Біографія Амвросія Метлинського

Біографія Амвросія Метлинського

Амвросій Лук'янович Метлинський – український поет і етнограф, фольклорист, перекладач, видавець; професор Харківського (1848-1849) та Київського (1849-1854) університетів – народився 1814 року в с. Сари Гадяцького повіту Полтавської губернії в сім'ї дрібного поміщика.

Вчився спочатку у Гадяцькій повітовій школі, а потім в Харківській гімназії та університеті. У 1835 закінчив етико-політичний відділ Харківського університету зі ступенем кандидата. У серпні 1837 працював помічником бібліотекаря університетської бібліотеки в Харкові. У 1839 затверджений магістром політичних наук і призначений ад'юнктом по кафедрі російської словесності Харківського університету.

В квітні 1850 переведений до університету Св. Володимира у Києві, де отримав ступінь доктора слов'яноросійської філології. У листопаді 1851 затверджений ординарним професором. В січні 1854 повернувся до Харківського університету, де й працював до 1858. Саме з Харківським університетом пов'язана його діяльність як збирача українського фольклору. Після 1858 жив у Женеві, Сімферополі, Ялті.

Останні роки життя Амвросій Метлинський провів у Криму (Ялта), де, тяжко хворий, 17 липня 1870 року покінчив життя самогубством. Він прострелив собі лівий бік і через два тижні (29 липня 1870 року) помер. Розтин тіла покійного робили Степан Руданський разом із ще одним лікарем.

Амвросій Метлинський збирав український фольклор. Друкувався в харківських періодичних виданнях «Сніп», «Молодик».

1839 — видав під псевдонімом Амвросій Могила збірку оригінальних поезій та перекладів «Думки і пісні та ще дещо», виразно позначених рисами романтизму. У 1848 упорядкував та видав альманах «Южный русский сборник». Пізніше видав фольклорний збірник «Народные южнорусские песни» (1854), куди ввійшли зібрані ним українські народні пісні (понад 400). Займався складанням південноросійського словника і збиранням пам'яток південноросійської словесності.

Свої поезії під псевдонімом А. Могила друкував у багатьох альманахах і збірниках.

Перекладав з польської, сербської, чеської, словацької та німецької мов. Поетична творчість Метлинського сприяла розвитку в українській поезії таких жанрів, як сонет, балада.

Біографія

Твори

Критика

Читати також


up