06-11-2021 Мистецтво 204

Сиквели «Матриці»: що насправді сталося в Reloaded And Revolutions?

​Сиквели «Матриці»

«Матриця» - це шедевр, з цим можуть погодитися фільмомани. "Матриця" є класикою науково-фантастичного кіберпанку, чиї неймовірні сцени досі майстерно грають на розхитаних нервах своїх глядачів. Більш суперечливим, однак, є консенсус щодо сиквелів "The Matrix Reloaded" і "The Matrix Revolutions". Випущені з інтервалом у шість місяців 2003 року, серії спочатку були сприйняті неоднозначно і згодом увійшли в історію як щось на кшталт розчарування.

Проте багато в чому сиквели є досить вражаючими, особливо в плані екшену (битва з Меровінгами або погоня на автостраді в "The Matrix Reloaded" - це справжня, приголомшлива "Матриця"). Окрім того, вони також роблять цікавий вибір із наративом «Обраного», представляють кілька класних нових персонажів (Niobe! Link!) і розширюють наше сприйняття обох Матриць і реального світу досить захоплюючими способами. Проблема в тому, що за ними непотрібно й складно слідкувати.

Сиквели «Матриці» трохи нагадують трилогію приквелів «Зоряних воєн»: у їх створенні використовувалися блискучі новизною спецефекти, що їх неодмінно хотілося спробувати у кінематографі 00-х років, переживали щось на кшталт культурної переоцінки. У випадку "The Matrix Reloaded", "The Matrix Revolutions" - дещо перебільшена пристрасть до багатослівної філософії, що зумовлює складність відслідковування розповіді загалом.

Та незабаром вийде новий "The Matrix Resurrections", отож ніколи не буде кращого часу, щоб переглянути "The Matrix Reloaded" i "The Matrix Revolutions", цінувати все, що вони зробили (або принаймні намагалися зробити), і зрозуміти, як це може вплинути на те, що буде далі.

Якщо ви готові знову впасти в кролячу нору, беріть червону таблетку і гайда досліджувати, як усе йде далі.

пігулки матриця

"Matrix Reloaded": пояснення

Матриця: Перезавантаження

На початку Reloaded все йде до розв'язку: війна між людьми і машинами наростає, оскільки Вартові бурять в напрямку Сіону (печерного підземного міста, де живуть усі визволені люди), і, про що ми незабаром дізнаємося, природний цикл Матриці також наближається до своєї кінцевої точки. Тим часом могутній Нео (Кіану Рівз) все частіше бачить уві сні Трініті (Керрі-Енн Мосс), що вмирає, а це – щоб ви знали – поганий знак. Коли він прямує в Матрицю і звертається до Піфії (Глорія Фостер) щодо всього вищесказаного, вона йому повідомляє, що потрібно дістатися до «Джерела» Матриці – а шлях до нього проходить через багато бійок, торт, що викликає оргазм і епічну погоню на автостраді.

Коли Нео прибуває в Джерело, він зустрічає Архітектора (Гельмут Бакайтіс) – нудного показного хлопця, якого так блискуче пародіював Вілл Феррелл на церемонії вручення нагород MTV Movie Awards 2003 року – він же – програма, що розробила та створила Матрицю. Архітектор кидає бомбу на Нео: це шосте втілення Матриці, і його прибуття в цей момент - частина задуму. Він пояснює у своїй унікальній багатослівній манері, що «Матриця» за своєю суттю є недоліком системи – це настільки складна програма, що в кінцевому підсумку кожні 100 років вона виходить з ладу й потребує перезавантаження. Як "Обраний" ("сума залишку незбалансованого рівняння"), Нео має зробити складний вибір: бути причетним до перезавантаження Матриці, дозволити Сіону бути знищеним за допомогою машин і вибрати людей, яких потрібно звільнити, щоб знову заселити Сіон, своїми діями увічнивши існуючу систему, або нічого не робити і дозволити Матриці розбитися, знищивши всіх людей, до яких її підключено, що, в поєднанні з машинним знищенням Сіону, означало б кінець людській расі.

Матриця: Перезавантаження кадр

Нео фактично вибирає другий варіант. Він повертається в Матрицю, щоб урятувати Трініті, яка збирається вмерти так, як мріяв він. Нео витягує кілька куль прямо з її нутрощів, і вони відключаються назад у реальний світ.

На Навуходоносора нападають, знищуються Сентінели, поки Нео не витягне свого туза: його сили тепер переходять у реальний світ, і він один здатний знищити жменьку Вартових своїм розумом. Та ці зусилля також можуть ввести його в кому.

А потім приходить клифхенгер. Поки все це відбувалося, агент Сміт (Хьюго Вівінг) виходить з-під контролю. Після зустрічі з Нео в Матриці він тепер є шахрайською програмою і більше не частиною системи. Фактично Сміт перетворився на вірус, неконтрольований фрагмент програмного забезпечення, який реплікує і копіює себе через Матрицю, занурюючи свою руку в груди людей і перетворюючи їх на версії себе.

Однією з жертв Сміта був Бейн (Іен Блісс), учасник спротиву Сіону, а коли Бейн повернувся з Матриці в реальний світ, завантажилася не його свідомість, а Сміт, який ховається в його тілі. А Бейн лежить у комі в сусідньому від Нео ліжку.

"Matrix Revolutions": пояснення

матриця Революція

"The Matrix Revolutions" насамперед стосується наслідків вибору Нео в кінці Reloaded.

Мало того, що машини все ще на шляху до знищення Сіону, Нео має придумати, як врятувати всіх у Матриці, уникнути вимирання людської раси та розібратися з фактом того, що вбивчий агент Сміт тепер бігає в реальному світі, потрапивши в людське тіло.

Це все відбувається досить повільно. Поки тіло Нео в комі знаходиться в реальному світі, його розум перебуває десь у лімбоподібному місці між Матрицею та реальністю, на залізничній станції під назвою "Mobil Ave" (Mobil, limbo, шарите?). Це місце, яке контролюють Меровінги – стара-престара програма Матриці, яка постає як зарозумілий француз, який має образу на Нео завдяки деяким заплутаним подіям в Reloaded.

матриця Революція кадр з фільму

Поки Морфеус (Лоуренс Фішберн) і Трініті пробивають свій шлях крізь S&M cybergoth disco Club Hel Меровінгів, щоб дати свободу Нео, останній дружить з молодою індійською дівчиною на ім’я Саті (Танвір К. Атвал) – «дочкою» двох програм, які претендують на здатність любити. Як мило. І ось уже звільнений Нео, як і завжди, не зраджує своїх традицій – він йде до Піфії (тут її грає Мері Еліс після смерті оригінальної актриси Глорії Фостер), яка каже йому, що Сміт загрожує знищенню світу машин, Матриці й Сіону. А оскільки його сила зростала разом із силою Нео – «результат рівняння намагається врівноважитися» – тільки Нео може зупинити Сміта раз і назавжди.

Коли Нео залишає місце Піфії, Сміт з’являється і асимілює її та молоду Саті, поглинаючи потужність Піфії.

Прокинувшись у реальному світі, Сміт-Бейн переживає емоційний зрив і починає вбивати людей. Коли він нападає на Трініті, Нео дає відсіч і незабаром розуміє, з ким він насправді свариться. А Сміт-Бейн випалить Нео очі потертим електричним кабелем. Оу.

Оскільки сили Нео поширюються на реальний світ, він досі може бачити все, пов'язане з машинами (включно зі Смітом), тільки цього разу не як зелений код матриці, а як сяюче золоте світло. Нео вириває голову Сміта-Бейна з трубкою, і вони з Трініті разом летять до міста машин, щоб спробувати зупинити війну на користь добра.

Тим часом верф Сіону знищений під час лютої атаки Сентителів – видатна 25-хвилинна послідовність дій – і ті, що вижили, туляться в печерах знизу, чекаючи наступну руйнівну хвилю.

Нео і Трініті катастрофічно приземляються в місті машин. Ця ситуація залишає Трініті в передсмертному стані, і вона дає Нео останній поцілунок перед смертю. Ох, які страсті.

Нео продовжує протистояти лідеру розуму машин ("Deus Ex Machina", він же «Бог в машині»), каже їм, що переможе Сміта в обмін на мир у Сіоні. І ось Нео знову підключений до Матриці для найжорсткішої бійки.

У місті, переповненому клонами Сміта, Нео і Сміт беруть участь в епічному протистоянні, але, оскільки вони рівносильні, жоден не виграє. Нео розуміє, що він повинен робити: асимілюватися Смітом, дозволяючи собі (і Deus Ex Machina) знищити Сміта зсередини, знищивши заодно й усіх його клонів. Щасливий кінець. Ну, або не зовсім, бо всі ті зусилля, що їх доклав Нео для своїх благородних дій, знищили його самого.

матриця Революція кадр

Сіон святкує, Матриця - дійсно - перезавантажена в новій версії з яскравим, різнокольоровим небом. Піфія, яка тепер повернулас до своєї не-Смітової форми, спостерігає за сходом сонця. До Піфії підходить Архітектор, який сумнівається, чи буде щойно укладений мир тривалим, але підтверджує, що людям, які хочуть вийти з Матриці, буде дана свобода дій. Саті сідає біля Піфії і запитує, чи побачать вони Нео знову, на що Піфія відповідає: «Я підозрюю, що так. Колись».

Машини ведуть війну з Сіоном. Нео розриває цикл свого попередника «The One’s» і вирішує не перезавантажувати матрицю. Зловмисний агент Сміт виходить з-під контролю, загрожуючи виживанню як людей, так і машин. Нео брокерує мир з машинами, погоджуючись на виведення Сміта, і помирає в процесі. Матриця перезавантажується в більш дружній формі, і мир між людством і машинами встановлений. Досить просто, правда?

То що це все означає для "The Matrix Resurrections"?

Це складне питання. Правда в тому, що ніхто не знає, що на нас чекає у Resurrections, окрім режисерів, акторів і знімальної групи, але є досить багато підказок у трейлері.


По-перше, розсудливим буде припущення, що дія фільму відбудеться в новому, сьомому втіленні Матриці, яку ми бачимо в кінці Revolutions – не тільки тому, що на цьому місці оригінальна трилогія покидає нас, але і тому, що велика частина трейлера Resurrections купається у вигляді яскравого помаранчевого світла заходу сонця, яке визначило зовнішній вигляд останнього повтору Матриці.

Якимось чином Нео і Трініті повернулися в цій новій Матриці – є кадр (який ти обов'язково пропустиш, якщо моргатимеш під час перегляду трейлера) з Постреволюційним зрячим Нео, який, мабуть, вилікувався машинами, отож, можливо, пару відродили та підключили до Матриці назад.

Але є також нові персонажі, які, здається, виконують подібні функції, як у першому фільмі, зокрема Ях'я Абдул-Матін II як молодший Морфеус і Джессіка Ю Лі Хенвік у ролі, яка виглядає в особливому стилі Трійці.

Якби мова Архітектора у Reloaded навчила нас чомусь (окрім того що надмірно складний філософський діалог може бути надмірно складним для сприйняття), то це те, що Матриця — це система, розроблена з цими ж вбудованими ролями. І ми могли побачити раніше нову Матрицю в кінці Revolutions, з новими персонажами, що населяють її і розроблені системою правил Морфея і Трійці.

Отже, постає справді важливе питання: Кіану-Томас-Андерсон-Рівз все ще Обраний? Або, як колись передбачив Йода, може бути... іншим?

Зустрінемось у черзі в кінотеатр цього грудня для усіх відповідей (принаймні, ми сподіваємося їх отримати).

За матеріалами: Empire: The Matrix Sequels Explained: What Actually Happened In Reloaded And Revolutions?

Переклад: Солдатенко Стефанія


Читати також