Про фестиваль РЕСПУБЛІКА

Про фестиваль РЕСПУБЛІКА

Фестиваль «Республіка» - це фестиваль сучасного вуличного мистецтва у всіх його проявах – музика, малюнок, поезія, танець, відео мистецтво.

Після гарного старту та вдалого дебюту «Республіка» знову заполонить мистецтвом місто Кам’янець-Подільський. На музичній сцені у Старій Фортеці знову гримітимуть пісні від найкращих виконавців України, Росії, Білорусії. Найуспішніші райтери країни та світу залишатимуть сліди своєї творчості на занедбаних стінах будівель нового та старого міста, щоб зробити його приємнішим для поглядів усіх жителів Кам’янця-Подільського та його туристів. Найкраща публіка знову з’їдеться з усіх куточків країни для того, щоб підтримати улюблених музикантів, талановитих райтерів та «Республіку» і гарно відпочити.

Ідея фестивалю: Фестиваль «Республіка» - це антикомерційний мистецький фестиваль.
Використовуючи сучасне мистецтво ми намагаємось детонувати креативність молоді і направляти її в соціальне русло. Всі зароблені фестивелем кошти витрачаються на трансформацію суспільного (загального!) міського простору. Старі потріскані стіни ми перетворюємо в картини, занедбані будівлі - в арт об'єкти. Кожна така картина, кожен створений нами арт об'єкт доступний кожному - це наша територія, територія вільна від комерції. Ідею фестивалю активно підтримує дружній телеканал культурного опору A-One. 

Мета фестивалю: Наше місто – наш дім, а свій дім ми завжди хочемо збагачувати цінними та гарними речима. Саме тому всі зібрані кошти на фестивалі ми плануємо витратити на культурне збагачення міста. А конкретніше – на художній розпис будинків, які не вписуються в архітектурний ансамбль Кам`янця.

Історія «Республіки»:  У 2011 році фестиваль «Республіка» став дебютним і є чи не єдиним некомерційним фестивалем в Україні. Він позиціонується як антикомерційний музичний арт-фестиваль та спрямований на звернення уваги на культурно-соціальні проблеми  та розвиток невеличких міст та містечок.

Під час фестивалів «Республіка» у 2011 та 2012 роках художники-муралісти з різних країн світу (Росія, Польща, Іспанія, Україна, Білорусія) розписували занедбані будинки чи будівлі в аварійному стані загальною площею приблизно  2500 кв. м. Всі кошти, отримані зі входу на фестиваль, організатори витратили на самооплатність акції – оплата дороги художникам, харчування, проживання, оренда обладнання для розпису будинків, фарба тощо.

Таким чином протягом трьох днів фестивалю паралельно діяло декілька видів мистецтва: література, музика, та стріт-арт, де брали участь багато цікавих особистостей мистецького життя України і не тільки.

Відзнаки фестивалю

Фестиваль «Республіка» визнали найкращим мистецьким фестивалем 2011 року за версією сайту thisisukraine.org

У 2012-ому році фестиваль «Республіка» став найкращим фестивалем року у Кам’янці-Подільському. Також він потрапив до «100 best events of Ukraine - 100 кращих подій для українського туризму»за версією конференції TRAVEL MARKETING 3D у рамках Міжнародного туристичного салону «Україна 2012». 


Читати також