28-07-2021 Мистецтво 302

ТОП-10 сучасних вестернів

Що подивитися. Кращі сучасні вестерни

Вестерн - це безсмертна класика серед фільмів про США дев'ятнадцятого століття. Здобувши неабияку популярність в період зародження кінематографа, ці фільми так і не змогли відійти у вічність з плином часу, а сетинг з ковбоями, кіньми, ласо та револьверами до цього часу залишається актуальним як ніколи. Протягом усієї історії кіно для нас встиг зняти безліч якісних кінострічок як батько жанру спагеті-вестерна Серджо Леоне, так і класик автентичного кіно про Дикий Захід - Джон Форд. Сьогодні ж вестерни досі асоціюються переважно з іменем Клінта Іствуда, який не лише зрежисував більше десятка вестернів, а й особисто в них зіграв. Серед фільмографії Іствуда є як перлини цього жанру (“Хороший, поганий, злий”), так і відверто провальні екземпляри (“Розфарбуй свій фургон”).

У наші дні справжніми візіонерами, які добре відчувають найтонші моменти атмосфери, що тягнуться крізь час, є брати Коен. Коени - це не лише геніальні режисери, але й неперевершені віртуози саме жанру вестерн.

Ми зібрали добірку найкращих екземплярів жанру, які були зняті після 2000 року.

Потяг до Юми (2007)

Потяг до Юми (2007)

Режисер: Джеймс Менголд

Головні ролі: Рассел Кроу, Крістіан Бейл

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 76%

IMDB - 7.5

Історія власника ранчо, який погодився охороняти небезпечного злочинця, поки той чекає потяг до Юми - місто, в якому відбудеться суд. Кінострічка, знята автором “Логан”- Джеймсом Менголдом, отримала дві номінації на премію Оскар - за найкращу оригінальну музику та за найкращий звук.

Як боязкий Роберт Форд убив Джесі Джеймса (2007)

Як боязкий Роберт Форд убив Джесі Джеймса (2007)

Режисер: Ендрю Домінік

Головні ролі: Бред Пітт, Кейсі Афлек, Сем Роквелл, Джеремі Реннер

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 76%

IMDB - 7.5

Друга режисерська робота Ендрю Домініка, що була відзнята відомим оператором Роджером Дікінсом, якого ми добре пам’ятаємо за його працями “Той, хто біжить по лезу 2049”, “Втеча з Шоушенка”, “Великий Лебовскі” та багато інших. За операторську роботу Дікінса номінували 14 разів, враховуючи вестерн про Джесі Джеймса. Кейсі Афлек зіграв роль боязкого простого хлопця, який з дитинства вважав легендарного грабіжника Джесі Джеймса справжнім героєм. Коли врешті-решт герой потрапляє в його банду, він змінює свою думку. За цю роль Афлек отримав номінацію на Оскар.

Справжня мужність (2010)

Справжня мужність (2010)

Режисери: Джоел та Ітан Коели

Головні ролі: Джефф Бріджес, Метт Деймон, Джош Бролін

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 96%

IMDB - 7.6

Якщо Ви ніколи не бачили фільм “Справжня мужність”, тоді Ви нічого не знаєте про вестерн. Ця картина від культових режисерів - братів Коен - зібрала 10 номінацій на Оскар у 2010 році, у тому числі за найкращий фільм року. Фільм вважається модерною класикою цього жанру, не дивлячись на те, що є другою адаптацією твору Чарльза Портіса 1968 року. Вперше його екранізували у 1969 році з Джоном Вейном у головній ролі.

Джанґо вільний (2012)

Джанґо вільний (2012)

Режисер: Квентін Тарантіно

Головні ролі: Джеймс Фокс, Крістоф Вальц, Леонардо Ді Капріо

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 86%

IMDB - 8.4

Сьома робота культового режисера Квентіна Тарантіно. У кінострічці “Джанго” Тарантіно зобразив у властивій йому експресивній манері іншу Америку часів рабовласництва, більш романтизовану та більш стереотипну. Звісно, як завжди, фільм Тарантіно переповнений зірковим складом. Кінострічка зібрала 5 номінацій на Оскар, враховуючи номінацію за найкращий фільм року.

Місцевий (2014)

Місцевий (2014)

Режисер: Томмі Лі Джонс

Головні ролі: Томмі Лі Джонс, Гіларі Свенк, Меріл Стріп

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 81%

IMDB - 6.6

Друга режисерська робота Томмі Лі Джонса - роуд-вестерн, який розповідає історію сильної духом жінки (Суонк), яка намагається перевезти трьох інших жінок через всю країну у безпечне місце, заручившись допомогою бродяги похилого віку (Джонс). Фільм брав участь в основному конкурсі Канн і боровся за Золоту пальмову гілку у 2014 році. Окрім цього, даний фільм є хорошою можливістю побачити Меріл Стріп у вестерні.

Кістяний томагавк (2015)

Кістяний томагавк (2015)

Режисер: Стівен Крейґ Залєр

Головні ролі: Курт Расселл, Патрік Вілсон, Метью Фокс, Річард Дженкінс

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 91%

IMDB - 7.1

Один із небагатьох якісних вестернів, що експериментують з елементами горору. Історія розповість про чотирьох чоловіків, які спробують врятувати групу людей, котрих захопили місцеві аборигени-канібали. Фільм став режисерським дебютом Залєра, однак встиг отримати досить хороші відгуки.

Мерзенна вісімка (2015)

Мерзенна вісімка (2015)

Режисер: Квентін Тарантіно

Головні ролі: Семюел Лірой Джексон, Курт Расселл, Дженніфер Джейсон Лі

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 74%

IMDB - 7.8

Восьма робота Квентіна Тарантіно та друга його спроба у цьому жанрі після “Джанґо вільний”. Як і в “Джанґо” Тарантіно творив разом з оператором Робертом Річардсоном, який переважно працює з ним та Мартіном Скорсезе. Фільм отримав три номінації на Оскар. А нещодавно Netflix випустив режисерську версію “Мерзенної вісімки”, розділивши її на чотири окремі глави.

Чудова сімка (2016)

Чудова сімка (2016)

Режисер: Антуан Фукуа

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 63%

IMDB - 6.9

Ітан Гоук, Кріс Пратт та Дензел Вашингтон у захоплюючому римейку класичного вестерну 1960 року. Група бандитів обкрадає та пригнічує бідне населення прикордонного з Мексикою містечка - Роуз-Крік. Змучені роками несправедливих поборів і покарань жителі об’єднуються та вдаються до допомоги сімох головорізів, які стають на їх захист зі зброєю в руках. Чудова сімка дала відсіч бандитам, однак їх ватажок рятується втечею. І тоді герої вирішують будь-що впіймати злочинця. Ця кінострічка режисера Антуана Фукуа є адаптацією фільму Джона Стерджеса, який зі свого боку знімав свою “Чудову сімку” як римейк відомих “Семи самураїв” Акіри Куросави. Фільм так сподобався японському майстру, що він вислав Стерджесу справжній самурайський меч. Нова “Чудова сімка” була досить тепло прийнята світовою кінопресою, яка одноголосно вирішила, що якби Стерджес був живим, то він би передав Антуану Фукуа той самий меч Куросави.

Баллада Бастера Скраггса (2018)

Баллада Бастера Скраггса (2018)

Режисери: Джоел та Ітан Коени

Головні ролі: Тім Блейк Нельсон, Джеймс Франко, Ліам Нісон

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 91%

IMDB - 7.3

Другий потужний вестерн від братів Коен. Фільм складається з шести різних, не пов’язаних між собою історій з глибоким моральним змістом. Кінострічка отримала 3 номінації на Оскар, у тому числі за найкращий адаптований сценарій, який брати Коен, як зазвичай, написали самі. Права на дистриб’юцію належать Netflix, саме тому фільм завжди є доступним на їх платформі.

Брати Сістерс (2018)

Брати Сістерс (2018)

Режисер: Жак Одіар

Головні ролі: Джон Сі Рейлі, Хоакін Фенікс, Джейк Джилленгол, Різ Ахмед

Рейтинги:

Rotten Tomatoes - 87%

IMDB - 7.0

Робота режисера Жака Одіара, автора фільму “Діпан” 2015 року, який отримав Золоту пальмову гілку. Історія розказує про двох братів-злочинців, Ілая та Чарлі Сістерс, які переслідують золотошукача по рівнинах Дикого Заходу. Фільм брав участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю, де Одіар отримав Срібного лева за найкращу режисерську роботу.


Читати також