Завершився ІІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал"

книжный арсенал 2013

1 червня, у Міжнародний день захисту дітей завершився ІІІ Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" — найбільша подія в Україні, що об’єднує літературу і мистецтво.

Книжковий Арсенал має на меті створення актуального культурного контексту для книговидання і читання, та пропонує широкий вибір художньої, дитячої, non-fiction і мистецької літератури.

У Книжковому Арсеналі взяли участь 200 видавництв та міжнародних експонентів. За 9 днів роботи фестивалю (з 24 травня до 1 червня) його різноманітні заходи відвідали понад 35 тисяч людей. 

Для висвітлення подій Книжкового Арсеналу акредитувалися представники 120 ЗМІ. Для безкоштовної участі у заходах Книжкового Арсеналу в рамках програми лояльності зареєструвалося 2000 бібліофілів, представників видавничої галузі та літератури. 

За період роботи фестивалю на 10 майданчиках у Мистецькому Арсеналі відбулися понад 300 подій за участі найвідоміших українських авторів та численних закордонних гостей. Зокрема, цього року у спеціальному проекті фестивалю для ведення публічних діалогів зустрілися Юрій Андрухович і Микола Рябчук, Віктор Неборак та Іван Малкович, Андрій Курков і Юрій Винничук, Оксана Забужко та Ігор Померанцев, Борис Херсонський і Олександр Ройтбурд. 

Учасниками літературної і музичної програм фестивалю стали 35 закордонних гостей – письменників, філософів, художників, музикантів, котрі прибули до Києва за сприяння міжнародних партнерів Книжкового Арсеналу - Французького Інституту, Польського Інституту, Посольства Швейцарії, Австрійського культурного форуму, Гете-Інституту в Україні, Чеського Центру в Києві. 

Спеціальним гостем фестивалю став один із найпопулярніших польських письменників, автор екранізованого роману-бестселеру "Самотність у мережі" Януш Леон Вишневський. У Києві він представив дві нові книги для дорослих і дітей та провів автограф-сесії, на яких підписав більше 1000 книжок. Також на Книжковий Арсенал прибули близько 20 відомих авторів та впливових інтелектуалів із Австрії, Німеччини, Польщі, Росії,Франції, Чехії, Швейцарії, серед яких Барбара Космовська, Олів’є Монжен, Жан-Клод Маркаде, Тьєрі Есс, Крістоф Зімон, Борис Буден, Ярослав Рудіш, Марина Степнова, Денис Осокін та інші. Більшість із них презентували свої нові книги та переклади українською. Серед важливих подій фестивалю також варто відзначити міжнародний колоквіум перекладачів "Політики репрезентації" та спеціальну програму до 1150-літнього ювілею кирилиці - конференцію "Кирилівські читання".

Дитяча програма Книжкового Арсеналу під назвою "Програма для великих і малих дітей" відзначалася спрямованістю на розвиток дитини та залученням до неї усієї сім’ї. Завданням авторів програми було не лише розважання молодшої аудиторії фестивалю, але й задоволення інших потреб, розвиток навичок та надавання досвіду пізнання, читання, творчості, осмислення навколишнього світу.

Символічно, що саме під час Книжкового Арсеналу стартував інноваційний освітній проект Мистецького Арсеналу для дітей та підлітків — АРСЕНАЛ ІДЕЙ. І першою темою цього інтерактивного простору стала саме тема книги й читання. Дитячих майданчиків на Книжковому Арсеналі було аж п’ять, вони зібрали майстрів різних напрямків — художників, дизайнерів, перекладачів та психологів, популяризаторів науки і технологій. Разом із провідними українськими дитячими видавництвами діти малювали, конструювали з картону та ліпили, вигадували казки та ілюстрували власні книжки, спілкувалися з авторами та отримували автографи. Батьки ж мали змогу поспілкуватися з психологами, педагогами, книжковими експертами.

Вперше в Україні Книжковий Арсенал представив міжнародну виставку "Білі Ворони 2013" — експозицію найкрасивіших дитячих книг із 40 країн, яку щорічно спеціально готує до міжнародного дитячого книжкового ярмарку в Болоньї найбільша у світі бібліотека для дітей і юнацтва в Мюнхені.

Також міжнародними гостями дитячої програми Книжкового Арсеналу цього року стали чеський графік, книжковий дизайнер та ілюстратор Мартін Кубат, і популярна польська авторка Барбара Космовська, відома в Україні, передусім, за молодіжними книжками, які не лише сподобалися юним читачам, а й увійшли до шкільної програми зі світової літератури. Також "родзинкою" фестивалю стали два науково-популярні шоу, котрі провів російський журналіст, редактор та учитель Ілля Колмановський, відомий серед дітей і батьків як ведучий популярного подкасту "Кишеньковий учений".

Під час Книжкового Арсеналу відбувся благодійний марафон зі збору книжок для дитячих лікарень та хоспісів для онкохворих дітей. Протягом дев’яти днів роботи фестивалю було зібрано понад 7000 книжок, які подарували дітям українські видавництва та гості Книжкового Арсеналу. Серед книг видання казок, творів художньої літератури, навчальні посібники. Зібрані книги передано до відділення дитячої онкології Національного Інституту Раку (м. Київ), дитячого онкологічного відділення та відділення паліативної медицини Київського міського клінічного онкологічного центру (м. Київ), відділення нейрохірургії дитячого віку Інституту нейрохірургії ім. А.П. Ромоданова АМН України (м. Київ), Центру для онкохворих дітей "ДАЧА" спільно із Всеукраїнським благодійним фондом "Запорука"(м. Київ) та першому дитячому хоспісу, що створюється у селищі Надвірна Івано-Франківської області за сприяння Міжнародного фонду "Відродження" та кампанії StopБіль.

Книжковий Арсенал в партнерстві з агенцією "УХО", за підтримки групи компаній АіС презентував витончену вечірню музично-літературну програму - Фестиваль нової музики. Дев’ять концертів відомих на весь світ сучасних композиторів і виконавців із України, США, Великобританії, Японії, Італії, Росії та України: П’єр Бастьєн (Франція), Одрі Чен (США, Китай), Луїджі Гаджеро, Емануеле Торкваті (Італія), New Era Orchestra, Ансамбль ConstantY (Україна). 

Чудовим подарунком гостям відкриття Книжкового Арсеналу став виступ всесвітньо-відомого американського акордеоніста Гая Клюсевека. Незабутнім музичним враженням став шестигодинний вечірньо-нічний фортепіанний марафон французького піаніста Ніколя Горвата. У приїзді до Києва цих двох музикантів посприяв партнер фестивалю житловий комплекс PecherSky.

Центральною подією програми Фестивалю Нової Музики стала світова прем’єра моноопери Святослава Луньова на вірші Льюїса Керролла з "Аліси в країні див" у виконанні Національного камерного ансамблю "Київські солісти" під орудою Володимира Сіренка та солістки – Назгуль Шукаєвої. 

Особливою подією фестивалю стала Ніч Книжкового Арсеналу. Вона складалася із музично-поетичної програми - спеціального проекту "Серце темряви, поезії і музики", прем’єри програми ранньої української та російської радянської анімації "Мультагітпроп" від Національного центру Олександра Довженка, та музичного марафону французького піаніста Ніколя Горвата із виконанням усіх фортепіанних творів знаменитого американського композитора-мінімаліста Філіпа Гласса.


Читати також