Виставка живопису Миколи Курилюка

Виставка живопису «Amour-Propre». PM Gallery. Афіша Львів 2020

7 липня (вівторок) 2020 року о 18:00 у PM Gallery (м. Львів, вул. Коперника, 17) відбудеться відкриття персонального проєкту живопису «Amour-Propre» молодого художника Миколи Курилюка.

Водночас і просто, і складно говорити про тему любові. Як її підняти без очевидних чи банальних асоціацій? Як комунікувати про це художникові?

Для мене як митця, процес творення живопису виступає місцем для щирості з полотном, площиною, де оголеність емоцій не вербалізується напряму, а за допомогою кольору, експресії, спонтанного чи продуманого руху пензля. Це можливість не описати очевидне, а підштовхнути будь-кого до комунікації з автором, з середовищем, з самим собою.

Остерігаючись бути неправильно зрозумілим, маю сміливість спробувати поговорити про особливу любов – «amour-propre». Ні, це не самолюбство (буквальний переклад з французької). Жан-Жак Руссо використовував цей термін для позначення любові, що потребує визнання іншими. Таке собі соціально обумовлене самолюбство. Воно виникає як результат нашого порівняння з досягненнями чи умовами існування інших. Таким чином, своїми соціальними контактами у суспільстві ми обмежуємо свою можливість любити самих себе тією мірою, якою отримуємо це почуття від інших.

Що залишається митцеві? Втікати від тиску трендів і суспільної думки? Чи навпаки, намагатись не виділятись та бути частиною «колективної душі» - простої та усім зрозумілої. Можливо ці речі взагалі не є взаємовиключними? Тоді «amour de soi» (з фр. «любов до себе») – це втеча до себе чи втеча від себе?

Що це як не внутрішній контакт автора з самим собою чи відчуття свого існування в моменті творення, тут і зараз ?

Задавши напрямок сприйняття – кличу глядача до бесіди з самим собою. Розмови непростої, але приємної завдяки зашифрованим візуальним образам, створених мною.

Про автора:

Микола Курилюк народився в с. Джурів, Івано-Франківської області.

В 2013 закінчив Косівське училище, відділ художньої обробки дерева.

В 2019 р. закінчив Львівську національну академію мистецтв, кафедра реставрації творів мистецтва.

Микола – учасник численних виставок та пленерів, найновіші з них: «Зміст» - персональна виставка в галереї ЛНАМ; «Holy land» – групова виставка в м. Хайфа, Ізраїль; «Стіна» – персональний проект в ТЦ «Forum Lviv»; «Art куб» – м. Львів, «Lviv Art Days».

Твори митця зберігаються у приватних колекціях США, Китаю, Великої Британії, Іспанії, ОАЕ, Італії, Ірландії, Австралії, Польщі, Швейцарії, Австрії, Німеччини та України.

Адреса: м. Львів, вул. Коперника, 17 (-1 поверх)
Графік роботи: понеділок-п’ятниця 10:00 - 19:00; субота 10:00 – 17:00,
Тел.: +38 096 294 58 38


Читати також