10 атмосферних відеоігор для вивчення англійської

10 атмосферних відеоігор для вивчення англійської

Вчити англійську можна граючи - причому буквально. Емоційна прив'язка до гри і повне занурення у віртуальний світ допомагають додати інтересу в освітній процес і знайти цей сенс вивчати мову, якої нам усім не вистачає. Ми підготували для вас 10 захоплюючих ігор, за допомогою яких можна помітно прокачати мову.

Вступна інструкція: як вивчати англійську по іграм

  • Обирайте гру за рівнем. Подивіться трейлер, спробуйте півгодини пограти англійською. Якщо зауважуєте, що не розумієте і чверті діалогів та інструкцій, шукайте щось простіше. Оптимально, якщо ви розумієте приблизно 70% тексту та діалогів. Так ви не заплутаєтесь у сюжеті та вивчите нові висловлювання.
  • Тримайте під рукою словник. Найзручніше ― на смартфоні чи планшеті. Перевіряйте ще раз незнайомі слова, навіть якщо вам здається, що ви зрозуміли сенс по контексту. І особливо звертайте увагу на вимову.
  • Виписуйте вирази з новими словами. Саме висловлювання – з контекстом буде простіше запам'ятати лексику.
  • Читайте інструкції вголос, повторюйте за персонажами їхні діалоги. Це допоможе привчити мовний апарат до звуків англійської мови та подолати страх перед усною мовою.

Stray: котячий кіберпанк

Випущена для PlayStation 4 та 5, Windows

Stray: котячий кіберпанк

Рудий кіт у компанії робота подорожує похмурим, але парадоксально затишним світом майбутнього. Цей кіберпанк-всесвіт приховує безліч таємниць, досліджувати його куточки можна нескінченно - рівень деталізації вражає. Розробникам гри вдалося створити дуже симпатичних персонажів та добру атмосферу: ворогів у кота дуже мало, в основному йому доводиться не битися та тікати, а вирішувати логічні загадки.

Як навчатись? Діалогів у грі небагато, більшість із них представлені у текстовому варіанті. Вчити англійську буде дуже просто ― переключіть у налаштуваннях мову та запасіться словником/онлайн-перекладачем. Якщо зустрінете в тексті незнайоме слово, то можна буде знайти його переклад у звичайному словничку ― гра передбачає розмірений темп. Чим довше гратимете, тим більше основних термінів запам'ятайте. І навіть якщо ви відволікатиметеся на переклад, все одно зможете перейнятися атмосферою кіберпанку.

Ключове слово: abandoned ― покинутий

Retreat To Enen: футуристична гра про виживання

Випущена для Windows, Xbox Series X, PlayStation 5

Retreat To Enen: футуристична гра про виживання

Інді-гра про виживання у далекому майбутньому. Але, на відміну від багатьох інших ігор зі схожим сюжетом, Retreat To Enen пропонує вельми оптимістичний сценарій: 3600 року людство намагається жити в гармонії з природою і вважає медитацію найважливішим заняттям у світі. Вам належить освоїти таємничий острів, побудувати там свій табір, навчитися добувати запаси без шкоди для навколишнього середовища. Справжній антистрес.

Як навчатись? Геймплей гри досить простий, але дуже корисний. З його допомогою можна вивчити усі базові слова для повсякденного життя. Приємно, що словничок можна залишити на полиці, про що йдеться, буде зрозуміло в процесі гри. Просто поринайте у світ дзена і самі не помітите, як лексичний словник поповниться сотнею нових слів.

Ключове слово: cozy ― затишний

Never Alone: казкова головоломка

Випущена для Android, Windows, Linux, MacOS

Never Alone: казкова головоломка

Пригодницька інтелектуальна гра-головоломка за мотивами традиційної інупіатської казки про дівчинку-мисливця Нану, яка кинула виклик самому вітру. Щоб відтворити атмосферу північних легенд, творці співпрацювали із громадами корінних народів Аляски.

Як навчатись? Гра настільки атмосферна, що монологи оповідача ми чуємо не українською і навіть не англійською, а інупіком мовою корінних жителів Аляски. Англійська у грі є у вигляді субтитрів. І це ідеальний спосіб поринути в історію та мовне середовище: візуальний супровід ідеально ілюструє розповідь. Вам не потрібно буде дослівно перекладати кожне слово, все буде зрозуміло з контексту. А незнайомі слова запам'ятаються майже відразу завдяки візуальному підкріпленню та асоціаціям.

Ключове слово: fairy tale ― казка

Life is Strange: фантастичний симулятор

Випущена для PlayStation, Xbox, iOS, Android, Nintendo Switch

Life is Strange: фантастичний симулятор

По суті це симулятор життя юної дівчини. Не зовсім, втім, звичайної – Макс уміє відмотувати час назад. Але на цьому фантастичність закінчується. Решта ― вирішення цілком зрозумілих підлітку проблем: навчання, побачення, суперечки з друзями, спроби влитися в нову компанію.

Як навчатись? Гра ідеально підходить для вивчення мови: головна героїня багато спілкується, веде щоденник і ділиться своїми думками. Але головне - всі фрази персонажів дублюються субтитрами. Мова проста, а слова та фрази постійно повторюються. Це спрощує процес розуміння та поповнення свого лексичного словника.

Ключове слово: to rewind ― перемотати назад

Uncharted 4: пригодницький екшн

Випущена для PlayStation, Windows

Uncharted 4: пригодницький екшн

Четверта серія пригод Натана Дрейка – авантюриста та мисливця за скарбами. У пошуках скарбу Натану, тобто гравцеві, доведеться бігати, стрибати, відбиватися від ворогів, розгойдуватися на канаті, дертися по скелі - словом, ідеальний екшн. Противниками та союзниками керує штучний інтелект. Він же керує діалогами - результат розмов може змінюватися під впливом обставин, хоча на розвитку сюжету це майже не позначається.

Як навчатись? Як і в грі Life is Strange, усі діалоги дублюються субтитрами. Це ідеальний спосіб не лише запам'ятовувати нові слова, а й тренувати аудіювання. Головне - не надто часто підглядати в текст, а намагатися прислухатися до того, що сказали персонажі. 

Ключове слово: treasure ― скарб

We Were Here Forever: середньовічний квест

Випущена для PlayStation, Xbox One, Windows, Xbox Series X|S

We Were Here Forever: середньовічний квест

Ви ― в'язень похмурого середньовічного замку, і вибратися буде непросто: на кожному кроці чекають пастки та головоломки. Добре, що у вас є партнер, з яким можна поєднатися заради порятунку. Цікавий квест, для проходження якого будуть потрібні і спритність, і фантазія. Але особливо інтелект: загадки по-справжньому важкі.

Як навчатись? Для проходження квесту знадобиться друг, з яким можна не лише побалакати в процесі гри, а й розгадати кілька складних головоломок. Вибирайте партнера з високим рівнем англійської, щоб точно розуміти загадки правильно.

Ключове слово: to challenge ― кидати виклик

Mørkredd: фантасмагорична головоломка

Випущена для Xbox One, Windows, Xbox Series X|S

Mørkredd: фантасмагорична головоломка

Дивна гра на двох із нетривіальним сюжетом ― вам із напарником потрібно прокотити кулю, що світиться, через фантасмагоричний світ, занурений у темряву. У тіні ховаються дивовижні істоти, і не всі вони невинні. Mørkredd - це заснована на законах фізики гра-головоломка для одного або двох гравців, що поєднує в собі незвичайні візуальні ефекти та продуманий сюжет.

Як навчатись? Персонажі гри не з балакучих, а значить, вона ідеально підійде тим, хто раніше не грав англійською. Головоломки непрості для вирішення, але прості для розуміння англійською. Рекомендуємо грати удвох, щоб пройти всі квести.

Ключове слово: darkness ― темрява

Blair Witch: психологічний хорор

Випущена для Nintendo Switch, PlayStation, Xbox One, Meta Quest 2, Windows, Amazon Luna, SteamOS

Blair Witch: психологічний хорор

Гра за мотивами культової фальшивої документалки про надприродне зло, яка вийшла 1999 року і відразу стала сенсацією. Сюжет гри трохи перегукується з фільмом: у зловісному лісі зник хлопчик, і головний герой гри разом із своїм собакою вирушає на пошуки. Але варто трохи заглибитися в хащі, як навколо починає відбуватися казна-що.

Як навчатись? Щоб грати ще цікавіше (і страшніше!), варто спершу подивитися однойменний фільм. Бажано в оригіналі. Так вся лексика, що використовується в грі, буде вже знайома, і поринути в атмосферу жаху не складе труднощів. А якщо стане надто страшно – зосередьтеся на англійській: і мову вивчите, і злякатися не встигнете.

Ключове слово: forest ― ліс

Dreams: вільний світ мрій

Випущена для PlayStation

Dreams: вільний світ мрій

Гра від творців культової LittleBigPlanet. Строго кажучи, Dreams - це не стільки гра, скільки редактор для створення своїх ігор та світів. Це місце для вільної творчості, де дії гравця не обмежені ні сюжетом, ні метою. Dreams сподобається всім, хто хоче розвинути свою творчість.

Як навчатись? Сенс гри полягає у його відсутності. У світі Dreams можна проявляти себе та творити. Для цього потрібно уважно вивчити інструкції англійською. Без хорошого рівня буде складно, але потім ніяких труднощів з мовою не виникне. Рекомендуємо витратити на 10-15 хвилин більше на вивчення інструкцій, щоб насолодитися світом мрій.

Ключове слово: digital playground ― цифровий ігровий майданчик

The Last of Us Part II: глибока драма

Випущена для PlayStation

The Last of Us Part II: глибока драма

Гра з фантастичним рівнем акторської гри та графіки. Формально - історія про світ після зомбі-апокаліпсису, де жменька тих, що вижили, блукає безлюдними дорогами. Але насправді це глибока та дуже неоднозначна людська драма про помсту.

Як навчатись? Щоб стежити за сюжетом, потрібно володіти англійською як мінімум на рівні Intermediate. У грі багато ідіом, які часто використовуються у повсякденному мовленні в англомовних країнах. Запасіться блокнотом і ручкою - їх варто запам'ятати.

Ключове слово: revenge ― помста


Читати також