікс" Девіда Лінча. Дійсно, обидва проекти відрізняються своєрідним таємничим та меланхолійним настроєм. А у випадку з французами ця атмосфера ще й підтримується завдяки чудовому саундтреку шотландського музичного гурту Mogwai.

9. Версаль / Versailles

Молодий король Людовік XIV вирішує перенести свою резиденцію з Лувру в невелике село у передмісті Парижа. Але йому дуже заважають спустошена скарбниця та політичні інтриги.

Творці не надто прагнули передати історичні факти, тому серіал варто сприймати більш як розважальний, ніж освітній. Але вам сподобається «Версаль», якщо ви любитель цікавих придворних інтриг: вони тут не менш гострі і напружені, ніж у «Грі престолів».

10. Десять відсотків / Dix pour cent

10. Десять відсотків / Dix pour cent

Серіал розповідає про життя співробітників агентства ASK, яке спеціалізується на роботі зі знаменитими та не дуже акторами. Проблеми починаються, коли несподівано вмирає один із засновників. Тепер герої повинні постаратися, щоб налагодити бізнес і при цьому не заплутатися у складних взаєминах.

Фанати французького кіно безперечно закохаються у неповторний шарм цього серіалу: героям доводиться розрулювати непрості ситуації, інтригуючі повороти сюжету відбуваються постійно, а запрошені зірки грають самих себе. Серед них Моніка Беллуччі, Жан Дюжарден, Жіль Лелуш, Ізабель Юппер, Жюльєт Бінош та багато інших. Декому навіть присвячені окремі серії.

11. Бюро легенд / Le Bureau des Légendes

Провівши кілька років за кордоном, офіцер розвідки Гійом Дебай повертається до рідної країни, але ніяк не може адаптуватися до нормального життя. Несподівано він дізнається, що Надія Ель Мансур, його кохана в Дамаску, теж знаходиться в Парижі. Щоб побачити кохану, герой порушує посадові інструкції і це призводить до непоправного результату.

Шанувальники гостросюжетного кіно швидше за все будуть розчаровані, адже в серіалі практично немає перестрілок, погонь і навіть видовищних спецефектів. Проте «Бюро легенд» дивимося на одному подиху за рахунок добре прописаного сценарію і грамотного розвитку характерів персонажів.

12. Богомол / La Mante

Серійна вбивця Жанна Дебер на прізвисько Богомол відбуває довічний термін у в'язниці, але через 25 років оголошується наслідувач, який точно копіює її злочини. Жінка погоджується допомогти слідству за однієї умови: над справою працюватиме її син Дам'єн, за іронією долі служащій детективом у поліції.

«Богомола» абсолютно заслужено називають одним із найкращих зарубіжних міні-серіалів Netflix. Серіал можна з чистою совістю порекомендувати всім, хто свого часу був зачарований знаменитою історією Ганнібала Лектера, та й просто любить заплутані кримінальні історії. Окремо варто сказати про переконливу гру акторів (насамперед відомої французької актриси Кароль Буке) — вона навряд чи залишить когось байдужим.

13. Сором Франції / Skam France

Типові французькі старшокласники живуть звичайним життям підлітків: переживають першу закоханість, ходять на галасливі вечірки та стикаються з різними неоднозначними ситуаціями.

Оригінальний «Сором» знімався лише для норвезьких глядачів, але завдяки своїй новаторській подачі дуже швидко став культовим у всьому світі. У 2018 році почали виходити численні міжнародні рімейки, зокрема французька версія, яку глядачі полюбили не менше, ніж оригінал. Сценаристи не стали копіювати колег повністю і прописали нові сюжетні лінії, тож навіть шанувальникам першоджерела буде на що подивитися.


Читати також