Процедура МРТ. Як проводять? Які обмеження?

Процедура МРТ

Процедура МРТ - найбезпечніший спосіб діагностики. При МРТ не використовується рентгенівське випромінювання, тому її можна робити частіше, ніж КТ (комп'ютерна томографія), де використовується рентгенівське випромінювання. Інший безперечний плюс в тому, що МРТ - абсолютно безболісна процедура. Крім цього, медики використовують новітнє обладнання, яке забезпечує оптимальний комфорт для пацієнта під час дослідження, хороше освітлення і відмінну вентиляцію, знижений рівень шуму, що практично виключає ризик нападів клаустрофобії. Релаксуюча музика допомагає розслабитися під час проходження процедури, що створює додатковий комфорт для пацієнта.

Як проходить процедура МРТ?

Радимо звернутися до центру СДС (сайт https://mrt.com.ua/uk/) в якому весь персонал пройшов спеціальну підготовку, і фахівці точно знають, як зробити процедуру проведення МРТ для вас найбільш комфортною. Вони запропонують вам навушники, ви самі можете вибрати музику на ваш смак, аж до улюбленої радіостанції. Вони зроблять разом з вами «пробний прокат» в тунель, протягом всієї процедури ви в будь-яку хвилину зможете подати сигнал фахівцеві. При необхідності, ви можете проходити процедуру МРТ в присутності родича або іншої близької людини.

Проходження МРТ може бути ускладнене, якщо ви відзначали у себе ознаки клаустрофобії, або точно знаєте, що боїтеся замкнутих просторів. Але ви завжди можете знайти томограф з коротким тунелем. Що це дає? Під час обстеження верхньої частини тіла, перебуваючи в тунелі томографа, пацієнт не відчуває страх замкнутого простору, оскільки короткий тунель дозволяє пацієнтові бачити з нього простір процедурного кабінету. При обстеженні нижньої частини тіла голова пацієнта знаходиться поза тунелю, тому неприємних відчуттів не виникає взагалі.

Скільки триває процедура МРТ?

Залежно від області, яка діагностується, час процедури МРТ може тривати від 10 до 90 хвилин.

Обмеження при проходженні МРТ

Як ми вже говорили, в МР-томографії застосовується магнітне поле, що не заподіює шкоди вашому здоров'ю, але окремі протипоказання для проведення дослідження все-таки є. Якщо один з нижчеперелічених пунктів відповідає вашому стану, то вам робити МРТ не можна.

  • Наявність в тілі кардіостимуляторів.
  • Металоостеосинтез.
  • Внутрішньоочні металеві об'єкти.
  • Внутрішні інфузійні насоси для лікарських препаратів.
  • Нейростімулятори.
  • Металеві пристосування (Медичного призначення: кліпси, скоби, стенти, фільтри і ін., Немедичного призначення: уламки, стружки і інше)
  • Перший триместр вагітності.

В кімнату, де розташований томограф, забороняється вносити металеві предмети, в яких присутній метал (годинники, монети, кредитні картки, телефони і т.д.). Сильний магніт сканера може їх пошкодити, а зображення, що будуть одержані, через спотворення магнітного поля будуть низької якості.


Читати також