16-11-2021 Мистецтво 964

Хореографія в кіно

Найкращі фільми про хореографію та хореографів

Ми склали список найкращих фільмів про одержимих танцівників, сучасні, вуличні та класичні танці, про виснажливі тренування, про віру в себе, революцію в хореографії, ну і, звичайно, про кохання.

Чорний лебідь

Чорний лебідь

Історія про перетворення митця. Неймовірно старанна балерина Ніна збиралася виконувати головну партію в «Лебединому озері». Причому артистка, котра виконує цю роль, повинна грати і білого, і чорного лебедя. Добра, невинна Ніна не може зрозуміти злу енергію, приховану в образі чорного лебедя, але слабохарактерні дівчата балеринами не стають — їй вдасться стати поганою.

Піна: Танець пристрасті у 3D

Піна: Танець пристрасті у 3D

Класичний балет – багатовікове мистецтво для освіченої публіки з солідним рівнем знань про культуру й естетику. XX століття здійснило революцію у світі танцю і сформувало його сучасний вигляд, зрозумілий усім. Багато людей у різних країнах світу намагалися реформувати мистецтво класичного танцю. Серед німецьких першопрохідців варто, безперечно, виділити Піну Бауш. Присвятивши молодість балету, Піна отримала основи, які потім допомогли їй вийти на новий рівень танцю.

«Танець пристрасті» в 3D - це документальний фільм про творчість великої авангардистки танцю Піни Бауш: кадри хроніки, фрагменти виступів та інтерв'ю з членами трупи Піни.

Бал

Этторе Скола. Бал

Дія фільму розгортається в одному паризькому танцювальному залі протягом майже 50 років. Історичні події, що відбулися за цей час, зміна моди і звичок показані на прикладі його відвідувачів.

Той випадок, коли все зрозуміло без слів. За весь фільм актори не промовляють жодної репліки. За них говорять музика, міміка і пластика тіла. Подаруйте собі задоволення здійснити захоплюючу подорож у часі!

Нурієв. Білий ворон

Нурієв. Білий ворон

Британська біографічна драма Рейфа Файнса, основана на біографії легендарного радянського артиста балету Рудольфа Нурієва. У центрі сюжету фільму «Нурієв. Білий ворон» опиняється талановитий радянський танцюрист Рудольф Нурієв (Олег Івенко), котрий попри всі заборони втік до Парижу. Після цього він був оголошений зрадником батьківщини і засуджений до семи років позбавлення волі.

Біллі Елліот

Біллі Елліот

Недоречна для звичайної сім'ї і раптова любов до танців молодого хлопчика (юний Джеймі Белл), який щосили намагається не втратити себе і вразити холодного батька. Його батько, шахтар, не вважає танці чоловічим заняттям і категорично проти захоплення сина. Реалістичності історії надає історичне тло: події розгортаються під час страйку британських шахтарів у 1984 році.

Поліна

фільм Поліна

Французький фільм Валері Мюллера й Анжелена Прельжокажа знято за мотивами графічної новели «Polina» Бастіона Вівеса. У центрі стрічки - історія Поліни, котра з дитинства живе балетом, а в підлітковому віці їй набридає дотримуватися постійних правил і розкладу. Дівчина вирішує їхати до Парижа, щоб розпочати там нове життя. У ролі іменитих хореографів - Жюльєт Бінош і Нільс Шнайдер: у кадрі вони працюють так, начебто танцювали все життя.

Румба

Фільм Румба. Фіона та Доменік

Фіона й Дом працюють учителями й увесь свій вільний час присвячують латиноамериканським танцям. Парочка виграла всі місцеві конкурси, але продовжує насолоджуватися запальним ритмом наче вперше. Звуки румби, що стали головним саундтреком життя Фіони й Дома, не змінюються навіть тоді, коли герої потрапляють в аварію і втрачають дім. Глядачам усе більш незручно сміятися, комедія все чорнішає, а ось Фіона й Дом продовжують рухатися вперед у своєму улюбленому ритмі.

Лак для волосся

Лак для волосся

Музичний фільм режисера й хореографа Адама Шенкмана. Досить пухкенька дівчина Трейсі Тернблад, яка мріє стати танцівницею, доводить власним прикладом, як можна подолати труднощі та стати зіркою популярного танцювального телешоу.

Балет. Життя на пуантах

Балет. Жизнь на пуантах

Белла Паркер - перспективна танцівниця, котрій ніколи не вдавалося вийти на перший план. Усе тому, що її старша сестра Кейт - талановита балерина, а доля молодших братів і сестер - залишатися в тіні старших, якими б обдарованими вони не були.

Ось і Белла ніяк не могла перевершити Кейт. Але якось їй випав шанс взяти участь у танцювальних змаганнях, де не танцює сестра. Нагородою за перемогу в цьому турнірі є зарахування до кращої академії балету в Америці.

Белла розуміє, що це змагання є її шансом показати себе у всій красі й позбутися кліше «молодшої сестрички Кейт Паркер».

Паризька опера

Паризька опера

Іронічний, надихаючий, а часом і жорстокий фільм про музику й балет показує життя й пристрасті, що панують за лаштунками одного з найпрестижніших храмів культури у світі.

Французький режисер Жан-Стефан Брон упіймав в об'єктив один із найсильніших моментів її творчої біографії. У 2015 році театральний сезон мав відкритися надзвичайно складною для постановки оперою Арнольда Шенберга «Мойсей і Арагон». Ще на стадії підготовки опери почався страйк артистів. Кого він точно не торкнувся, то це живого бика, який несподівано опинився серед акторів другого плану. Цією подією історія «Паризької опери» не вичерпується...

Трупа

Трупа

Балерина Лоретта Райан виступає в театрі Чикаго «Джоффрі» під керівництвом знаменитого Альберто Антонеллі. Художній керівник славиться рідкісною акуратністю, добиваючись ідеальної готовності артистів.

Кожне тренування - це жорстке випробування, де не можна давати слабину. Найменша неготовність чи травма автоматично вибивають артиста з обойми, його місце готові зайняти десятки інших. Лоретті пощастило посісти місце прими через звичайне розтягнення конкурентки.

Перед репетиціями нової вистави Лоретта знайомиться з кухарем Джошем. Чи не сполохне розслаблення в особистому житті кар'єрну удачу?

Суспірія

Суспірія фільм

Сьюзан мріє про запаморочливу й успішну кар'єру у світі балету. Вона навіть наважилася залишити батьківщину й вирушити до Німеччини, щоб стати ученицею однієї з найпрестижніших шкіл планети.

Але опинившись у похмурому Берліні, дівчина не здогадується, що тут на неї чекає низка містичних інцидентів і смертельних небезпек. Загибель колег, таємничі знаки, невідома недуга. Темрява згущується і загрожує затопити Всесвіт.

У міс Банніон один вихід: розібратися в подіях до того часу, поки Тінь не поглине її.

Червоні черевички

Червоні черевички фільм

Британський художній фільм про світ балету, знятий у 1948 році за власним сценарієм режисерами Пауеллом і Пресбургером. Приблизно 20 хвилин екранного часу займає «розповідь всередині оповідання» – модерністський балет за сюжетом казки Андерсена «Червоні черевички». Ролі у фільмі виконують майстри класичного танцю - Мойра Ширер, Леонід М'ясін, Роберт Хелпман і Людмила Черіна. Фільм «Червоні черевички» вважається вершиною творчості тандему Пауелл-Пресбургер і одним із найбільш значних звершень в історії британського кіно.

Танцювальна академія

Танцювальна академія

П'ятнадцятирічна Тара Вебстер проходить відбір до Національної Академії танцю Сіднея – найкращої танцювальної школи країни. Разом із нею до Академії вступають її друзі Кет, Ебігейл, Сем, Ітан і Крістіан.

Молоді люди щиро віддані мистецтву танцю, а спільне навчання сприяє не лише їхньому тісному спілкуванню, а й виникненню романтичних стосунків між деякими з них.

Тара закохується в Ітана - зведеного брата її кращої подруги Кет, на якого западають майже всі дівчата академії; сама Кет стає гарною подругою Семові, а Сему подобається Ебігейл. Дружба, закоханість і танці йдуть пліч-о-пліч із головними героями й допомагають їм подолати всі життєві негаразди…

Тендітні створіння

Тендітні створіння

Єдиний серіал у нашому списку. Невія – молода і гарна дівчина-підліток, яка завжди мріяла пов'язати своє майбутнє з танцями. Якось доля дозволяє їй вступити до однієї з найвідоміших балетних шкіл країни, що стає для дівчини справжнім сюрпризом.

Здавалося б, тепер Невія, нарешті, може здійснити всі свої мрії та отримати довгоочікуване визнання. Але незабаром з'ясовується, що школа наповнена безпринципними студентами, котрі ладні зробити заради успіху все, що тільки можна. Попереду на новеньку чекають непрості дні, що змусять її поглянути на свої мрії і навколишній світ абсолютно новими очима.

Так, балет

Так, балет

Нашу й Асіф - два молоді хлопці, котрі виросли в нетрях. Їх об’єднує любов до танців, і вони мріють досягти успіху в балеті. Оточуючі люди й родичі не розуміють такого прагнення й вважають, що героям куди краще знайти роботу, щоб допомагати сім'ї. Однак, незважаючи на всі проблеми, хлопці вирушають назустріч мрії. Вони намагаються вступити до Академії танців, де їх помічає відомий балетмейстер Сол Аарон. Саме він приймає хлопців до навчального закладу й робить їх своїми учнями. Але наставник виявляється дуже ексцентричною і норовливою людиною, котра визнає лише ідеальне виконання всіх елементів.

Авансцена

Авансцена

Танець — ось сенс їхнього життя. Молоді й амбітні, майбутні зірки хореографії готові на все заради успіху. Не жаліючи своїх сил, вони злітають на олімп слави.

На сцені вони - боги, але у звичайному житті — прості смертні зі своїми перевагами й недоліками. І ось тут стирається грань між чарівним світом танцю і суворою реальністю. Чи можливо стати зіркою і залишитися людиною?

Марго

Фильм Марго 2009 год

В основу сюжету біографічного фільму «Марго» покладено історію життя Марго Фонтейн, однієї з найвідоміших балерин лондонського Королівського балету.

Під сорок років, здавалося б, кар'єра Марго Фонтейн пішла на спад, але зустріч із молодим російським танцівником принесла їй новий успіх і славу.

Танцівниця

Танцівниця

Французько-бельгійська біографічна драма про танцівницю Лої Фуллер, яка дала нове життя мистецтву танцю. Розкуті й експресивні номери зробили Лої символом епохи й музою кількох геніїв, доки на сцені не прогриміла її молода протеже, Айседора Дункан. Нью-Йорк, 1887 рік. Дівчина на ім'я Марія-Луїза мріє про кар'єру актриси й підкорення американської сцени, але під час виступу в одному з другорядних епізодів вона заплутується у своєму костюмі й ледве не падає, зачепившись за тканину. Безглуздий момент став історичним – саме так зародився танцювальний модерн. Дівчина бере псевдонім Лої Фуллер і починає вигадувати екстравагантні танцювальні номери, які до цього часу й уявити було неможливо. Нею захоплюються брати Люм'єр і сам Тулуз-Лотрек, їй аплодують усі європейські кабаре. Але зустріч із юною Айседорою Дункан змінює все…

Вуличні танці в 3D

Вуличні танці в 3D

Для перемоги на щорічному Street Dance-чемпіонаті група молодих танцівників починає репетирувати разом із танцівниками з Королівської Школи Балету. На стику рок-н-ролу, вуличних танців і класики народжується дивовижний мікс танцювальних стилів, пристрастей та емоцій.

Переклала Світлана Стрельчук


Читати також