07-11-2021 Мистецтво 549

​Мистецтво, що живе в мережі

Що таке нет-арт

Живопис існує настільки давно, майже і як людина. Ще первісні люди відчули потребу зображувати навколишній світ на поверхні. Вони зображували тварин, сцени полювання, природу.

Хто б міг подумати, що через таку величезну і насичену історію живопису, ми здогадаємося створити картини в інтернеті? Навряд чи. Проте нет-арт голосно про себе повідомляє і повністю виправдовує статус «сучасного мистецтва».

нет-арт

Що таке нет-арт і для чого він? Нет-арт (скорочено від «Internet art») – це мистецтво, яке використовує інтернет як інструмент для створення витворів мистецтва і як поле, на якому воно й існує. Іншими словами, ми не можемо такі картини побачити в музеях чи на виставках, адже, якщо нет-арт вийде зі Всесвітньої павутини, він вже не буде нет-артом. У цьому і є його головна задумка.

Попередниками нет-арту вважають художників, які до створення Інтернету працювали з комунікаційними технологіями: факсом, відеотекстом, телефоном тощо. Першопрохідцями цього мистецтва стали Джоан Хемскерк і Дірк Паєсман (арт-група Jodi). Найвідоміший їх проєкт – сайт, вихідний код якого являє собою схему водородної бомби, намальовану в ASCII. ASCII – це назва таблиці (кодування, набору), в якій деякими поширеними друкованими і недрукованими символами складені цифрові коди.

Internet art

Неможливо провести чітку межу нет-арту, з'ясувати його початок і кінець, але у цього мистецтва все ж таки є мета: створити комунікацію між автором і глядачем. Користувач може вплинути на зміст витвору, наприклад, змінити його. Таким способом нет-арт дає змогу брати участь у створенні проєкта.

Всесвітня павутина не має ніяких обмежень у часі й місці, і за рахунок цього художні роботи мають змогу вільно розвиватися в будь-якому напрямку. Тому нет-арт дуже швидко змінюється, втілюється в різні образи, які неможливо досягнути в реальності.

Не менш вагомою рисою нет-арту є відмова від замовлень і обмежень. Як уже стало відомо, мистецтво в мережі не матеріальне і фактично не існує в реальному світі, а тому повинно бути некомерційним. Ключове слово «повинно бути». Оскільки вже є така ідея, щоб продавати витвори мистецтва. Навіть були спроби втілити цю ідею в реальність. А от серед художників думки розійшлися: одні вважають, що варто брати кошти за витвір, інші – якщо його продавати, то він уже більше не буде нет-артом.

Сучасне мистецтво. Нет-арт

Будь-яка людина, котра користується інтернетом, може створити власну картину, потрібно лише знати, де краще творити, адже мережа переповнена різноманітними сайтами.

А взагалі, не треба пояснювати принцип роботи нет-арту – втрачається вся неочікуваність і краса, не говорячи вже про абсурдність. Тож вам краще самим спробувати себе в інтернет-мистецтві - і хтозна, можливо, нет-арт – це саме те, що ви шукали все життя?

Анастасія Полозюкова

Переклад з російської: Світлана Лепікаш


Читати також