11-06-2020 Театр 56

П’єса Дмитра Тернового на фестивалі Next Stage Europe

П’єса Дмитра Тернового. Фестиваль Next Stage Europe 2020

П’єсу Дмитра Тернового відібрано для читання на фестивалі Next Stage Europe у Німеччині

П’єса Дмитра Тернового Палата N7, яка посіла друге місце у національному конкурсі радіодрами, відібрана для акторських читань на фестивалі Next Stage Europe в Потсдамі (Німеччина).

На червневому фестивалі у Потсдамі, що організований Hans Otto Theater Potsdam, літературним фестивалем Lit:Potsdam та Гете Інститутом, щорічно презентуються по одному драматургічному твору від України, Білорусі, Молдови та Росії. В цьому році всі події фестивалю відбуваються у режимі онлайн.

«Я неймовірно радий, що відбудуться читання цієї п’єси, і сподіваюся, що німецькій аудиторії стане зрозуміліше, що відбувається в Україні. Дуже важливо доносити інформацію про це в різний спосіб, в тому числі засобами театру», - сказав Д.Терновий.

Він відзначив, що для нього радісною новиною стало, що переклад тексту зробила відома у Німеччині перекладачка-славістка Лідія Нагель, з якою він знайомий багато років.

П’єса розповідає історію взаємин молодих людей Юлії, що мешкає на окупованій території, та українського військового Романа, які волею долі опинился з важкими пораненнями на сусідніх ліжках у лікарні.

Палата N7 в 2018 році вийшла у фінал конкурсу «Радіодрама UA/UK», на який надійшло близько 200 текстів; конкурс був організованого спільно Британською Радою, UA: Українське радіо та Мистецьким арсеналом. А прем’єра радіоп’єси відбулася в ефірі UA: Радіо Культура у вересні минулого року.

В запису радіоверсії приймали участь режисер Театру на Жуках Ольга Тернова (роль Юлії), відомий український поет, учасник АТО Олег Короташ (роль Романа) та сам автор Дмитро Терновий (Сергій Михайлович, доктор). Постановницею радіозапису стала продюсерка спецпроєктів UA: Радіо Культура Світлана Свиридко-Сєрова.

Дмитро Терновий — драматург і театральний менеджер, співзасновник та актор харківського «Театру на Жуках». Раніше його п’єса «Деталізація» у перекладі Лідії Нагель була поставлена у Баденському державному театрі (Карлсруе) та видана у німецькому журналі Theater heute.


Читати також