Усе, що потрібно знати про 26 BookForum

26 Book Forum. Форум видавців 2019. Програма, учасники. Фокусна тема фестивалю

Причетність у дії: усе, що потрібно знати про 26 BookForum

18-22 вересня у Львові відбудеться 26 BookForum – головний культурний фестиваль країни.

Фокусна тема фестивалю – «Відшукування причетного».

«Ми постійно шукаємо причетних до глобальних зрушень десь ззовні, недооцінюючи власний вплив. Але немає речей і явищ, до яких би ми не були причетні, навіть якщо ця причетність на перший погляд і не очевидна. На вибір цієї теми надихнула одна з поем Грицька Чубая «Відшукування причетного», – пояснює автор концепції Вадим Карп’як.

Співорганізатори: ГО «Форум видавців», Український інститут книги, Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація. 26 BookForum відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Кураторками спецпроекту «Приналежність», присвяченого фокус-темі, стали Ганна Улюра та Поліна Городиська.

«Для фокус-програми 26 BookForum ми обрали тему «Приналежність». Зазвичай говорять про благодать приналежності. Те, що ми здатні усвідомлювати себе як частину чогось більшого, – це дар в системі рівноцінних дарів. Ми є тим, що ми отримали від інших. Але це і наш свідомий вибір. Ми є тим, ким вирішили бути, і готові мати справу з наслідками цього рішення. (А готові, до речі?). У дискусіях і розмовах у межах фокус-програми планується обговорити способи, у які нас залучають до спільнот та ідей, у які нас дисциплінують, зокрема, але роблять це так, щоб і ми від того були щасливими. Чи обов’язкова щодо «приналежності» ота «благодать»? Чи таки варто більше думати про «відповідальність приналежності»? – пояснює Ганна Улюра, співкураторка фокусної теми 26 BookForum.

«Коли ми запитуємо, хто ми, – то рано чи пізно впираємося в питання про «приналежність». Саме те, до якої спільноти, класу, етнічної чи політичної групи, клубу за інтересами чи навіть групи в соціальних мережах ми належимо, значною мірою визначає наш вибір, дії та рішення в ключових життєвих ситуаціях. У межах фокусної програми 26 BookForum говоритимемо про аспекти, ознаки та механізми «Приналежності» в медіа, літературі і суспільстві, а саме: про моральну і суспільну паніку як методи контролю спільнот; про великі наративи та самоідентифікацію людей з групами або ж ідеями; про пост-пам’ять, пост-людину, іншування та сучасні практики гуманістичних трансформацій; про знецінення і заохочення в соціальних групах, а також про досвід Іншого в дитячій літературі та культурний переклад. Чи узалежнює нас приналежність? Спробуємо розібратися», – пояснює Поліна Городиська, співкураторка фокусної теми 26 BookForum.

Почесні гості 26 BookForum – Арундаті Рой, Маріам Петросян та Ельчін Сафарлі.

Про 26 BookForum в цифрах:

  • 820 подій у програмі
  • 1000 учасників: авторів, ілюстраторів, видавців, перекладачів, громадських активістів та культурних менеджерів
  • 250 дискусій на суспільно-важливі теми
  • 75 іноземних авторів
  • 40 локацій у центральній частині Львова
  • 25 тематичних кластерів та спеціальних проектів


Основні офіційні події:

  • 18 вересня, 10:30-11:45
    Прес-сніданок з співорганізаторами 26 BookForum
    (готель Цитадель Inn, вул. Грабовського, 11)
  • 18 вересня, 19:00
    Урочисте відкриття 26 Львівського міжнародного BookForum
    (Філармонія, вул. Чайковського, 7)
  • 19 вересня, 19:00
    Церемонія нагородження BookForum Best Book Award
    (Палац мистецтв, вул. Коперніка, 17)

На фестиваль приїдуть автори з понад 30 країн світу. Серед них – Юрій Тарнавський (співзасновник Нью-Йоркської Групи), Марія Франческа Мерлоні (Почесна амбасадорка Доброї Волі), Лідія Дімковська (володарка літературної премії ЄС), Еліф Батуман (фіналістка Пулітцерівської премії). А також Януш-Леон Вишневський, Лукаш Орбітовський, Радослав Сікора, Войцех Яґельський та інші. На Форумі традиційно будуть найвідоміші українські автори: Сергій Жадан, Оксана Забужко, Андрій Любка, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Мирослав Лаюк, Мар’яна Савка, Юрій Винничук та інші.

У програмі 26 BookForum 25 тематичних кластерів і спецпроектів: Фікшн:Романтична література, Фікшн: Історична література, Поезія, Фантастика, Війна, Політика, Територія свободи: ЗМІ, Комікси, Освіта, Креативні індустрії та урбаністика, Бізнес та економіка, Жінка в темі, Історія, Наука і технологія, Мови та переклади, Філософія, Здоров’я, Стиль життя, Жива сцена.

УПЕРШЕ окремі події для дорослих та дітей буде перекладено жестовою мовою. 14 подій стануть інклюзивними для людей, які не чують завдяки підтримці команди проекту “Почути”. Серед них презентації книг, дискусії, воркшопи, також на жестову мову будуть перекладені події для дітей.

Другий рік поспіль BookForum стає майданчиком для знайомств з авторами міжнародної платформи Versopolis. Цьогоріч фестиваль відвідають поети Перу Сайзпрез (Іспанія), Пол-Генрі Кемпбел (Німеччина) та Адіса Башич (Боснія та Герцеговина). Для європейських авторів це нагода вийти на новий видавничий ринок і видати свої книжки українською.

Цьогоріч фестиваль стане однією з локацій «Grand Tour» – 2-річної мандрівки поетів літературними фестивалями Європи. Спеціально до цієї події Німецька академія мови та поезії видала однойменну збірку із 730 віршами сучасних поетів, у тому числі й з українськими авторами – Остапом Сливинським, Галиною Крук, Андрієм Бондарем та іншими. Книжку презентуватимуть редактори Ян Ваґнер та Федеріко Італьяно разом із поетами Німеччини, Португалії, Македонії та України.


Читати також