Виставка Лери Літвінової «Вічність тане»

Виставка Лери Літвінової «Вічність тане». Афіша Київ 2020

Персональна виставка Лери Літвінової «Вічність тане» відкрита з 25 червня у Музеї-майстерні І. П. Кавалерідзе.

Ядром виставки є експозиція у великій залі музею, що розкриває центральну ідеєю проекту – ідентифікація людини, усвідомлення себе як частини та водночас цілого у безмежності та вічності буття. «Вічність тане» - назва виставки та абстрактного пейзажу мисткині з циклу робіт «VIRGO», які уособлюють концепцію метафоричного діалогу особистості та безмежного всесвіту. Тема вічності інтригує, адже вічність категорія постійна, в той час як людина існує у реальності швидкоплинного часу, та про те, саме людина досліджує детермінованість та безлімітність часу та простору, осягає вічність як поняття.

«Пейзаж багатослівний і багатоскладний; на заході або світанку, у серпанку туману або оповитий сутінками, коли немає поруч жодної живої душі здається, що разом з новим днем народжується Всесвіт і ти разом з ним» - говорить Л. Літвінова.

Друга частина виставки сформована, у тому числі з серії нових абстрактних пейзажів «Шлях додому», що спонукають глядача до емоційного заглиблення та чуттєвого сприйняття. Головна властивість як поняття абстракції так і абстрактного пейзажу полягає у навмисному відокремлені цілого та його складових за для узагальненого сприйняття явища. Так серія робіт «Шлях додому» створювалася авторкою як живописні спогади після подорожей Україною, особливо згадуючи рідний Крим, роботи відображають певні емоційні стани та транслюють концепцію – шлях додому як шлях до себе.

Директор Музею-майстерні І. П. Кавалерідзе Олександр Олександрович Юнін виділяє кримські пейзажі серії «Шлях додому: «За допомогою абстракції, наче розчиняються у кольорах та формах «гострі кути» складної теми Криму, яка має особливе значення як для мисткині так і є актуальною для всіх нас. «Шлях додому» Лери Літвнової - це шлях до серця».

Леонора Янко, мистецтвознавець, директорка Lera Litvinova Gallery говорить: «Ще давньогрецькі філософи виділяли здатність людини до абстрактного мислення та пов’язували її із можливістю осягати такі поняття як вічність та нескінченність буття. В рамках цієї виставки, використовуючи експозицію пропонуємо глядачу концепцію, в якій людина опиняється на одинці із собою та всесвітом, прибирає не суттєві побутові деталі існування та розкриває свій ресурсний стан».

Лера Литвинова народилася в 1986 році, у м. Фергана (Узбекистан). Працює у напрямку абстрактного живопису та інсталяції. Картини Л. Літвінової знаходяться в приватних колекціях в Україні, Бельгії, Люксембурзі, Німеччині, Китаї, США, ОАЕ та ін. У 2014 році її знакову серію «Дощ» придбав у свій фонд знаменитий європейський музей Маuermuseum (м. Берлін), згодом повторюючи цей досвід. У тому ж 2014 році разом з мистецтвознавцем Леонорою Янко заснувала арт-простір Lera Litvinova Gallery, представляючи молодих авторів і видатних художників на українській та міжнародній арт-арені. Окрім власної мистецької діяльності, вона є успішним куратором, вже більш ніж 80 українських та міжнародних проектів. Лера Літвінова підтримує активну позицію у розвитку культури України. У 2019 увійшла в рейтинг "Топ 100 успішних українок" за версією видання Ukrainian People. Мисткиня учасник та організатор культурних та соціальних проектів, вона займає активну позицію в реалізації принципу культурної дипломатії.

Музеї, які приймали виставкові проекти за участю робіт Лери Літвінової: MAUERMUSEUM - MUSEUM HAUS AM CHECKPOINT CHARLIE, м. Берлін; Музей історії міста Київ; Національний музей "Київська картинна галерея"; Музей "Золоті Ворота", м. Київ; Музей українського живопису, м. Дніпро; Музей-майстерня І. П. Кавалерідзе, м. Київ.

Виставка може бути продовжена, слідкуйте за новинами. Адреса: м. Київ, вул. Андріївський узвіз, буд. 21. Години роботи: 10.00-17.00, з вівторка по неділю.

Відвідування виставки відбуватиметься згідно із усіма вимогами під час карантину. Ми впевнені, ви скучили за мистецькими заходами та ми будемо намагатися зробити відвідування музею максимально комфортним.

Музей-майстерня І. П. Кавалерідзе, м. Київ
25 червня – 10 липня 2020 рр.


Читати також