​Яким був світ 150 років тому

​Яким був світ 150 років тому

Якщо уявити час як хвилясту лінію - сьогодні ми перебуваємо в глибокій западині, між подіями. Епоха великих географічних відкриттів вже пройшла, а епоха активного освоєння космосу ще не почалася. Ми живемо в спокійній і комфортній бухті, куди лише зрідка задувають вітри змін. Якихось 150 років тому (всього 4 повних покоління) світ був зовсім іншим. За цей час відбулися неймовірні зміни - як соціального, так і технологічного характеру. Пропонуємо озирнутися і подивитися, яким був світ ще зовсім недавно.

Дитинства не існувало

Ще 150 років тому діти жодним чином не були ніякими квітами життя - вони були дармоїдами, зайвими ротами, які доводилося годувати. Тому працювати вони починали в 7-8 років, тобто як тільки ставали здатні виконувати фізичну роботу. Дитині щастило, якщо вона народжувалася в сільській місцевості, тоді і їжі зазвичай було в достатку, і працювала вона в сім'ї. У промислових центрах діти працювали по 12-16 годин на добу на фабриках і шахтах, отримуючи при цьому зарплати в 3 рази менше за дорослих. Шокуючі сьогодні кадри дитячої праці з шахт в Африці були нормою всього 3-4 покоління назад.

дти - робоч на завод Старе фотоШкіл не було

Ненависних шкіл і системи загальної обов'язкової освіти теж не існувало. Цьому інституту всього сто років. Вперше таке утворення з'явилося в Британії, Японії та Пруссії в кінці 19 століття; вся Європа і Росія прийшли до нього тільки до середини 20-го. Приватні школи і університети для елітних осіб з'явилися значно раніше, але дитина зі звичайної сім'ї не мала жодних шансів на отримання освіти, крім церковної. Там її могли навчити письму і простій лічбі - ніякої математики, історії, географії та іншого. Люди, що жили в ту епоху, найчастіше нічого не знали не тільки про світ, а й про те, що знаходиться за межами їх села або міста.

Ідеологія расизму

На початку ХХ століття теорія расової переваги була домінуючою в цивілізованому світі. Велика частина Європи і обох Америк була або расистськими диктатурами, або колоніями цих расистських диктатур. «Тягар білої людини» - це ж не жарт був. На цю тему писалися дисертації, на основі цієї теорії будувалися відносини між державами. Білий європеєць насправді вважав, що нести цивілізацію через пригнічення всіх небілих - це його тягар, це його служіння Богу, це його самоцінність. Ще в ХХ столітті на повному серйозі велися релігійні та наукові суперечки про те, чи є «чорні» людьми.

Права людини

Презумпція невинності, право на життя, право на свободу, право на особисту недоторканність і всі інші природні на сьогодні права були прийняті конвенцією ООН тільки в 1950 році. Деякі країни перейнялися такою штукою, як «права людини», дещо раніше. Один з найбільш істотних вкладів внесла Французька революція, але реальні механізми для відстоювання цих прав з'явилися якихось 50-60 років тому.

Рівень медицини

Середня тривалість життя в Європі становила від 32 до 38 років, в залежності від країни. Такі низькі показники обумовлені колосальною дитячою смертністю, тому дітей і заводили про запас. З десятка хоча б двоє виживуть. Вся медицина була «народною»: лікували відварами всяких трав і, звичайно, кровопусканням. Відкритий перелом найчастіше вів до ампутації кінцівки. Проводилась вона без анестезії, в кращому випадку - пляшка чогось міцного як загальний наркоз. Відсутність слідів віспи на обличчі вважалася особливою прикметою в поліцейському орієнтуванні. Все, що залишилося від віспи сьогодні, - це невелика плямочка на лівому плечі.

Міське життя

Київ, 1870 год

150 років тому не існувало електричних ліхтарів. Вулиці великих міст висвітлювалися ліхтарями на гасі, газі або китовому жирі. У деяких країнах існував закон, який зобов'язував городян в темний час доби ставити домашні світильники до вікон для додаткового освітлення вулиць. Жебрацтво було повсюдним явищем. Через низький рівень медицини багато людей ставали недієздатними в дуже ранньому віці - їм нічого не залишалося окрім жебрацтва на вулиці. У деяких містах кількість жебраків могла досягати 15-20% від загального числа жителів. Ніяких пенсій або допомоги за інвалідністю, природно, не існувало. Ніякого міського планування вулиць або тим більше комунікацій не існувало. Неймовірна антисанітарія: центральні вулиці міст буквально по коліна були завалені сміттям, всілякими відходами з боєнь, топленим жиром з ліхтарів і, звичайно, кінським гноєм.

Міжнародні перевезення

Варіантів всього два: поїзди і пароплави. Шлях з Європи в Америку тривав 3-4 тижні, і весь цей час пасажир проводив в тісній каюті без будь-яких зручностей. За невелику мзду можна було умовити боцмана, щоб він облив пасажира морською водою. Ось і весь душ. Якщо потрібно було з Європи дістатися до якоїсь точки в Африці або Азії, на це могли йти місяці. І всі ці місяці проходили приблизно в таких же умовах.

старовинний пароплав

Війни і концентраційні табори

Перші концентраційні табори для військовополонених з'явилися в кінці XIX століття і дуже швидко стали нормою. Сталося це багато в чому завдяки промисловій революції, в результаті якої відпала потреба в рабській праці. Ефективних і дешевих методів знищення великих мас людей ще не було винайдено, ніяких конвенцій з прав людини або правил поводження з полоненими ще не було прийнято. Тому полонених залишали вмирати від голоду, хвороб і побоїв. В цей же час стрімко розвивається військова промисловість. Після винаходу перших кулеметів всерйоз почали говорити, що великі війни залишилися в минулому і більше неможливі. Кулемети були занадто смертоносні, здатні викошувати цілі роти в лічені хвилини. Будь-яке кульове поранення в руку або ногу найчастіше закінчувалося ампутацією або гангреною і смертю.

Наука і уявлення про світ

150 років тому ще не був винайдений літак; не було навіть автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння. Теорія еволюції вважалася маргінальною. Кістки динозаврів брали за останки гігантів, про яких згадується в Біблії і які загинули під час Всесвітнього потопу. Вік Землі оцінювався в кілька тисяч років.

Ось таким було життя 150 років. Тож, є сенс починати радіти кожному дню у 2020 році.


Читати також