​Українські прем’єри львівських «Контрастів»

​Українські прем’єри львівських «Контрастів»

Фестиваль «Констрати», який цьогоріч відбудеться у Львові вже у 22-е, буде багатим не лише на зарубіжних гостей, а і на прем’єри українських композиторів. Зокрема, свою творчість презентують львів’янка Богдана Фроляк та киянин Святослав Луньов.

Композиторка Богдана Фроляк зазначила, що її дуже тішить зростання фестивалю. «На „Констрастах“ представлений надзвичайно широкий спектр музики: і класика ХХ століття, і сучасна музика. Зокрема, великий відсоток програми займає творчість молодих композиторів. Це дуже приємно. Адже ми всі зростали та виховувалися на цьому фестивалі – в тому числі і я», – розповіла композиторка.

Вона повідомила про прем’єру, яку презентуватиме 9 жовтня: «Це твір, написаний у 2010 році – «Пісні зірок» для симфонічного оркестру. Склалося так, що його ще не виконували. В 2010 до кількох українських композиторів звернувся польський інститут з проханням написати твори, інспіровані будь-якими фільмами. Для себе я обрала «Тіні забутих предків» Параджанова. Я щаслива, що нарешті відбудеться прем’єра цього твору».

Богдана Фроляк зазначила, що на концерті 9 жовтня прозвучить також твір Богдана Сегіна, директора фестивалю, який є також композитором.

Гість з Києва Святослав Луньов відвідував львівські «Контрасти» і в минулі роки, але його музика нечасто звучала в Україні. Богдан Сегін зазначив, що отримати для відкриття «Контрастів» твір Луньова «Тутті» було своєрідним подвигом для організаторів. Оскільки це був для них перший досвід купівлі нот українського автора в закордонному видавнистві, адже у композитора контракт з голландським видавництвом, яке повністю контролює виконання його творів. До речі, виконання «Тутті» на «Констрастах» – третє в Україні, отож за театральними канонами воно все ще вважається прем’єрою.

Святослав Луньов висловив подяку організаторам і додав, що висловить все, що має сказати, на «каві з композитором» у день концерту – об 11 ранку у «Дзизі».

Читати також


up