10-11-2021 Мистецтво 284

Художники, народжені в грудні

Художники, народжені в грудні

1 грудня

Етьєн Моріс Фальконе (1716–1791 рр.) – французький скульптор, який посприяв трансформації класичного французького бароко в інтимне та декоративне рококо. Його покровителькою була мадам де Помпадур. Прославився своїми маленькими скульптурами на міфологічні та жанрові теми, а також завдяки проєктам, які він створив для севрської порцелянової мануфактури.

Карл Шмідт-Ротлуф (1884–1976 рр.) – німецький живописець і графік, відомий своїми експресіоністськими пейзажами та роботами в жанрі ню. Був одним з учасників художньої групи «Міст».

2 грудня

Жорж-П’єр Сера (1859–1891 рр.) – французький художник, неоімпресіоніст. Розробив техніку пуантилізму (інша назва дивізіонізм), яка полягає в нанесенні різнобарвних точок таким способом, щоб з певної відстані вони сприймалися об’єднаними в одну картину.

Отто Дікс (1891–1969 рр.) – німецький живописець і графік, відомий своїми безжальними та реалістичними зображеннями Веймарського суспільства та жорстокості війни. Разом з Георгом Гроссом вважається одним із найбільш значимих художників Нової предметності.

Війна, Отто Дікс Отто Дікс, Війна

3 грудня

Константен Гіс, повне ім’я Ернест-Адольф-Константен Гіс (1802–1892 рр.), був кореспондентом Кримської війни, аквареліст, ілюстратор британських і французьких газет. Бодлер називав його «ілюстратором сучасного життя». Головною темою його робіт було життя Другої французької імперії.

Гілберт Чарльз Стюарт (1755–1828 рр.) – американський живописець родом з Род-Айленду. Найбільш відомий завдяки портретам Джорджа Вашингтона, яких він написав понад 1000. Один із них розміщений на купюрі номіналом 1$.

4 грудня

Василь Кандинський (1866–1946 рр.) – російський графік, один з перших представників абстракціонізму. Народився в Москві, однак з п’ятирічного віку жив в Одесі, художню освіту отримав у Києві – навчався в Миколи Пимоненка. Писав багато теоретичних робіт на підтримку безпредметного мистецтва. Вважав, що абстракція дає можливість глибокого духовного вираження. Його роботи 1913 року вважаються першими повністю абстрактними композиціями, названі вони на честь музичних композицій, які надихнули автора на їх створення.

5 грудня

П’єр Філіп Томір (1751–1843 рр.) – прославлений майстер декоративно-ужиткового мистецтва Франції кінця XVIII – початку XIX століть. Спеціалізувався на виробах із патинованої та позолоченої бронзи.

6 грудня

Фредерік Базиль (1841–1870 рр.) – французький художник. Незважаючи на те, що не дожив до виставки імпресіоністів, був тісно з ними пов’язаний як по життю, так і манерою виконання робіт. Головна тема його робіт – людина в пейзажі, причому більшість із них були написані на пленері.

Еліот Портер (1901–1990 рр.) – американський фотограф, відомий світлинами природи, які він (один з перших) став робити кольоровими.

7 грудня

Джовані Лоренцо Берніні (1598–1680 рр.) – італійський скульптор і архітектор бароко. Працював переважно в Римі. Послідовник класичної скульптури. Фактично став наступником Мікеланджело, затьмаривши інших скульпторів своєї епохи.

Лоренцо Берніні, Монумент кардинала Роберто Беларміно у Іль-Джезу
Лоренцо Берніні, Монумент кардинала Роберто Беларміно у Іль-Джезу

Стюарт Девіс (1892–1964 рр.) – один із перших американських модерністів. Його роботи створені під впливом джазу, а живопис 1940–1950-х років можна назвати протопоп-артом: сміливо, зухвало і барвисто.

8 грудня

Арістид Майоль (1861–1944 рр.) – французький художник, відомий переважно як скульптор-монументаліст. Об’єктом майже всіх робіт є жіноче тіло.

Альбер Глез (1881–1953 рр.) – французький художник, теоретик, філософ, один із засновників кубізму, котрий вплинув на паризьку школу. В 1912 р. разом із Жаном Метценже написав перший значимий трактат про кубізм. Глез був одним із засновників групи художників d’Or. Також входив до складу колективу німецького літературного журналу «Штурм». Його численні теоретичні праці від самого початку більше цінувалися в Німеччині, де його ідеї отримали розвиток у школі Баугауз.

Дієго Рівера (1886–1957 рр.) – мексиканський художник, чоловік Фріди Кало. Писав портрети, жанрові картини, натюрморти, звертався до графіки (літографія). Працював як художник-монументаліст. Твори саме цього напряму принесли йому світову славу.

Діего Рівера. Фреска в Національному палаці, Мехіко.Діего Рівера. Фреска в Національному палаці, Мехіко.

Люсьєн Фрейд (1922–2011 рр.) – британський художник німецького походження. Визнаний видатним художником у сфері фігуративного живопису за свої проникливі, сповнені психологізму роботи.

Люсьєн Фрейд, Спляча інспекторка допомогиЛюсьєн Фрейд, Спляча інспекторка допомоги

9 грудня

Рой ДеКарава (1919–2009 рр.) – американський художник. Його кар’єра у жанрі художньої фотографії є однією з найдовших. Став відомим завдяки хронікам життя звичайних людей і фотографіям джазових музикантів. Став першим афроамериканським фотографом, який виграв стипендію Гуггенхайма.

10 грудня

Адріан ван Остаде (1610–1685 рр.) – нідерландський художник, представник Золотої доби Нідерландів. Відомий своїми жанровими картинами.

11 грудня

Марк Тобі (1890–1976 рр.) – американський художник, один із засновників північно-західної художньої течії. Його структуровані композиції, натхнені азіатською каліграфією, нагадують абстрактний експресіонізм, хоча його роботи відрізняються від робіт художників цього напрямку філософськими підтекстами.

12 грудня

Едвард Мунк (1863–1944 рр.) – норвезький живописець і графік, який своєю творчістю значно вплинув на німецький експресіонізм. Його картина «Крик» – одна з найбільш упізнаваних в історії мистецтва – була продана в 2012 році за більш ніж 119 млн доларів, що стало рекордною сумою.

Едвард Мунк, ПопілЕдвард Мунк, Попіл

Гелен Франкенталер (1928–2011 рр.) – відома американська художниця, представниця Нью-Йоркської школи, провідна фігура другого покоління абстрактних експресіоністів.

13 грудня

Антоні Тапіес (1923–2012 рр.) – каталонський живописець, скульптор і теоретик мистецтва. Один із найбільш відомих художників свого покоління. Представник абстрактного експресіонізму. У творчості вільно використовував різні техніки, матеріали й мотиви, віддаючи перевагу «відходам цивілізації». Крім того, написав кілька книг з теорії та філософії мистецтва.

14 грудня

Франсуа-Губерт Друе (1727–1775 рр.) – французький живописець. Спеціалізувався на портретах знаті, письменників та інших художників.

П’єр Пюві де Шаванн (1824–1898 рр.) – французький художник, який став президентом і співзасновником Національного товариства образотворчих мистецтв, один із представників символізму в живописі.

15 грудня

Давид Тенірс Молодший (1610–1680 рр.) – фламандський художник епохи бароко, котрий побудував вдалу адміністративну кар’єру. Створював портрети, натюрморти, картини побутового жанру, а також на релігійні та міфологічні теми. Часто співпрацював з іншими художниками.

Фріденсрайх Гундертвассер (1928–2000 рр.) – австрійський художник, дизайнер і архітектор, відомий оригінальними творіннями й екологічною громадянською позицією. Брав участь у численних акціях протесту, спрямованих на захист і покращення навколишнього середовища. Його стиль характеризується виразною декоративністю, використанням яскравих фарб і біоморфних орнаментів. Деякі критики відзначають спорідненість стилів Гундертвассера та Віденської сецесії.

Будинок Гундертвассера
Будинок Гундертвассера

17 грудня

Поль Сезар Елльо (1859–1927 рр.) – французький художник і графік. Працював у таких техніках, як: масло, пастель, суха голка. Відомий своїми численними роботами жіночих портретів. Створив фреску сузір’їв нічного неба на стелі Центрального вокзалу в Нью-Йорку.

Пол Кадмус (1904–1999 рр.) – американський художник, який прославився завдяки картинам і рисункам оголених чоловічих фігур. Його роботи містять елементи еротики і соціальної критики, а його стиль часто називають магічним реалізмом.

18 грудня

Віллем ван де Вельде Молодший (1633–1707 рр.) – нідерландський живописець-мариніст, був придворним живописцем Карла ІІ.

Пауль Клее (1879–1940 рр.) – художник швейцарського походження. Спершу був пов’язаний із групою німецьких експресіоністів «Синій вершник», однак його оригінальність не сприяла приналежності до будь-якого з художніх рухів. Пауль Клее створив тисячі рисунків, гравюр, картин у змішаних техніках. Для його робіт є характерним використання ліній і кольору, часто дитяче бачення предмету. Вважається попередником сюрреалізму. Викладав у школі Баугауз.

Пауль Клее, Будинок, що обертається, 1921, 183
Пауль Клее, Будинок, що обертається, 1921, 183

19 грудня

Едвард Уілліс Редфілд (1869–1965 рр.) – найбільш відомий американський імпресіоніст-пейзажист. Прославився завдяки зображенням засніженої Пенсільванії.

20 грудня

Пітер де Гох (1629–1684 рр.) – нідерландський художник жанрових сцен, представник Золотої доби голландського живопису. Сучасник Яна Вермеєра, з яким об’єднували тематика і стиль робіт.

Клодіон (1738–1814 рр.) – французький скульптор, чиї роботи є квінтесенцією стилю рококо. Працював переважно в теракоті, часто зображав німф, сатирів, вакханок. Разом зі своїми братами декорував канделябри, годинники та вази.

Девід Лівайн (1926–2009 рр.) – американський художник та ілюстратор, відомий своїми карикатурами в The New York Review of Books.

21 грудня

Мазаччо (1401–1428 рр.) – перший значимий художник епохи кватроченто. На думку Вазарі, був кращим художником свого часу завдяки вмінню реалістично відтворювати фігури і рухи, а також присутності в картинах тривимірності. Помер у віці 26 років, про обставини смерті відомо мало.

Мазаччо, Поклоніння волхвів
Мазаччо, Поклоніння волхвів

Тома Кутюр (1815–1879 рр.) – впливовий французький художник і вчитель живопису. Прихильник академізму, відомий портретами та роботами в історичному жанрі.

22 грудня

Джон Кром (1768–1821 рр.) – англійський пейзажист епохи романтизму, один із головних художників Норвічської школи.

Джакомо Манцу (1908–1991 рр.) – італійський скульптор, комуніст, католик, головний принципом якого був: «ніякого академізму». Великий вплив на його творчість мала епоха фашизму в Італії.

23 грудня

Джон Марін (1870–1953 рр.) – американський художник, один із перших представників модернізму в США. Відомий абстрактними пейзажами й аквареллю.

24 грудня

Джозеф Корнел (1903–1972 рр.) – американський художник і скульптор, один із перших, хто використав техніку асамбляжу. Був режисером авангардного експериментального кіно.

Ед Рейнхардт (1913–1967 рр.) – американський художник-авангардист, письменник, критик, педагог. Його часто відносять до абстрактних експресіоністів, його роботи беруть початок в геометричній абстракції, однак він відкинув динаміку експресіонізму і став передвісником мінімалізму.

25 грудня

Абрагам Блумарт (1564–1651 рр.) – нідерландський художник і викладач, представник маньєризму. Вчитель декількох голландських художників, засновник художньої гільдії Св. Луки в місті Утрехт. Писав в основному в релігійному та побутовому жанрах, а також пейзажі.

Абрагам Блумарт, Чотири ЄвангелістиАбрагам Блумарт, Чотири Євангелісти

Пол Меншип (1885–1966 рр.) – американський скульптор. Створив понад 700 робіт і завжди працював з висококваліфікованими асистентами, щонайменше двоє з яких – Гастон Лашез і Лео Фрідлендер – зайняли значне місце в історії американської скульптури.

Рафаель Соєр (1899–1987 рр.) – американський художник російського походження. Його творчість відносять до соціального реалізму 1930-х років через його інтерес до відображення реалій життя в Нью-Йорку. На його картинах можна побачити чоловіків і жінок у сучасних йому умовах, включаючи вулиці міста та метро.

Моріс Утрілло (1883–1955 рр.) – відомий французький художник, майстер міського пейзажу, графік, театральний декоратор, поет.

Луїза Буржуа (1911–2010 рр.) – відома американська скульпторка, живописець і графік. Все її життя – це всього лише спроба впоратися з емоціями і досягти ментального здоров'я, як зізнавалася сама художниця.

Луїза Буржуа, MamanЛуїза Буржуа, Maman

26 грудня

Джордж Ромні (1734–1802 рр.) – англійський портретист. Був найбільш популярним художником свого часу. З-під його руки вийшли полотна, що зображують багатьох провідних громадських діячів, в тому числі музу художника Емму Гамільтон, коханку лорда Нельсона.

27 грудня

Луї-Ектор Леруа (1829–1900 рр.) – французький живописець, який працював в академічному стилі. Його роботи мали переважно біблійний або історичний характер. Його дочка Лаура Леруа також була художницею.

28 грудня

Фелікс Валотон (1865–1925 рр.) – художник родом зі Швейцарії, відомий як графік. Був пов’язаний з художньою групою «Набі». Зробив значний внесок у розвиток сучасної ксилографії. Писав портрети, пейзажі, побутові картини.

Фелікс Валотон, Порт Пюлі
Фелікс Валотон, Порт Пюлі

29 грудня

Жан-Батист Патер (1695–1736 рр.) – французький живописець епохи рококо. Наслідував свого вчителя Антуана Ватто у його жанрі «галантна доба».

30 грудня

Вільям Юджин Сміт (1918–1978 рр.) – американський фотожурналіст, відомий світлинами, зробленими під час Другої світової війни.

31 грудня

Джовані Болдіні (1842–1931 рр.) – італійський художник епохи декадансу. Писав пейзажі, побутові картини, портрети. Один із кращих відомих портретистів на межі ХІХ–ХХ століть.

Анрі Матісс (1869–1954 рр.) – французький художник, який здобув славу в основному завдяки колоритності. Був лідером течії фовістів. Матіс зазвичай розглядається разом з Пікассо та Дюшаном як один із трьох художників, які допомогли визначити революційні події у сфері образотворчого мистецтва у перші десятиліття ХХ століття.

Анрі Матісс, ТанецьАнрі Матісс, Танець


Читати також