16-11-2021 Мистецтво 719

Знайомство з чеською літературою

Чеські письменники

Чехія – маленька країна, якій важко похвалитися великою кількістю авторів світового масштабу. Але, незважаючи на її розміри, за всю історію на території Чехії народжувалися автори, гідні уваги. Пропонуємо ознайомитися з деякими з найкращих представників, а також порекомендувати певні твори авторів.

Карел Гінек Маха (1810–1836)

Поет Карел Гінек Маха

Найзнаменитіший чеський поет-романтик Маха відомий будь-якому чехові, котрий поважає себе. На інші мови він перекладався рідко, проте у своїй країні шанується, як в Україні - Тарас Шевченко, і вважається основоположником чеського романтизму. Цікаво, що творчість Карела Махи не була визнаною його сучасниками: його найзнаменитіша поема “Травень” була жорстко розкритикована як така, що не відповідає моральним нормам. Не пройшла цензуру й наймасштабніша його робота – повість “Цигани”.

"Травень", 1836

Поема “Травень” посідає одне з найголовніших місць у чеській літературі загалом. Це - вкрай багатошаровий твір, повний метафор і оксюморонів, що демонструє всю красу чеської мови, описує трагічну історію кохання і зради. Цінність твору полягає не лише у віртуозному вмінні автора володіти рідною мовою, а й у глибинному значенні, у філософських, метафізичних питаннях, які порушуються в ньому.

Божена Нємцова (1820–1862)

Божена Нємцова

Знаменита оповідачка, котру в Чехії всі знають чи не з пелюшок, відома насамперед як авторка милих і добрих казок. Багато з них перекладені різними мовами, багато хто з нас із дитинства знайомий із персонажами оповідань “Сіль дорожча за золото” або “Три зачаровані князі”. Багато казок Нємцової екранізовані та щорічно демонструються по телебаченню на свята. На жаль, життя письменниці було далеким від чарівної казки: до самої смерті вона жила в принизливих злиднях, часто голодуючи.

Нємцову вважають засновницею сучасної чеської прози, її портрет зображено на чеській банкноті номіналом у 500 крон.

"Бабуся", 1855

Незважаючи на популярність казок, найзнаменитішим твором письменниці вважається повість “Бабуся”, у якій відобразилося сумне життя самої Нємцової. У центрі сюжету – людина, котра ввібрала в себе всі гуманістичні та демократичні ідеали, працьовита і чесна педагогиня, ладна завжди прийти на допомогу ближньому, щаслива від усвідомлення того, що вона – повноцінна й сильна частина людського суспільства, яка працює на його благо. Одна з цінних рис повісті в тому, що вона мимоволі змушує згадати своїх рідних бабусь і дідусів – близьких людей дитинства.

Карел Яромір Ербен (1881–1870)

Карел Яромір Ербен

Ербен відомий у Чехії насамперед як видатний збирач чеського фольклору в той час, коли чеська мова знаходилася під гнітом німецької. Зібрані ним чеські народні казки та пісні в результаті лягли в основу його романтичних і містичних творів, серед яких найбільшу цінність і популярність отримала збірка балад “Букет”.

"Букет", 1853

Вершина творчості найяскравішого представника так званої "народної школи" - збірка балад, в основу сюжетів яких лягли поетичні слов'янські повір'я, легенди й казки. “Букет” – це унікальна, дуже самобутня збірка, що підносить народну творчість. Водночас усі балади збірки несуть у собі життєві настанови, а також мотиви боротьби людини зі злом, у якій часто останнє виходить переможцем.

Ярослав Гашек (1883–1923)

Ярослав Гашек

Знаменитий письменник світового масштабу Ярослав Гашек за своє життя написав близько 1500 різних оповідань, романів і фейлетонів, але в історії літератури він назавжди запам'ятається як автор незакінченого, але все одно неймовірно популярного роману "Пригоди бравого солдата Швейка". Цей роман – уособлення самого Гашека, дотепного, веселого, дуже живого, незважаючи на складне та дуже сумне життя.

"Пригоди бравого солдата Швейка", 1920–1921

Одним із найпопулярніших сатиричних творів чеської літератури, перекладеним майже всіма мовами світу, є роман “Пригоди бравого солдата Швейка”. Цей хуліганський твір із казарменим гумором можна сприймати як солдатську байку і як одне з найоб'єктивніших історичних свідчень у сатиричній літературі. Головний герой - душа-людина Швейк із величезним запасом кумедних історій із життя, пройде тернистий шлях, перш ніж потрапить на фронт. Книга, яка змушує замислитися багато про що, написана загалом у гумористичному ключі, вона містить набагато більше, ніж здається на перший погляд.

Франц Кафка (1883–1924)

Франц Кафка

Із якоїсь незрозумілої причини Франца Кафку чехи сприймають як чеського автора. При цьому сам він був переважно австрійцем, писав німецькою мовою та й решту свого життя прожив під Віднем. До чеських авторів його зараховують лише тому, що народився Кафка в Південній Чехії, а освіту здобув у Карловому університеті.

Відомий Кафка всьому світу насамперед завдяки незвичайності своїх творів, пронизаних абсурдом, гротескних і похмурих. Відомо, що писав Кафка для себе, виносячи на папір усі свої страхи й тривоги перед зовнішнім світом і таємничим вищим авторитетом. Перед смертю він просив свого друга й літературного душоприказника Макса Брода спалити без винятку все ним написане, але той не підкорився волі покійного. Саме Броду ми завдячуємо збереженням деяких рукописів автора, що незабаром після публікації почали привертати до себе увагу читацької громадськості.

"Процес", 1914

Найзнаменитішим романом автора вважається “Процес”, який був опублікований уже після смерті Кафки і згодом став класикою постмодерністського абсурдизму.

Головного героя роману – такого собі Йозефа К. – заарештовують без пояснення причини співробітники певної організації і оголошують, що проти нього розпочато процес. Абсурдність того, що відбувається з К., лякає саме своєю приземленою, холодною буденністю, повсякденністю і навіть дивною логічністю жаху, який відбувається з героєм, протистояти якому він безсилий. Він один протиставлений у нерівній боротьбі страшній, бездушній машині, ім'я якої – бюрократія.

Карел Чапек (1890–1938)

Карел Чапек

Одним із найвідоміших чеських письменників 20 століття цілком справедливо вважається Карел Чапек – видатний чеський прозаїк і драматург, а також видатний фантаст. Він є автором багатьох п'єс, які ставили на сценах багатьох театрів: “Засіб Макропулоса”, “Мати”, “Біла хвороба”, “R.U.R.”. Саме Чапеку ми завдячуємо за винахід слова, яке незабаром стало міжнародним, – робот. Широке визнання в Чехословаччині та за її межами Чапек здобув ще за життя: у 1936 році він був навіть номінований на Нобелівську премію з літератури.

"Війна з саламандрами", 1936

Вершиною творчості Чапека вважається антиутопічний роман "Війна з саламандрами", пронизаний сатирою, їдким гумором і філософією. У центрі сюжету – несподіваний військовий конфлікт із людиноподібними морськими амфібіями, саламандрами, які хочуть перетворити Землю на один великий океан. Роман, по суті, є одним із перших антиутопічних творів-попереджень, після якого незабаром, через 10 років, вийшов знаменитий "1984" Дж. Орвелла.

Богуміл Грабал (1914–1997)

Богуміл Грабал

Один із найзнаменитіших чеських письменників-прозаїків за життя отримав безліч міжнародних літературних премій і нагород. У 1994 Грабал став номінантом на Нобелівську премію з літератури, а в 1969 отримав Оскара за сценарій до фільму за його твором "Поїзди під пильним спостереженням". Грабалу вдавалося поєднувати у своїй творчості стиль народної розповіді й глибоку інтелектуальну філософічність, зрозумілу всім країнам і національностям. Уже після його смерті, 2006 року, вийшов фільм за одним зі найзнаменитіших романів Грабала – “Я обслуговував англійського короля”

"Надто гучна самотність", 1973

Короткий і сумний філософський роман "Надто гучна самотність" увібрав у себе все краще від характерного стилю Грабала. Це – роман-монолог самотнього пакувальника паперу, котрий тридцять п'ять років працює за пресувальною машиною. Єдиний сенс його існування – це література й ті книги, які він встигає прочитувати до того, як перетворить на нікому не потрібні брикети. Занадто тихі сторінки про надто гучну самотність. Грабал зміг створити історію, яку не читаєш, а відчуваєш.

Мілан Кундера (1929)

Мілан Кундера

Кундера - сучасний письменник-прозаїк, який останні свої романи пише тільки французькою мовою, живучи при цьому з 1975 року в Парижі. У Чехії Кундеру люблять і шанують, бо він – один із небагатьох чеських письменників, яким вдалося досягти великого успіху і світового визнання. Його романи й есеї видавалися в багатьох країнах світу, він вважається одним із найбільш перекладених чеських авторів за всю історію країни. Кундеру навіть номінували на Нобелівську премію з літератури.

"Нестерпна легкість буття", 1984

Найвідомішою книгою Мілана Кундери є роман "Нестерпна легкість буття", написаний автором уже після переїзду до Франції. Дія роману відбувається в 1968 році, у період культурної і політичної лібералізації Чехословаччини. У центрі сюжету – складні любовні стосунки Томаша, Терези й Сабіни, які розвиваються на тлі посилення режиму в країні та введення радянських танків до Чехії. Книга пронизана філософськими міркуваннями автора на теми життя, кохання, відповідальності та спонукає замислитися над причинами тих чи інших людських вчинків.

Комусь стиль оповіді і прийоми, що використовуються автором, подобаються, комусь - ні, але в книзі все ж таки є й цікаві пасажі, і своєрідна чарівність, і магія.

Мілош Урбан (1967)

Мілош Урбан

Ще один сучасний чеський автор, маловідомий за кордоном, зате обласканий у рідній Чехії. Належить до розважальних авторів і пише цікаві трилери й детективні твори, які не відпускають доти, доки ви не перегорнете останню сторінку.

"Сім храмів"

Найзнаменитіший роман автора, перекладений кількома європейськими мовами. Своєрідний інтригуючий і таємничий роман-бродилка, справжній празький готичний роман зі щедрою порцією містики. Роман рекомендується всім любителям Праги, Середньовіччя та середньовічної готики як стилю життя.

Переклала Світлана Стрельчук


Читати також