04-11-2021 Мистецтво 908

9 найкращих кінокартин всіх часів у стилі «фільм нуар»

Кращі нуарні фільми

У перекладі з французької “фільм нуар” (film noir) дослівно означає «чорний фильм». Цю назву отримали кінокартини з не схожими на шаблонних героїв персонажами, гострими, як лезо бритви, діалогами і зухвалою мізансценою. Деякі критики вважають, що справжніми “фільм нуар” слід вважати лише ті, що були зняті в повоєнні сорокові і п’ятдесяті роки минулого століття. Виходячи з цього, поданий нижче перелік складається з фільмів, які належать до класичної епохи жанру.

1. Мальтійський сокіл (1941)

Головну роль у фільмі, знятому за однойменним романом Дешила Хеммета, “Мальтійський сокіл” виконує Хамфрі Боґарт, персонаж якого, приватний детектив Сем Спейд, береться за справу таємничої клієнтки (Мері Астор). Незабаром він опиняється у вирі подій, що точаться навколо вбивства, зради і дорогоцінної статуетки сокола. Фільм вважається іконою жанру “фільм нуар”.

2. Подвійна страховка (1944)

Фред МакМюррей грає роль страхового агента Уолтера Нефа. Героя якого зваблює і наймає Філіс Дітріхсон, яка планує “прибрати” свого чоловіка заради великої страховки. Ці двоє розробляють витончений план, який тримається на інсайдерській інформації Уолтера, але ряд несподіваних зрад іі інших перепон стає на заваді виконанню, здавалося б, ідеального задуму. “Подвійна страховка”, творцем якої є Джон Макейн, є визнаною класикою жанру.

3. Лора (1944)

Події фільму режисера Отто Премінґера, який прагнув розширити рамки існуючих канонів, відбуваються в Нью-Йорку. Детектив Марк МакФерсон розслідує шокуюче вбивство Дори Хвнт, красивої і успішної керівниці рекламної агенції. Занурення в подробиці особистого життя Лори і її щоденник перетворюють розслідування МвкФерсона на справжню одержимість.

4. Великий сон (1946)

Екранізація детективного роману Реймонда Чандлера "Великий сон" є першою з серії кінокартин про улюбленого багатьма прихильниками Філіпа Марлоу (Хамфрі Боґарт). Приватний детектив береться за справу заможної родини і мимоволі опиняється в середині змови, де пристрасті точаться навколо азартних ігор, шантажу і вбивства. Лорен Бакал виконує роль Вівіан Рутледж, коханої дівчини Марлоу, яка допомагає йому в розслідуванні.

5. З минулого (1947)

Приватний слідчий намагається втекти від свого минулого, заховавшись від усього світу в маленькому містечку, проте, незабаром, минуле його наздоганяє. Роберт Мітчем виконує роль стомленого Джефа Бейлі, який втратив смак до життя, а Джейн Грір грає лицемірну Кеті Моффіт в цій екранізації роману "Збудуй мені високу шибеницю", створеній Жаком Турнером.

6. Хрест-навхрест (1949)

Водій броньованої вантажівки Стів Томпсон (Берт Ланкастер) змовляється з бандою, щоб пограбувати довірений йому автомобіль, але несподіваний любовний трикутник перетворює це на геть іншу гру. Вже з самої назви стає очевидним, що хитрість і зрада правлять бал в знятій Робертом Сіодмаком екранізації роману Дона Трейсі.

7. Асфальтові джунглі (1950)

Масштабне викрадення дорогоцінностей здавалось, було сплановане ідеально, але щось пішло не так.Поміж банди грабіжників несподівано з’являється Мерилін Монро, на той час ще маловідома, для якої ця роль другого плану стала доленосною.

8. Бульвар Сансет (1950)

Кінозірка Ґлорія Свенсон грає актрису німого кіно Норму Десмонд, зірковий час якої вже минає. Норма у відчаї хапається за роль у фільмі невдахи-сценариста Джо Ґілліса (Вільям Холден). Названий на честь відомої вулиці, фільм вважається одним з шедеврів всіх часів, а останні репліки його трагікомічного фіналу проходять крізь всю історію кіно у вигляді нескінченних цитат, реміксів і пародій.

9. Дотик зла (1958)

Орсон Уелс виступає одночасно у ролі сценариста, режисера і виконавця однієї з головних ролей у цьому кримінальному трилері - нуар, знятому за романом Уіта Мастерсона “Знак зла”. Історія про жорстоку помсту відбувається в містечку на кордоні з Мексикою. Чарльтон Хестон і Дженет Ли грають молодят, які стають учасниками справжньої епопеї, де події розгортаються навколо вбивства, викрадення і і корупції в лавах поліції.


За матеріалами: The culture trip, The 9 Best Film Noir Movies Of All Time

Переклад: Юлія Скарлупіна


Читати також