23-12-2022 Розваги 598

10 фільмів, які пройшли шлях від касового провалу до класики кінематографу

10 фільмів, які пройшли шлях від касового провалу до класики кінематографу

Іноді дійсно гарному фільму потрібно кілька років, щоб стати хітом, — причини касового провалу і негативних відгуків критиків можуть бути зовсім різними, чи то особливо жорстка конкуренція в прокаті, чи не потрапляння у цайтгайст, чи навіть «замовленням» з боку можновладців. Зібрали десять культових картин, які далеко не одразу здобули заслужене визнання.

Шоу жахів Роккі Горрора (1975) / The Rocky Horror Picture Show

Шоу жахів Роккі Горрора (1975) / The Rocky Horror Picture Show

Одному з найулюбленіших мюзиклів ХХ століття — «Шоу жахів Роккі Горрора» — не судилося стати глядацьким хітом. У 1975 році картина вийшла в обмежений прокат лише в десяти містах країни. І навіть незважаючи на досить позитивні відгуки критиків, квитки на «Шоу жахів Роккі Горрора» зняли з продажу через занадто низький попит на сеанси.

Тим не менш, через багато років фільму Джима Шармена вдалося досягти популярності по всьому світу (у тому числі і в Україні). Сталося це багато в чому завдяки культурі шедоукастів — вистав перед екранами кінотеатрів, у ході яких запрошені актори синхронізували рухи з персонажами фільму та взаємодіяли з аудиторією. На сьогоднішній день показ "Шоу жахів Роккі Горрора" - це справжній кемп-перформанс, іммерсивний експірієнс, що оброс численними ритуалами.

Оксамитова золота жила (1998) / Velvet Goldmine

Оксамитова золота жила (1998) / Velvet Goldmine

«Оксамитова золота жила» Тодда Гейнса, ймовірно, один із найкрасивіших і екстравагантніших фільмів нашого часу, який виявився не прийнятим і не зрозумілим глядачами 90-х років. Ситуацію не врятував навіть розкішний акторський склад в особі Крістіана Бейла, Тоні Коллетт, Юена Мак-Грегора та Джонатана Різ-Майєрса. Причина «провалу» фільму, найімовірніше, полягає в зашореності суспільства кінця двадцятого століття, яке важко сприймало теми бісексуальності в мистецтві. Проте видання New York Times було одним із небагатьох американських ЗМІ того часу, яке все ж таки ризикнуло похвалити творіння Гейнса, назвавши його «сюрреалістичною версією “Громадянина Кейна”».

У пащі божевілля (1994) / In the Mouth of Madness

У пащі божевілля (1994) / In the Mouth of Madness

У середині 80-х і на початку 90-х Джон Карпентер знімав феєрично дивні фільми, від яких буквально не можна було відірватися. Єдина проблема цих фільмів полягала в тому, що вони не приносили грошей. Культовий у наш час хорор «Щось» у рік свого виходу вважався справжнім касовим та критичним провалом. За бюджету в 15 млн доларів стрічка зібрала в домашньому прокаті всього 19,6 млн. Ситуація з параноїдальним трилером «У пащі божевілля» виявилася ще гіршою — картині вдалося відбити всього 8 млн доларів за загальних витрат на виробництво від 8 до 14 млн. Американські журналісти фільм очікувано зненавиділи, назвавши його «надто претензійним і невражаючим». Проте, як і багато інших робіт Карпентера, «У пащі божевілля» згодом став класикою фільмів жахів та справжнім натхненням для сотень кінематографістів.

Кімната (2003) / The Room

Кімната (2003) / The Room

Почесний володар титулу «найгіршого фільму всіх часів», уславлена «Кімната» Томмі Вайзо в епоху рефлексуючого постмодернізму, також перетворилася на культову класику. При цьому в рік свого релізу мелодрама про трагічний любовний трикутник вийшла у вкрай обмежений прокат і зібрала лише 1800 доларів. Своєю подальшою популярністю «Кімната» завдячує численним північним показам і, звичайно, Інтернету. 2017 року Джеймс Франко навіть зняв фільм про створення «Кімнати» під назвою «Горе-творець». Картина здобула безліч авторитетних нагород, а також номінацію на «Оскар» за найкращий адаптований сценарій.

Великий Лебовські (1998) / The Big Lebowski

Великий Лебовські (1998) / The Big Lebowski

У наш час комедія «Великий Лебовські» вважається чи не головною візитною карткою актора Джеффа Бріджеса. Сам же Лебовскі — безпосередній бородатий хлопець у домашньому халаті — встиг стати справжньою кінематографічною іконою та одним із найвідоміших екранних персонажів. І все ж таки в 1998 році вийшло занадто багато хороших фільмів. Поки світовий прокат руйнували «Титанік», «Співак на весіллі» і навіть «Розумник Вілл Гантінґ», «Великий Лебовські» просто не мав шансів достукатися до свого глядача. У перші вихідні релізу комедія братів Коен опинилася на шостій сходинці, а потім і зовсім вибула з топ-10. Проте згодом любов до цієї картини лише зростала: численні шанувальники «Великого Лебовські» навіть сформували власну релігію під назвою дудеїзм.

Смертельний потяг (1988) / Heathers

Смертельний потяг (1988) / Heathers

Чорна комедія про ученицю старшої школи, яка не найгуманнішим способом «позбавлялася» своїх однокласників, отримала визнання в першу чергу завдяки відмінному гумору. Проте трапилося це не у 80-х, коли фільм вийшов у прокат, а лише на початку нульових років — тобто майже через двадцять років після прем'єри. Багато хто пов'язує запізніле кохання глядачів до «Смертельного потягу» із зростаючою популярністю Вайнони Райдер. У результаті стрічка, яка мала залишитися «прихованим діамантом» її фільмографії, перетворилася на культове молодіжне кіно, яке отримало продовження у вигляді бродвейського мюзиклу і навіть телевізійного шоу.

Донні Дарко (2001) / Donnie Darko

Донні Дарко (2001) / Donnie Darko

Признаємося чесно, науково-фантастична драма Річарда Келлі справді була не найпростішим фільмом для кінотеатрального маркетингу. Заплутана та сюрреалістична історія про підлітка, який застряг у тимчасовій петлі, не змогла залучити аудиторію — за перші вихідні картина заробила лише 110 494 долари. У світовий прокат «Донні Дарко» взагалі випустили лише через рік. І все ж робота Келлі здобула велику популярність на DVD, а через кілька років і зовсім увійшла в топ найкращих картин нульових років.

Громадянин Кейн (1941) / Citizen Kane

Громадянин Кейн (1941) / Citizen Kane

У наш час «Громадянин Кейн» вже встиг закріпитися як один із найважливіших та авторитетних фільмів в історії кінематографу. Проте в 1941 році картина, знята Орсоном Веллсом, зібрала трохи більше 1,5 млн доларів. На думку істориків кіно, «Громадянина Кейна» забракував американський медіамагнат Вільям Рендольф Герст, особистість якого стала прототипом головного антагоніста у сюжеті. Герст не хотів, щоб його асоціювали із лиходієм, — у результаті в більшості газет було заборонено згадувати самого Веллса або його нову роботу.

Втеча з Шоушенка (1994) / The Shawshank Redemption

Втеча з Шоушенка (1994) / The Shawshank Redemption

1994 подарував нам такі великі стрічки, як «Форрест Ґамп» Роберта Земекіса і «Кримінальне чтиво» Квентіна Тарантіно. Однак багато хто забуває, що «Втеча з Шоушенка» Френка Дарабонта також вийшла в цей час. Через занадто велику конкуренцію тюремна драма, заснована на романі Стівена Кінга, загубилася в прокаті. Однак через багато років «Втеча з Шоушенка» отримала належну порцію уваги. Зараз цей фільм очолює топ рейтингу агрегатора Imdb разом із такими визнаними шедеврами, як «Список Шиндлера», «Хрещений батько».

Фокус-покус (1993) / Hocus Pocus

Фокус-покус (1993) / Hocus Pocus

В останні роки комедійне фентезі з Бетт Мідлер, Кеті Наджімі та Сарою Джесікою Паркер встигло стати одним із головних атрибутів сучасного Хелловіна. Однак у далекому 1993 картину Кенні Ортега складно було назвати однозначно фінансово успішною. "Фокус-покус" дебютував у кіно одночасно з сімейною комедією "Звільніть Віллі", яка буквально захопила американський прокат, затьмаривши всіх своїх суперників. За два тижні «Фокус-покус» випав із топ-10. Критики стрічку теж не шанували — нечисленні рецензії варіювалися від змішаних до відверто негативних. І все ж таки через кілька років «Фокус-покус» отримав раптовий успіх на ТБ, а потім і на DVD. Наразі Голлівуд працює над сиквелом картини, вихід якого заплановано на 2022 рік.


Читати також