10-11-2021 Мистецтво 496

​Кубізм

Що таке ​кубізм

Кубізм (фр. cubisme) – впізнаваний стиль, який зародився на початку ХХ століття. Багато його прийомів використовуються і нині. Для нього характерні:

  • пряме використання геометричних форм;
  • вузьке коло сюжетів (портрети, натюрморти або будівлі);
  • деформації;
  • кутастість;
  • повна відсутність реалістичності;
  • превалювання форми над кольором.

Хуан Гріс Чоловік в кафе, 1914
Хуан Гріс, Чоловік в кафе

Лиця, фігури й об’єкти часто зображені як плоскі прямокутники чи трикутники, наявна асиметрія, неправдоподібність. Кольорова гама приглушена, багато коричневих і темно-синіх тонів, правила перспективи та світлотіні не враховані. Всі предмети на полотні ніби створені з геометричних фігур. Нерідко в портретах зустрічається прийом зображення обличчя одночасного і в профіль, і в анфас. Часом у пошуках нових засобів вираження майстри застосовували колаж: наклеювали на полотна шматки газет, тканини й інших матеріалів з яскравою фактурою. Пізніше цей прийом запозичили дадаїсти та представники поп-арту.

Пабло Пікассо, Авіньйонські дівиціПабло Пікассо, Авіньйонські дівиці

У живописі можна виділити три стадії кубізму: сезанівський, аналітичний і синтетичний. У кожному наступному було все менше реалістичності та більше геометрії.

Деякі прийоми кубізму використовували також футуристи. Однак їх легко розрізнити за темою: останні були прихильниками технічного прогресу, тоді як кубісти – ні.

Пікассо став найбільш дорогим, затребуваним і працездатним представником цього напряму. Його картина «Оголена, зелене листя та бюст» оцінена в 155 мільйонів доларів. Картини займають перше місце з популярності серед викрадачів предметів мистецтва. Обсяг тільки офіційних продажів його робіт перевищує 270 мільйонів.

Фернан Леже, Матрос з баржіФернан Леже, Матрос з баржі

Жорж Брак, «Посвята Й. С. Баху», 1912Жорж Брак, Посвята Й. С. Баху


Читати також