22-12-2022 Розваги 481

Фільми, які відкриють вам 1970-ті

Фільми, які відкриють вам 1970-ті

Для тих, кому хочеться хоча б ще ненадовго затриматися у чудовому часі мрій та кумедних зачісок – наша добірка з фільмами, зроблених з великою любов'ю до 1970-х.

«Через край» (1979)

«Через край» (1979)

Наприкінці бурхливого десятиліття режисер Джонатан Каплан взяв на себе сміливість зафіксувати рушійну силу епохи – молодих людей, які готові бунтувати та провокувати навколишню стабільність та рутину своїми витівками. Звичайно, підлітки не пишуть маніфести та обирають не найбезпечніші шляхи відстоювання своєї позиції – тим більше коли дитинство пройшло під клеймом неблагополуччя. Підсумок дрібних хуліганств і точкових протистоянь правоохоронцями виявляється, за нинішніми мірками, зовсім несподіваними – хвиля протесту охоплює загублене в просторі нудне містечко і поглинає навіть найінертніших його мешканців. Дух 1970-х у прочитанні Каплана надихнув Курта Кобейна – кліп на пісню Smells Like Teen Spirit наслідує сцени протесту з фіналу фільму.

«Студія 54» (1998)

«Студія 54» (1998)

Обділити увагою легендарний нью-йоркський клуб, герої та мода якого багато в чому визначили уявлення про 1970-і, неможливо у подібній добірці. Класична екранізація буйства вечірок "Студії 54" від режисера Марка Крістофера. Всі герої фільму пробують на смак життя, яке сповнене гламуру, безмежного кохання та яскравого божевільного вбрання – хтось як завсідник клубу, хтось як шестерня його великого механізму. Звичайно, не обійшлося і без зворотного боку медалі – страшна епідемія, що вразила тусовщиків, змушує блиск софітів потьмяніти до кінця історії.

"Уондерленд" (2003)

"Уондерленд" (2003)

Які 1970-ті без криміналу та брудних грошей. Картина Джеймса Кокса заснована на реальних подіях (і треба сказати, таке складно вигадати) - легенда порноіндустрії Джон Голмс (його грає Вел Кілмер) жадібний до всіх насолод, які тільки змогло винайти людство. Він любить жінок, ударно відпочивати, а ще й тонни грошей. Щоб дістатися останньої насолоди зі списку, він підмовляє чотирьох друзів на просте пограбування місцевого мільйонера. Все йде не так, як замислювалося, операція перетворюється на жорстоку бійню. Як усе сталося, яку роль грав Голмс у розв'язці історії, досі невідомо, подробиці змиті часом та туманністю кокаїнових спогадів.

«У гонитві за Майлзом» (2015)

«У гонитві за Майлзом» (2015)

Легендарний трубач Майлз Девіс без піджаків, що ідеально сидять з краваткою-оселедець і ввічливою сяючою посмішкою. Картина Дона Чідла (він же виконує головну роль) розповідає про темний період життя музиканта, який за злою іронією був обрамлений у глянцеву естетику 1970-х. Музикант, який уже встиг відійти від образу хлопця, що ніби зійшов з афіші ритм-н-блюзового квартету, замкнений (за власним бажанням) у своєму будинку. Він живе у перервах між прийомами болезаспокійливих і не збирається повертатися до студії, щоб записати хоча б уривок нової музики. Якось на порозі будинку музиканта з'являється репортер Дейв Брейден (його грає Юен Мак-Грегор), так починається новий розділ у житті та творчості Девіса.

«Перестрілка» (2016)

«Перестрілка» (2016)

В останню п'ятирічку світ буквально збожеволів на героях 1970-х. 2010-і подарували нам більше стриманості, простоти та лаконічності, не дивно, що втома від такого не забарилася. Картина Бена Вітлі перетворює на карнавал навіть підпільну діяльність Ірландської республіканської армії: хто взагалі ходить на кримінальні угоди в костюмі-трійці? Вся дія фільму розгортається в замкнутому просторі складу, де герої безладно стріляють і виявляють чудеса крутості. Справжні 1970-ті.


Читати також