20-12-2022 Розваги 355

Теорія змови: де проходить кордон між розумною версією та маячнею

Теорія змови: де проходить кордон між розумною версією та маячнею

Мік Вест, автор книги «Втеча з кролячої нори», доводить, що всі люди – конспірологи, але з різними лініями демаркації.

Якщо ви хочете зрозуміти, як люди ведуться на теорії змови, і бажаєте їм допомогти, то маєте зрозуміти всесвіт конспірології. Зокрема, вам потрібно знати, яке місце у широкому спектрі змов займають їхні улюблені теорії.

Який тип людей підпадає під вплив конспірологічних теорій? Який тип людей здатен вважати, що Світовий торгівельний центр був підірваний під контролем спецслужб, чи що літаки заради зміни клімату таємно розпорошують хімікати, чи що Земля плоска? Ці люди божевільні? Вони просто неймовірно довірливі? Вони молоді та вразливі? Ні, насправді коло людей, які вірять теорії змови, – це випадковий зріз популяції загалом.

Багато хто вважає прихильників конспірології зборищем людей божевільних, або нерозумних, або водночас божевільних і нерозумних. Однак у багатьох сенсах усі нормальні люди вдаються до теорій змови.

Мій сусід вулицею – конспіролог. Але до того ж він успішний інженер, що вийшов на пенсію. І все ж таки він вірить у розпилювані з літаків хімікати (хімтрейли), а я цю теорію спростовую. Це дивно, але за обідом у нього вдома після кількох келихів вина він навіть сказав мені, що вважає, ніби мені платять за спростування хімтрейлів. Він так думає, тому що в пошуковій машині знайшов кілька сайтів, де було сказано, що я продажна розмовляюча голова. І він повірив цьому, оскільки як прихильник теорії змови схильний довіряти конспірологічним джерелам більше, ніж звичайним.

Я зустрічав найрізноманітніших конспірологів. На з'їзді прихильників теорії хімтрейлів, де я був присутній, був представлений майже повний спектр. Були розважливі та інтелігентні пенсіонери, які кілька місяців або років тому виявили якусь змову. Були дуже ексцентричні люди різного віку, у тому числі один літній джентльмен з пірамідою на велосипеді. Ті, хто був на зв'язку з інопланетянами, та ті, хто обурювався їхньою присутністю на з'їзді. Молоді люди, які прагнуть революції. Начитані інтелектуали, які вважали, що у вечірніх новинах використовується прихована система переконання. Були й люди, які щиро вважали, що живуть у комп'ютерній симуляції.

Спектр прихильників конспірології настільки широкий, тому що широкий спектр самих теорій змови. Для кожного знайдеться своя теорія, і тому мало хто стійкий до неї.

Мейнстрім та маргінали

Одна прикра проблема з терміном «теорія змови» полягає в тому, що він написаний широкими мазками. Заманливо просто розділити всіх на «конспірологів» та «звичайних людей», де з одного боку – параноїки у шапочках із фольги, а з іншого – розсудлива публіка. Але реальність така, що ми всі тією чи іншою мірою конспірологи. Ми всі знаємо, що змови існують. Ми всі підозрюємо людей, які перебувають при владі, у причетності до них, навіть якщо це щось банальне на кшталт пожертв на передвиборчу кампанію для того, щоб проголосувати певним чином за певною групою законів.

Також привабливо просто позначити теорії змови як «мейнстрімні» та «маргінальні». Журналіст Пол Масгрейв послався на цю дихотомію, коли написав у Washington Post:

«Менш ніж через два місяці перебування Трампа при владі небезпеки, що він зробить конспірологічне мислення мейнстримом, більше не існує. Це вже сталося».

Масгрейв, очевидно, не мав на увазі, що мейнстримом стало панування рептилоїдів. Чи «площина» Землі, чи існування хімтрейлів, чи «правда» про 11 вересня. Насправді він говорить про досить невелике усунення розділової лінії на спектрі конспірології. Більшість маргінальних теорій змови так і залишилися на периферії, більшість домінуючих теорій залишилися мейнстримом. Але Масгрейв стверджує, що відбулося зрушення, що дозволило частині маргінального увійти в мейнстрім.

Теорії змови та їх прихильники представлені діапазоном. Якщо ми хочемо ефективно спілкуватися з другом, схильним до конспірології, нам потрібно отримати деяке уявлення про повний спектр цього явища та про те, де знаходиться особиста комбінація поглядів людини.

Є кілька способів класифікувати теорію змови: наскільки вона є науковою? Скільки людей у неї вірять? Наскільки вона правдоподібна? Я ж для цього збираюся використати дещо суб'єктивний показник екстремальності теорії. Я розставлю їх за шкалою від 1 до 10, де 1 – абсолютний мейнстрім, а 10 – абсолютно маргінальна та дика теорія, яку тільки можна уявити.

Цей спектр екстремальності – не просто спектр розумності чи наукової правдоподібності. Екстремальність означає маргінальність – дивина версії та невелика кількість прихильників. Віра в релігійні надприродні явища (такі як чудеса) неправдоподібна з наукового погляду, але особливо маргінальною вона не вважається.

Почнемо зі списку актуальних теорій змови. Вони ранжовані за рівнем екстремальності їх найбільш типового варіанта, але ці теорії можуть розтягуватися на частину і навіть на всю шкалу спектра.

1. Змова великої фарми: теорія про те, що фармацевтичні компанії знаходяться у змові, щоб максимізувати прибуток, продаючи ліки, які насправді людям не потрібні.

2. Вигаданість глобального потепління: теорія у тому, що антропогенні викиди вуглецю не провокують зміну клімату, а твердження про зміну клімату необхідні з якоїсь іншої причини.

3. Вбивство Кеннеді: теорія у тому, що у Джона Ф. Кеннеді стріляв не тільки Лі Гарві Освальд.

4. Інсценування теракту 11 вересня: теорія про те, що події 11 вересня були організовані людьми з уряду США.

5. Хімтрейли: теорія у тому, що сліди, залишені літаками, є частиною секретної програми розпилення певних речовин.

6. Інсценовані шутинги: теорія про те, що перестрілки, подібні до тих, що були в Сенді-Гук і Лас-Вегасі, або ніколи не відбувалися, або були влаштовані людьми, які перебувають при владі.

7. Фальсифікація висадки на Місяць: теорія у тому, що висадка на Місяць була знята у кіностудії.

8. Приховування НЛО: теорія про те, що уряд контактує з інопланетянами або знає про інопланетні кораблі, що розбилися, але тримає це в секреті.

9. Плоска Земля: теорія у тому, що Земля за формою є плоска, але уряд, бізнес і вчені вдають, що вона кругла.

10. Панування рептилоїдів: теорія у тому, що правлячі класи – це раса людиноподібних рептилій, які прилетіли з космосу.

Якщо ваш друг дотримується однієї з цих теорій, не варто припускати, що він вірить у її екстремальний варіант. Варіанти здатні знаходитися будь-де в межах діапазону. Діапазон може бути в одному випадку вузьким, а в іншому – широким набором версій, що охоплює майже всю шкалу від 1 до 10. Положення теорії на краю спектра дає зразкову точку відліку для ступеня довіри їй.

Credit: “Escaping the Rabbit Hole” by Mick West

Якщо проілюструвати сказане, у деяких теорій діапазони досить малі. Плоска Земля та панування рептилоїдів існують лише на маргінальному краю спектра. Просто неможливо мати розумну версію теорії про плоску Землю, тому що Земля насправді кругла.

Так само існують теорії на іншому – «мейнстрімному» – краю спектру, які досить обмежені за набором версій. Розширити до маргінальних варіантів теорію змови фармацевтичних компаній, що максимізують свої прибутки, важко (але не неможливо).

Інші теорії мають ширший діапазон. Теорія «інсценування 11 вересня» – класичний приклад того, як різні версії охоплюють весь спектр: від «вони послабили пильність, дозволивши нападу статися» до «літаки були голограмами, а башти підірвані ядерними бомбами». Теорія хімтрейлів також має широкий діапазон: від "добавки до палива, що продовжує час інверсійних слідів" до "наномеханізмів, що розпорошуються для знищення населення".

Буває, що теорії накладаються одна на одну, утворюючи взаємозв'язки. Наприклад, хімтрейли можуть розпорошувати отруту, щоб допомогти великим фармацевтичним компаніям продавати більше ліків. Кеннеді, можливо, було вбито, тому що збирався оприлюднити реальність НЛО. Фальшиві розстріли могли бути організовані, щоб відвернути людей від будь-якої з цих теорій. Конспірологічний спектр безперервний та багатовимірний.

Не навішуйте на друга ярлик відразу після того, як він висловить скепсис щодо окремих аспектів будь-яких подій. Наприклад, наявність деяких сумнівів щодо відеофрагментів про висадку на Місяць не обов'язково означає його сумніви в польоті на Місяць. Це може означати лише думки про фальсифікації кількох кадрів з метою пропаганди. Аналогічно, якщо він каже, що варто поставити під сумнів події 11 вересня, це не обов'язково означає його переконаність у тому, що вежі-близнюки були зруйновані вибухівкою. Це може означати його думки про те, що хтось у ЦРУ якимось чином допоміг викрадачам літаків.

Розуміння того, де знаходиться ваш друг у конспірологічному спектрі, залежить не від того, що його цікавить, а від того, де він проводить межу.

Демаркаційна лінія

Хоча прихильники конспірології можуть бути зосереджені на якійсь конкретній теорії, такій як 9/11 або хімтрейли, вкрай рідко можна знайти того, хто вірить тільки в одну теорію змови. Як правило, конспірологи вірять у всі теорії змови, які менш екстремальні, ніж їхня улюблена.

На практиці це означає, що якщо хтось вірить у теорію хімтрейлів, він також віритиме в те, що теракт 11 вересня був під контролем, що Лі Гарві Освальд – лише один із тих, хто стріляв, а глобальне потепління – велика афера.

Загальний спектр конспірології складний, а окремі варіанти теорій лежать у різних напрямках. Але ваш друг (як окрема людина) має свою внутрішню набагато менш складну версію цієї шкали. Для людини спектр змов розпадається на два блоки – теорії розумні та безглузді. Конспірологи, які особливо захоплюються цим якийсь час, все чіткіше розрізняють, де проходить ця риса.

Визначення таких розподільчих ліній називається «демаркацією». У філософії є класична проблема, яка називається «проблемою демаркації» і полягає вона в тому, щоб провести межу між наукою та ненаукою. У конспірологів у своїй власній версії діапазону змов є демаркаційна лінія. З одного боку від неї – наука і розумні теорії, які, на їх думку, вірні. Інакше – ненаука, марення, пропаганда, брехня та дезінформація.

Credit: “Escaping the Rabbit Hole” by Mick West

У мене демаркаційна лінія приблизно на рівні 1,5 балів за шкалою. Вона також є і у вас, і вашого друга. Просто ми всі проводимо її у різних місцях.


Читати також