12-11-2021 Мистецтво 323

10 секретів до написання сценарію від Чарлі Кауфмана

Чарлі Кауфмана про сценарій

Чарлі Кауфман, як автор-євангеліст незалежного кіно та сценарного авангарду, знайомий нам за стрічками «Вічне сяйво чистого розуму», «Адаптація», «Аномаліза», «Нью-Йорк, Нью-Йорк», «Муразнавство», «Бути Джоном Малковичем», «Думаю, як покінчити з усім цим» та за іншими спільними працями з Марком Кермоде і Спайком Джонзом. Здається, що в цього хлопця є чому повчитись. Та, незважаючи на свою неземну особистість, Чарлі Кауфман має цілком зрозумілі принципи роботи з текстом.

Які ж вони, 10 секретів написання сценарію від володаря премії Оскар і Бафта?

1. Невдача як знак пошани

Перший бублик глевкий: нікому не вдається написати все ідеально з першого разу. Найчастіше ви будете чути відповідь «ні», але так само, як і інші. Те, що дійсно буде відрізняти вас від іншіх, - це вміння не втрачати надію та наполегливо продовжувати свій писемний шлях. Пам’ятайте, що ваш наступний сценарій завжди має шанс стати вашим найкращим сценарієм.

2. Обирайте історії про вічні теми

Є такі історії, що пройшли витримку часом, справжні та здатні доторкнутись до кожного. Тому звертайтеся до загальнолюдських почуттів і емоцій.

3. Зробіть свою розповідь відвертою та про те, що має значення

Створіть правдиву історію, не прикрашайте її. Переконайтеся, що ваша історія дійсно про те, що ви відчуваєте та чого бажаєте.

4. Скажіть, хто ви є насправді, і люди впізнають себе в вас

Світ повен різних людей, але якщо ви забажаєте поділитися собою і своїм мистецтвом, то серед багатьох обов’язково знайдуться ті, хто прихистить вас у своєму серці. Саме ваша особистість - це шлях до вашої справжньої аудиторії. Зніміть із себе все зайве.

5. Не пояснюйте зміст написаного: кожен повинен знайти в ньому своє значення

Безумовно, ваш текст має містити універсальні істини, але їх тлумачення буде завжди різним. Мистецтво - річ суб’єктивна. Не розповідайте людям, як відчувати, - дайте їм свободу відчувати самим.

6. Залиште аудиторію з легким почуттям недосказаності, але це не стосується ваших колег по цеху

Не завжди треба домальовувати картину до кінця. Саме це дає волю уяві глядача. Іноді це працює на вас як на митця. Але ваша команда повинна бути в курсі всіх ваших задумів.

7. Працюйте так, неначе ви прцюєте в своїх мріях, викиньте у смітник традиційні підходи

Перше правило написання сценарію - це те, що не існує жодних правил. Ваша мета - забезпечити план стрічки. Це означає, що ви можете гратися в оригінальність досхочу та втілювати всі ваші сміливі мрії на папері. І це не завжди може збігатися з канонами чи традиційною структурою оповідання.

8. Створіть багатошарову історію, щоб вона була цікава для багаторазового перегляду

На перший погляд, чудовий мотив може вичерпати себе після першого перегляду. В такому випадку виникає питання: чим ще ви можете доповнити свою історію, щоб вона працювала на всіх рівнях сприйняття?

9. «Знайдіть своїх і заспокойтеся»

Безумовно, працювати й опановувати письменництво в Голівуді - синонім стресу і страху. Тож, розповідайте історії, які вам небайдужі, та знову і знову будьте готові почути «ні». Для того, щоб почути перше «так», може знадобитися багато часу, тому не витрачайте його дарма.

10. Віднайдіть свій унікальний процес письменництва, який спрацює тільки для вас

І все ж таки знайдеться велика кількість людей, які будуть вам давати поради, як потрібно працювати. Проте, прислухайтеся до свого серця та прокладайте власний шлях. Безумовно, корисні поради спрощують процес досягнення мети, але тільки вам відомо, що буде кращим для вас. Можливо, ваша розповідь буде детальною чи, навпаки, ніколи не побачить світ. Можливо, ви розпочнете з кінця. Обирати тільки вам!

Переклала: Марія Вінник


Читати також