22-12-2022 Розваги 550

5 фільмів про тонкощі психотерапії

5 фільмів про тонкощі психотерапії

Психотерапія стала такою ж частиною турботи про себе, як спорт чи догляд за тілом. А самі терапевти - довіреними особами, дивна дружба з якими тягнеться довгі роки. Але навіть для перевіреного багатьма перипетіями особистого життя терапевта є певні межі, а таємниці інших пацієнтів – заборонена тема. Ми дійсно нічого не знаємо про заблукали душі, які приходять на прийом перед нами і залишаються знайомими незнайомцями біля дверей заповітного кабінету.

Спостерігати за магією стосунків терапевта та його підопічного – рідкісна нагода, яку люб'язно надає кінематограф. Вгамувати внутрішню цікавість і, можливо, поглянути на себе з боку допоможе наша добірка.

"Клют" (1971)

"Клют" (1971)

Трилер від режисера Алана Пакули з Джейн Фондою у головній ролі. Життя дівчини на виклик, яка виявилася всередині складної системи взаємин злочинців, жертв і слідчих. Щоб якось упоратися з параноїдальними думками та манією переслідування, героїня звертається за допомогою до терапевта. Подібні випадки постійно знаходять свій відбиток у кінематографі (згадайте хоча б «Клан Сопрано», де бос мафії так запросто ставить на плечі жінки-терапевта всі проблеми його кримінальної організації) – лікарська етика тут стає чимось більшим, ніж просто мовчанням за межами кабінету. Справжній професіонал здатний ставити лише питання, на які підопічний зможе відповісти без страху за власне життя.

«Інша жінка» (1988)

«Інша жінка» (1988)

Нереалізоване потаємне бажання почути розмови незнайомців у кабінеті терапевта. Героїні фільму Вуді Аллена така можливість випадає зовсім випадково – тонкі стіни між її апартаментами та місцем прийому зрадливо видають секрети всіх пацієнтів. Замість того щоб розбиратися зі своїми власними проблемами, письменниця занурюється в життя іншої жінки. За стінкою постійно розвертаються нові сцени розпачу, який виявляється виключно схожим на внутрішні проблеми героїні. І хоча обидві жінки не бачать одна одну, загальний біль призводить їх у результаті до картини Густава Клімта «Надія» – своєрідного провідника у світ того життя, яке вони довгий час боялися відкрити для себе.

«Фрагменти Антоніна» (2006)

«Фрагменти Антоніна» (2006)

Дослідження складної природи посттравматичного розладу, і навіть граней допустимого у його подоланні. Режисер Ґебріел Ле Бомін пропонує разом із ветераном Першої світової війни пройти шлях реабілітації після тяжкого порушення психіки, від якого страждали покоління солдатів та сторонніх спостерігачів кривавих битв. Показово, що новий пацієнт вийшов з війни без жодних видимих травм і каліцтв, все найстрашніше переслідує його зсередини, позбавляючи сну та сил. Професор, який береться за складний випадок терапії, є першопрохідником у лікуванні таких розладів. Тому помилок і недоліків не уникнути, але вибирає він найагресивніший спосіб терапії з можливих - заново пережити ті моменти, які травмували його пацієнта.

«Особливі стосунки» (2010)

«Особливі стосунки» (2010)

Насправді це під забороною, але зупинити потяг не завжди під силу навіть найвідданішим професіоналам справи. Картина Жанни Лабрюн про стосунки пацієнтки та терапевта, які досить досвідчені кожен у своїй сфері. Еліс (Ізабель Юппер) - вийшла на заслужений спокій після багатьох років роботи в елітному ескорті (і звикла тримати дистанцію з чоловіками), а Гав'єр (Булі Ланнерс) давно втратив азарт у своїй роботі: він вислухав і пропрацював таку кількість людських проблем, що став надто стійкий до них і досить індиферентний. Поки в обох героїв руйнуються основи їхнього минулого життя, нове і зовсім незвідане тільки чекає на порозі.

«Керрі Пілбі» (2016)

«Керрі Пілбі» (2016)

Як лікувати тих, хто здатний самостійно проаналізувати навколишній світ та ще й так детально. Героїні лише 19 років, але вона вже давно обігнала всіх своїх однолітків у розвитку та освіті. Це ж і її основне прокляття: будувати стосунки з людьми і взагалі виходити з дому – страшний стрес для водночас дуже сильної та дуже тендітної дівчини. У картині Сьюзен Джонсон терапевт – основний провідник у реальний світ, де люди сваряться, миряться, сміються та заводять стосунки. Він дає дівчині незвичайні завдання, які витягнуть її із стерильної зони комфорту. Якщо вам хочеться хоч і наївний, але наочний приклад можливого позитивного впливу терапії на життя, варто терміново подивитися цей фільм.


Читати також