03-11-2021 Мистецтво 325

Балетна постановка Пітера Уокера в фільмі «​Я думаю закінчити це все»​: погляд зсередини

Балетна постановка Пітера Уокера

Назва нового фільму компанії Netflix “Я думаю закінчити це все” наводить на думку про ще одну історію розриву стосунків. Але занурившись у зміст, знімаючи з нього шар за шаром (а їх багато), ви знайдете щось геть протилежне.


У драматичному трилері, зрежисованому Чарлі Кауфманом за однойменною книжкою, ми бачимо молоду жінку (Джессі Баклі), яка зустрічає батьків свого коханого, Джейка (Джесс Племонс). Незабаром, реальність починає розпадатись на шматки, адже люди навколо неї і те, що про них відомо, весь час змінюються - вона не може бути впевнена навіть у власному імені! Якраз у розпалі пошуків самої себе, невизначеності, чи може Джейк чути її думки і що, власне, є реальним, а що ні, і відбувається навіяний мюзиклом “Оклахома!” танець, поставлений солістом Нью Йоркської балетної трупи Пітером Уокером у виконанні його партнерки Юніті Фелан і ветерана Бродвею Раяна Стила.

"На перший погляд, це мила і мрійлива балетна композиція", говорить Уокер, "але між персонажами відбувається настільки глибока багатозначна взаємодія, що я не впевнений, чи слід про це говорити, адже стільки моментів у фільмі, зокрема, його кінець, глядач має інтерпретувати на свій власний розсуд".

За словами Уокера, в процесі роботи вони намагалися дослідити ці невизначені моменти. "Ми висловлювали багато припущень про те, що це означає, чи хто вона насправді, або як їх справжні стосунки відрізнялись від того, чим вони здавались і що все це має уособлювати. Подібні роздуми справді допомагають, коли потрібно створити щось настільки абстрактне, як танець".

Ми обговорили з Уокером його перший досвід створення художнього фільму і співпрацю з Кауфманом.

Як він отримав цю роботу

Кауфман шукав хореографа для танцювальної сцени, і в ході обговорення спливло ім'я Уокера."Найбільше вплинуло, мабуть, онлайн відео від нью йоркської балетної трупи, де я розповідаю про нашу з ними останню постановку, "Танцювальна одісея". Це відео з серії "Анатомія танцю" з моїм закадровим коментарем щодо хореографії", каже Уокер.


"Мені, вочевидь, просто пощастило, адже я не є одним з визначних хореографів світу кіно. Мабуть, найбільше їх зачепило те, що вони побачили саме той стиль, який шукали".

Лакмусова реакція Джастіна Пека

Зі згоди Кауфман, Уокер обрав Фелан і Стіла для виконання танцювального епізоду. У фільмі вони не виконують роль звичайних дублерів молодої жінки і Джейка. Замість цього вони є, скоріше, символічними балетними уособленням головних персонажів. Був лише один критерій: "Якщо ми накинемо на Юніті руду перуку, чи стане вона достатньо схожою на Джессі (Баклі)"? (Стала).

Хоча Уокер не працював до того зі Стілом, він знав танцюриста завдяки бродвейській постановці Джастіна Пека "Карусель". "Я побачив, як він виконує завдання Джастіна і зрозумів, що він зможе виконати і наші. Більше нічого не було потрібно - хореографія Джастіна є відмінним лакмусовим папірцем, адже це вдале поєднання Бродвею і балету".

Дослідження глибин сценарію

Власне кажучи, проект танцювальної сцени був закладений у сам сценарій. “Чарлі написав всю сцену в цілому, без конкретики рухів. Це було геніально,” - згадує Уокер про наближеність сцени до знаменитого балету мрії “Оклахома!”.

“Танцори займають місце акторів і настає той дивний момент, коли світло падає на дівчину, потім піднімається до танцора, вони біжать назустріч один одному - все точно по сценарію. Концепція склалося наче за помахом чарівної палички - спростивши життя хореографу, адже можна було відразу зробити те, що потрібно, а не грати у здогадки чи пропонувати численні варіанти. Коли ми стали до роботи, я міг легко спрямовувати зусилля на те, які почуття мав викликати зміст танцю, і що саме ми хотіли цим сказати.

Адаптація костюмів до танцю

Одяг Фелан і Стіла повторює одяг виконавців головних ролей. І це, за словами Уокера, від початку могло стати проблемою. Дія відбувається взимку, і незграбний верхній одяг міг приховати рухи танцорів. Їх кінцівок просто не було видно. «Я не давав спокою Меліссі Тот, костюмеру, проханнями вкоротити тут чи там, щоб пристосувати костюми до танцювальних рухів».

Танці не були для Тот чимось новим, вона вже працювала над біографічним міні-серіалом “Фоссі/Вердон”. Врешті-решт, Кауфман прийняв нестандартне рішення: танцори скидають зайвий одяг на руки акторам.”Цей дивний, чудернацький момент народився через суто практичну потребу бачити рухи танцорів”, - згадує Уокер.

Такий підйом чи ось такий?

“Чим приємна робота з Чарлі, так це тим, що коли він вже співпрацює з кимось, то повністю йому довіряє”, - розповідає Уокер.”Я запитував, який підйом в танці кращий, такий, чи ось такий?”. Інколи Кауфман обирав сам, але частіше залишав вибір за Уокером. «Нам було довірено створити хореографічно вірну постановку, достойну бути представленою професіоналам як танцювального світу, так і світу кіно».

Я думаю закінчити це все. Балетна постановка Пітера Уокера

Кіно проти театру

“Коли отримуєш карт-бланш в плані творчості і можеш робити, що заманеться, це приголомшує”, так змальовує Уокер процес постановки балетної сцени. “Відчуваєш певну свободу у виконанні поставленої перед тобою задачі, - так, як це було у “Я думаю закінчити це все”, - на противагу ситуаціям, коли маєш доповідати, хто, що, де, коли, чому, перш, ніж почати створювати бодай щось”.

Працюючи над власними короткометражними фільмами з танцювальними сценами (разом з Емілі Кікта з балетної трупи Нью Йорка) Уокер зізнається, що захоплений можливостями цього виду мистецтва. ”Вдається показати те, що неможливо поставити на театральній сцені. Можна грати на ефектах перспективи. Є одна річ, стосовно танців перед камерою, про яку ми багато говоримо. В театрі ми маємо понад три тисячі варіантів перспективи. Що б не відбувалось на сцені, кожен бачить це під трохи іншим кутом. Танцюючи перед камерою, ви маєте лише один кут огляду і можете його контролювати. Ви можете показати трьом тисячам глядачів одне й те саме, підказуючи їм, куди саме дивитись. Використовуючи цей потужний засіб, можна досягти справді переконливого ефекту”.

Чи матимемо ми змогу в майбутньому побачити більше робіт Уокера на широкому екрані? “Я б з радістю продовжив роботу в кіно”, - каже він - “і зробив би балет більш помітним у цьому царстві”. “Нечасто можна побачити в кіно некомерціалізовану версію балету”, каже він, “отже, підтримаємо Чарлі в усьому, що він робить! "

За матеріалами: Dancemagazine

Переклад: Юлія Скарлупіна


Читати також