10-11-2021 Мистецтво 277

10 найкращих фільмів Вуді Аллена

Фільми Вуді Аллена

Незважаючи на те, що в кінематографі панує ера сіквелів, приквелів, монстрів, роботів, супергероїв, перезавантажень і рімейків, малобюджетні фільми одного прекрасного режисера досі приваблюють публіку. Вуді Аллен, можливо, найневтомніший та найпродуктивніший сценарист і режисер у Голлівуді сьогодні. Кожен рік можна відмітити фільмом Аллена. Наприклад, минулий — «Магія місячного сяйва», а цього року ми вже чекаємо з нетерпінням «Ірраціональну людину». І поки новий фільм лише на підході, ми пропонуємо вам згадати чи познайомитися з деякими з найкращих його робіт.

10. Сплячий (1973)

Сплячий (1973)

Злиття жанрів комедії та наукової фантастики — цей фільм розповідає про пригоди власника магазину заморожених дієтичних продуктів, який прокинувся через два століття і виявив, що опинився в диктаторській, поліцейській державі. Це й пародія на наукову фантастику Герберта Веллса «Сплячий прокидається», Джорджа Оруелла «1984» і водночас вияв поваги Стенлі Кубрику за «Космічну одіссею 2001 року». Цей фільм заслужив високі оцінки за гумор, фарс та енергійність.

9. Матч Пойнт (2005)

Матч Пойнт

Цей фільм справжній трилер. Кінострічка розповідає історію Кріса Вілтона (Джонатан Ріс-Мейєрс), гравця в теніс і кар’єриста, котрий намагається побудувати стосунки з дівчиною з вищого товариства Лондона — Хлоєю (Емілі Мортімер). Усе складається якнайкраще для Кріса доти, доки він не знайомиться з фатальною красунею Нолою. Сюжет фільму перегукується з сюжетом роману Теодора Драйзера «Американська трагедія» і водночаси є посиланням на «Злочин і покарання» Достоєвського.

8. Спогади про зоряний пил (1980)

Спогади про зоряний пил (1980)

Пародуючи фільм Федеріко Фелліні «8 ½», «Спогади про зоряний пил» розповідає історію режисера, чиє життя відображається через ретроспективу його робіт. Багато хто вважав, що фільм був автобіографічним, але Вуді стверджує, що це чиста вигадка. У будь-якому випадку, це захоплююча історія, що досліджує життя, удачу та багато іншого. Хоча думки критиків розійшлися щодо цього фільму, тепер він вважається одним із найкращих як фанатами, так і самим Алленом.

7. Зеліґ (1983)

Зеліґ (1983)

Один із найбільш експериментальних фільмів. Це псевдодокументальна історія про Леонарда Зеліґа, людину, котра може перетворитися на будь-кого залежно від навколишніх обставин. Дія відбувається у 20–30-х роках минулого століття, коли Зеліґ стає відомий як «людина-хамелеон». Завдяки любові Аллена до психології та аналізу, знамениті психологи й інтелектуали також проаналізували персонажа і дали свої коментарі. Аллен використав старі чорно-білі кадри кінохроніки та підроблені кадри, створивши ілюзію монтажу того часу, щоб додати більше автентичності, внаслідок чого вийшло по-справжньому смішно, зворушливо й оригінально.

6. Пурпурова троянда Каїра (1985)

Пурпурова троянда Каїра

«Пурпурова троянда Каїра» (більш ніж будь-який з його фільмів) — це ода магії кіно. Романтична, фантастична комедія фокусується на молодій самотній офіціантці, котра любить тікати від реального життя в кіно. Усе стає складніше, коли вона закохується в героя фільму, котрий буквально виходить з екрану в реальний світ. «Він вигаданий, але ви не можете мати все!» — вигукує вона. «Пурпурова троянда Каїра» є одним з найбільш недооцінених фільмів Аллена.

5. Злочини і провини (1989)

Злочини і провини (1989)

Життя як трагедія, життя як фарс. Фільм починається зі сцени вшанування Джуда Розенталя. Він — шановний лікар і доброчинець — водночас збирається стати вбивцею, щоб залишитися безкарним, без докорів сумління. Цей фільм — історія про моральний вибір, справедливість і її брак. Цей похмурий фільм Аллена, безперечно, чорний, як смола, і невблаганний. Але в інтенсивності його безнадійності він займає почесне місце як фільм, що найбільш наштовхує на роздуми режисера і, без сумніву, вартий уваги.

4. Опівночі у Парижі (2011)

Опівночі у Парижі (2011)

Оуен Вілсон, примірявший на себе роль Вуді Аллена, у романтичній комедії про чарівного ностальгуючого письменника на відпочинку в Парижі, котрий випадково потрапляє у 1920-ті роки і зустрічає там знакових письменників і художників епохи. Незвичайний і розкішний фільм, що отримав Оскар за найкращий оригінальний сценарій і був зустрінутий схвальними відгуками критиків.

3. Ханна та її сестри (1986)

Ханна та її сестри (1986)

Ця комедія-драма розповідає історію Ханни та її двох сестер, а також чоловіків у їхньому житті. Пари обмінюються партнерами типовим для Аллена способом, намагаючись знайти своє місце в житті. Їхні стосунки безладні, складні, але також і смішні, що демонструє нам багату картину сімейного життя. Аллен розповідає історію в триарковій структурі адаптованої ним в Інгмара Бергмана з фільму «Фанні та Олександра». Фільм здобув Оскар за найкращий оригінальний сценарій.

2. Мангеттен (1979)

Мангеттен (1979)

Насамперед цей чорно-білий фільм — любовний лист Нью-Йорку. Це історія стосунків 42-річного чоловіка (Вуді Аллен) та юної 17-річної дівчини (Маріель Хемінгуей). Але все знову змінюється, коли головний герой закохується в Мері (Дайан Кітон). Цей фільм — ідеальне поєднання добре підібраних акторів, саундтреку Джорджа Гершвіна та Нью-Йорка. Завдяки крайнощам, почуттям, грі акторів ця романтична комедія-драма також є одним із найуспішніших з комерційного боку фільмів Аллена.

1. Енні Голл (1977)

Енні Голл (1977)

Так, це передбачуваний вибір. Найбільш обожнюваний фільм Аллена, насправді, і є найкращим. Складно буде знайти щось ще в його фільмографії настільки технічно винахідницьке та сюжетно захоплююче, як «Енні Голл». Питання залишається відкритим: чому цей фільм непідвладний часу? Але остаточної відповіді немає. Можливо, навіть немає сенсу намагатися знайти щось більше, ніж просто хімію між Елві та Енні. У їхньому романі немає нічого особливого, крім того, що являють собою універсальні людські взаємини. «Енні Голл» розповідає історію двох людей, які закохалися, а згодом розлюбили. Цей роман — кінцева постмодерністська історія кохання на межі колапсу та мрій.

Переклала: Юлія Дорош


Читати також