Презентація збірки «Літа. Кохання» Анатолія Перерви

Презентація збірки «Літа. Кохання» Анатолія Перерви. Харківський ЛітМузей. Афіша 2019

 

«Літа. Кохання» Анатолія Перерви – збірка вибраних віршів поета побачить світ до його 70-річчя

19 квітня о 18.30 у Харківському ЛітМузеї відбудеться презентація збірки вибраних творів харківського поета, одного з фундаторів музею, Анатолія Перерви. Книга «Літа. Кохання» присвячена його 70-річчю – поет хотів зробити такий подарунок своїм читачам, але рік тому його не стало.

ЛітМузей вважав своїм обов’язком видати книгу, тому що хорошу поезію хочеться залишити у хороших книгах, щоби з часом за цими книгами уявляли нас, наш час, наші уподобання і смаки – все те, що ми можемо залишити по собі. ЛітМузей дякує компанії ТОВ «Пларіум Юкрєйн», яка підтримала нашу ініціативу, завдяки чому збірка поезій Анатолія Перерви побачить світ.

Книга «Літа. Кохання» – лірична біографія поета. Вона складена з віршів, вибраних із різних, виданих протягом життя, збірок. Без дотримання хронології. Дати не були такими важливими для Анатолія Антоновича, а засоби ліричного самовираження він передусім шукав у природних аналогіях. Так само і плин життя швидше сприймав через пори року. Та найголовніше, без чого не мислив Анатолій Перерва свого життя в поезії, – кохання. Ці тези і склались у концепцію книги: її назви, композиції й тематичного розподілу.

Автор передмови до збірки вибраних поезій – письменник Сергій Жадан. І презентувати збірку теж буде він, – його присутність у книзі є умовним поєднуючим «містком» між різними поколіннями.

«Цю книгу поділено на два розділи. Умовно кажучи, вірші про кохання й, так само умовно, — не зовсім про кохання. Хоча про кохання вони всі. Це надзвичайно відверта поезія, поезія людини, яка любить те, про що пише. Іноді об’єкт її любові персоніфікується, і тоді виявляється, що це не обов’язково про жінку, – це може бути про дощ, про ріку, про осінь. Інша річ, що і за дощем, і за рікою неодмінно стоїть жінка, більше того — присутність її тут природна, без неї тут було б дивно. І нецікаво», – пише письменник Сергій Жадан.

Цупкий кремовий папір, лінійні ілюстрації-поштівки, тиснення на обкладинці замість друку, – через сучасні форми подачі ми хочемо представити легкість і глибину лірики Анатолія Перерви.

Таку книгу завжди приємно подарувати небайдужим тобі людям.

«Читачі візьмуть у руки інтерактивний артбук, книгу з якісною поезією та оригінальними ілюстраціями. Кожна ілюстрація-поштівка, а їх десять у збірці, створена спеціально до видання художником музею Нікітою Тітовим, – відривна. Я хотіла у такий спосіб створити додаткову комунікацію: маю надію, що у кожної з 5000 поштівок буде адресат, який з QR-коду на ній дізнається щось нове про автора, про книгу, як вона створювалася. Також для залучення нової аудиторії та популяризації читання ми створили відеопроект, де медійні персони читають вірші Анатолія Перерви. У ньому взяли участь: поет Сергій Жадан, актор Михайло Озеров та музикант Місько Барбара, журналісти Інна Москвіна, Філіп Дикань та Володимир Мазур», – розповідає кураторка проекту, співробітниця ЛітМузею Лідія Калашникова.

Музей для поета був улюбленим дітищем. Омріяним ще задовго до Незалежності. І з кінця 1980‐х він присвятив себе його становленню.

Про себе поет писав, зокрема, так:

«Анатолій Перерва (він же – Антон Жигайло) мав нахабство народитися в середині ХХ віку в цибулиній Вербівці на Балаклійщині. Навчався, навіть закінчив школу (в селі) і університет (в Києві). Змолоду виявив згубну звичку кепкувати над окремими недоліками тогочасного щасливого життя. Зокрема пророче поправив відомі слова Хрущова «Нинішне покоління буде жити при комунізмі» на «Нинішне покоління буде їсти кукурудзиння». [...]

Висувався в депутати – Бог милував. Працює в Харківському музеї літератури за 35 $.

Частково непитущий. Не був. Не має. Не притягався».

Поезія ніколи не була комерційною справою, – це приватний літературний жанр. Процес, який існує не стільки за правилами поетики, скільки за правилами дихання. Саме тому книги такої якості можуть з'являтися лише за підтримки соціально відповідального бізнесу: тираж видруковано за підтримки ТОВ «Пларіум Юкрєйн»

«Наша компанія вважає своїм обов’язком підтримувати в Україні як розвиток науки, так і культурно-мистецькі ініціативи.

Нещодавно ми дізналися, що літературний музей планує видати збірку віршів талановитого поета, харків’янина Анатолія Перерви, і вирішили допомогти їй побачити світ. Творчість Анатолія Перерви вражає щирістю й умінням помічати найдивовижніше в буденних речах і щоденних подіях. У ній є глибина та мудрість, любов до людей і світу.

Ми переконані, що ці вірші знайдуть своїх читачів, і з радістю підтримуємо непросту, але дуже шляхетну місію літературного музею – популяризувати творчість українських митців. Адже вона заслуговує на те, щоб бути відомою», – зазначили у компанії ТОВ «Пларіум Юкрєйн»

Отримати книгу Харківському ЛітМузеї можна безкоштовно, але потрібна попередня рєестрація.


Читати також