Путівник програмою 26 BookForum

26 BookForum. Книжковий фестиваль 2019. Афіша Львів. Програма

18-22 вересня у Львові відбудеться головний культурний фестиваль країни — 26 BookForum. Програма вже включає понад 700 подій. Це дискусії і перформанси, лекції і воркшопи, презентації книжок та автограф-сесії, концерти і кінопокази, публічні інтерв’ю, виставки, сценічні читання і ще безліч інтерактивів.

Мапа фестивалю налічує понад 40 локацій у середмісті. Події 26 BookForum поділяються на тематичні кластери та спецпроекти.

Фокус-програма «Приналежність» об’єднає 8 дискусій і лекцій. Оксана Забужко, Вадим Карп’як, Борис Херсонський та Лариса Денисенко дискутуватимуть про те, хто і як користає з соціальної та моральної паніки. Мистецтво соціальної дії обговорюватимуть Ярослава Кравченко, Микола Княжицький, Аркадій Бабченко, Ольга Балашова, Олександра Коваль та Анастасія Платонова. Як через культурний переклад трансплантувати чужий досвід міркуватимуть Катерина Калитко, Сергій Жадан, Оксана Луцишина, Роксоляна Свято та Ян Ваґнер. Артем Чех, Ігор Померанцев, Дорж Бату, Андрій Курков та Войцех Яґельський дискутуватимуть про те, коли виникає довіра в спільнотах і як ми її втрачаємо.

Вперше до України завітає лавреатка Букерівської премії, авторка роману «Міністерство граничного щастя» Арундаті Рой. Зустріч із почесною гостею 26 BookForum відбудеться 20 вересня.

У межах кураторської програми Галини Вдовиченко «Художня література: романтична література у світі глобальних змін» свої книжки презентують Наталія Довгопол, Оксана Щирба, Кассандра Рімскі, Галина Вовченко, Жанна Куява, Світлана Талан, Гага Нахуцрішвілі, Ельчін Сафарлі, Марія Ткачівська, Дара Корній, Владислав Івченко, Володимир Даниленко, Анастасія Нікуліна та інші.

Ірен Роздобудько проведе майстер-клас із написання сценарію до байопіка.

Про те, яким має бути ідеальний роман про кохання, Галина Вдовиченко та Ганна Улюра дискутуватимуть за круглим столом із видавцями Миколою Кравченком та Мар’яною Савкою. Хто сильніші у романтичній літературі — авторки чи автори — з’ясовуватимуть Володимир Лис, Надія Гуменюк, Наталія Гурницька, Софія Філоненко та Валентин Тарасов. Програма також включає дискусію про сучасну прозу Івано-Франківська.

10 подій 26 BookForum об’єднує тематичний кластер «Війна». Серед них — письменницька розмовапро те, як переживають досвід війни; дискусія «Протидія російській пропаганді та щеплення від спроб переписати історію всередині країни», презентації книжок Володимира Рафєєнка, Романа Коваля, Артура Юркевича і Малхаза Джаджанідзе; дискусія Ірени Карпи та Сергія Жадана про культуру як інструмент гібридної війни; розмова українських та польських репортерів і письменників про особливості висвітлення війни в сучасній літературі та художньому репортажі.

Понад 20 дискусій, лекцій, презентацій і воркшопів включає медіакластер «Територія свободи: ЗМІ». Про нові виклики реформи Суспільного дискутуватимуть 19 вересня. Фактчекери StopFake.org проведуть воркшоп з протидії фейкам у вашому смартфоні. У межах кластеру презентують книжку Олени Холоденко і Наталі Лигачової про журналістику незалежної України. Андрій Куликов проведе відкриту лекцію про жанр книжкового огляду у радіоетері.

Щонайменше 20 коміксів презентують в межах однойменного тематичного кластеру. На відвідувачів чекає відеопрезентація одного з найвідоміших коміксів Франції, комікс-квести, зустріч із автором графічних романів Брюно Дюамелем, знайомство із жанром манги, а також дискусія про те, чи потрібні комікси без супергероїв.

На воркшопи та лекції запрошує тематичний кластер «Освіта». Тут дискутуватимуть про безбар’єрний доступ до освіти, презентують нову концепцію викладання зарубіжної літератури, відшукуватимутьпричетних до захисту прав дитини, покажуть, як застосовувати настільні ігри у навчанні; з’ясовуватимуть, з кого починають інновації в освіті; розкажуть, як позбутися суржику. Вчителі отримають лайфхаки з інклюзивного навчання. Мовознавець Олександр Авраменко проведемайстер-клас для охочих успішно скласти ЗНО. А український ПЕН презентує проект «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою».

Відкрита дискусія про практики «нуль відходів» в Україні, презентація книжок шрифтом Брайля, а також дискусія про літературний менеджмент в Україні та інші події відбудуться у межах кластеру «Урбаністика та креативні індустрії».

Охочих мислити і діяти глобально чекають на презентації книжки бізнес-футуролога Адріана Сливоцького про нове явище — перемогу невеликих команд над визначними гігантами. Про ефективне управління капіталом та сучасні інструменти інвестування мова піде на #INVESTTALK. Темі емоційного інтелекту буде присвячено Q/A сесію з Валерією Козловою. Під час презентації книжки Леандера Кані про особливості менеджменту в ІТ розкажуть, як працювати з айтішниками та не збожеволіти.

Щонайменше 28 подій включає тематичний кластер «Жінка в темі». Ірина Подоляк, Олександра Коваль, Лариса Денисенко, Ірина Славінська та Олеся Островська-Люта візьмуть участь у подіумній дискусії про жіночі обличчя лідерства у культурі. Феміністична майстерня проведе лекцію про архетипи образу жінки в українській літературі. У межах кластеру також відбудеться перша в Україні зустріч із фіналісткою Пулітцерівської премії 2018 року, американською письменницею Еліф Батуман.

Катерина Бабкіна, Маріанна Кіяновська, Олена Гусейнова, Катерина Калитко, Ірена Карпа та Лариса Денисенко візьмуть участь у читаннях під назвою «Говорити: жіночі голоси сучасної літератури».

Як це — бути експерткою? Про те, як стати видимою та не боятися, дискутуватимуть Мар’яна Савка, Оля Гнатюк, Ірина Старовойт, Тетяна Терен та Еліф Батуман.

З нагоди видання мемуару «Жінка в Берліні», Оксана Забужко, Роксоляна Свято та Олена Гусейнова говоритимуть на тему «геноциду жінок» в Україні кінця Другої світової війни.

Окрему лекцію буде присвячено львівським творчиням Галині Ґурській, Руні Райтман та Юлії Кайль-Рінґель, загиблим під час Голокосту.

Кластер «Історія» познайомить із щонайменше 35 новими виданнями. Редактори та автори проєкту «Локальна історія» розкажуть, як твориться перший в Україні історичний глянець. Вахтанг Кіпіані, Ярослав Грицак і Тарас Лютий міркуватимуть, чому українцям варто читати книжку розмов про ХХ століття публічних інтелектуалів Тімоті Снайдера і Тоні Джадта.

Усіх, хто цікавиться історією Львова та галицького єврейства запрошують на презентацію путівника «Тіні єврейського міста».

Ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС Олег Векленко презентує власну книжку з історіями тих, хто рятував Європу від ядерної катастрофи.

Євген Глібовицький і Софія Опацька дискутуватимуть з Мирославом Мариновичем довкола його книжки про Андрея Шептицького щодо проповідницької спадщини митрополита у сучасному контексті.

20 вересня відбудеться зустріч із директором Інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем.

У межах кластера «Права людини» готують 6 подій. Серед них — інтерактивна виставка «Валізи правозахисників» та показ документального фільму «Боротьба Джамали» від DOCUDAYS UA про життя її родини в Криму.

Тематичний кластер «Наука і технології» куруватиме журнал «Куншт». Про те, хто винен у глобальному нагріванні і що робити, аби запобігти великому шостому вимиранню, дискутуватимутьмандрівник Маркіян Прохасько та екологиня Ірина Миронова. Науковець Богдан Шумилович та розробник Микола Максименко розбиратимуться, як допомагає творче мислення людям технічних професій, а також якою є роль Леонардо да Вінчі в науці та мистецтві. Психотерапевтка Олена Островська-Дівеєва та соціолог Данило Судин дискутуватимуть, чому існують теорії змови та обговорюватимуть книжку Ганса Рослінга, Улі Рослінг та Анни Рослінг-Рьонлюнд «Фактологія. 10 хибних уявлень про світ, і чому все набагато краще, ніж ми думаємо».

Окремий кластер присвячено перекладу та мовам. У цих тематичних межах Ярослава Стріха, Остап Українець, Ростислав Семків, Катерина Дудка та Марта Госовська дискутуватимуть про те, як перекладати з англійської специфіку мови персонажа.

Юстина Добуш, Ганна Лелів, Віктор Морозов та Ірина Вікирчак провадитимуть дискусію навколо перекладів творів Гемінґвея, а також перекладу роману Поли Мак-Лейн «Паризька дружина», одним із головних героїв якого є Гемінґвей. Видавництво «Наш формат» проведе серію лекцій про те, як перекладати нон-фікшн. Під назвою «Урок української» відбудеться дискусія-читання за участі поетів-білінгівів, що у поезії перейшли на українську мову з російської. Олександр Бойченко разом із Видавництвом 21 представить українське видання «Гебана» Ришарда Капусцінського у перекладі Олеся Герасима.

Понад 30 подій увійшло до тематичного кластеру «Українська візуальна книга». Тут обговорюватимуть українську ідентичність у графічному дизайні, бруталізм як український варіант модернізму, а також проблему насильницької цензури мистецтва під час презентації артбука «Квантовий стрибок», присвяченому Тарасу Шевченку. У межах кластеру також відбудеться зустріч зі студією «Аґрафка».

Насичений розклад матиме спецпроект «Поезія». Серед подій — презентації збірок та артбуків, декламаційні перформанси, дискусії та обговорення, знайомство із поезією різних країн в оригіналі та у перекладах на українську.

У п’ятницю, 20 вересня, на 26 BookForum поети Ян Ваґнер, Федеріко Італьяно, Мансо Мігель, Лідія Дімковська та Галина Крук презентують антологію «Ґранд-тур. Подорож молодою поезією Європи».

Спецпроект «Стиль життя» курує Гаська Шиян. На відвідувачів чекає презентація нової книжки Тараса Прохаська за участі автора, розмова про дорослішання у 1990-х та 2000-х і те, як змінилось життя підлітків за це десятиріччя; публічне інтерв’ю з автором Доржем Бату, який подолав шлях від історика через журналіста до працівника НАСА.

14 подій на 26 BookForum об’єднує спецпроект журналу «Шо». На відвідувачів чекають читання, розмови, лекції, дискусії, а також вечір брутальних поетичних тандемів.

Чому дехто з авторів боїться назвати себе фантастом, як сюжети подорожують між різними формами медіа, як на нас впливає інформаційний світ, а також буденну реальність українського горрору обговорюватимуть у межах спеціального проекту «Фантастика».

Спецпроект «Non-fiction» — це 20 презентацій, дискусій і лекцій. Про художній репортаж та феномен Європи поговорять австрійський письменник Роберт Проссер і репортерка Олеся Яремчук. Про те, чи можна навчитися бути письменником, дискутуватимуть перекладачка Галина Грабовська та письменник Юрій Винничук під час презентації серії вибраної есеїстики «Writers on Writing». Войцех Яґельський, Ігор Балинський, Марічка Паплаускайте та Світлана Ославська візьмуть участь у подіумній дискусії про польську літературу факту і новий український репортаж. Авторка репортажів про Донбас Єлизавета Гончарова презентує нову книжку про сиротинці і тюрми на лінії фронту, а також про незаконні місця утримання полонених на окупованих територіях.

Українська бібліотечна асоціація у межах 26 BookForum проведе Бібліотечний форум. Дискутуватимуть про ключові елементи для нових бібліотек, світові тренди університетських бібліотек, платні послуги у бібліотеці, захист персональних даних у бібліотечних системах тощо. 19 вересня на площі перед пам’ятником Іванові Франку відбудеться вулична акція «Хто ти, човне? Що шукаєш? Звідки і куди пливеш?».

5 подій програми відбудеться у межах З’їзду міст літератури ЮНЕСКО: публічна дискусія про розвиток локальних літературних громад та інституцій, розмова про вплив літературних фестивалів на розвиток міста, розмова про інклюзивність міста літератури, інтерактив на тему коміксу за участю митців з Великої Британії, а також публічна розмова з номінантами короткого списку Премії Міста Літератури ЮНЕСКО.

Щонайменше 26 подій відбудуться у межах Книжкового ярмарку. Серед іншого, видавців запрошують на презентацію перпектив та переваг цифрового друку нового напрямку, лекціюВолодимира Коноваленка про те, як стягнути компенсацію за порушення авторських прав на твори в інтернеті, speed date з грантодавцем про те, де шукати авторів і гроші та дискусію щодо книжкової дистрибуції і логістики для незалежних видавців.

У межах фестивалю також відбудеться вже традиційна Ніч поезії та музики нон-стоп.

26 BookForum відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Організатор – Громадська організація «Форум видавців». Співорганізатори:

ДУ «Український інститут книги», Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація.


Читати також