15-11-2021 Мистецтво 378

Фільми про самотність

Що подивитися. Кращі фільми про самотність

Якщо самотність асоціюється у вас лише з такими фільмами, як «Сором», «Вона» та «Труднощі перекладу», прийшов час це виправляти. Згадали ще 7 хороших фільмів, які демонструють жахіття самотності у сучасному світі.

Слон сидить спокійно (2018)

Da xiang xi di er zuo

драма

Режисер: Ху Бо

Монументальна чотиригодинна китайська драма з гарною назвою «Слон сидить спокійно» сплітає долі чотирьох багато у чому різних, але однаково самотніх людей, яких не зрозуміли і які стають одержимі чи то чуткою, чи то притчею про те, що в одному з північних міст Китаю живе слон, який ігнорує світ, що його оточує. Один з кращих фільмів 2018 року, відомий не в останню чергу завдяки біографії його режисера, учня видатного Бели Тарра, Ху Бо, котрий покінчив життя самогубством одразу після зйомок дебюту. Ця необов’язкова для сприйняття стрічки деталь однак задає її настрій. Під час перегляду розумієш, що таке меланхолійне та тягуче кіно могла створити лише самотня людина у глибокій депресії.

Аномаліза (2015)

Anomalisa

анімація, драма, комедія

Режисери: Дюк Джонсон, Чарлі Кауфман

Другу режисерську роботу Чарлі Кауфмана — сценариста фільмів «Бути Джоном Малковічем» і «Вічне сяйво чистого розуму» — довелося чекати довгих 7 років, але будь-який фанат його творчості впевнено скаже, що очікування були виправдані. «Аномаліза» — виконана у ляльковій анімації кафкіанська історія письменника Майкла, котрий приїхав з виступом на чергову конференцію з обслуговування клієнтів. Герой, який втратив цікавість до життя, бачить оточуючий світ у сірих тонах, а людей — з одноманітними обличчями і голосами. У готелі він зустрічає дівчину Лізу, котрій через зовнішність і голос, що збереглися, дає ім’я Аномаліза. Однак, навіть коротке пробудження до життя і скороминуща радість від нового знайомства закінчуються, коли героїня стає в очах Майкла такою ж, як і решта людей.

Небраска (2013)

Nebraska

драма, комедія, пригоди

Режисер: Александр Пейн

Александр Пейн — один із головних американських режисерів і дворазовий володар премії «Оскар», який зіпсував фільмографію провальною стрічкою «Коротше». Але перед нею Пейн подарував фанатам «Небраску» — драмеді та роуд-муві про старого, котрий повірив рекламній листівці з привітанням, що він виграв мильйон доларів. Разом із сином, який розуміє, що це звичайна реклама, він вирушає до Небраски, щоб забрати примарний виграш, по дорозі відвідуючи місця, у яких він виріс, і зустрічаючи людей, яких колись довелося залишити позаду. Можливо, один з головних американських фільмів минулого десятиліття про самотність, в якому чорно-біла картинка підкреслює поетичність розповіді, видатні пейзажі одноіменного штату і відчуженість героїв.

Зимова сплячка (2014)

Kis Uykusu

драма

Режисер: Нурі Більге Джейлан

Відчуження та нездатність до комунікації — основні мотиви творчості турецького режисера Нурі Більге Джейлана, саме тому будь-який його фільм міг бути у цій підбірці. «Зимова сплячка», однак, відрізняється від решти фільмографії неочікуваним впливом трагікомічних розповідей Антона Чехова та психологізму фільмів Інгмара Бергмана. На нетуристичну для Анатолії зиму закривають готель. На його величезній території декілька місяців змушені жити разом господар готелю, колись успішний театральний актор, молода і охолола до нього дружина та його сестра, котра переживає болісне розлучення. Троє різних героїв тиняються гарними засніженими полями, довго й по-театральному виразно сперечаються між собою, щоб нарешті зрозуміти просту істину: самотність — запорука їхнього щастя.

Один і два (2000)

Yi Yi

драма, мелодрама

Режисер: Едвард Янг

Видатний тайваньський режисер Едвард Янг досі залишається маловідомою фігурою для масового глядача, хоч його стрічки все частіше потрапляють до переліку кращих. Наприклад, його остання работа «Один і два» визнана одним із головних фільмів XXI сторіччя. Незважаючи на просту назву, «Один і два» — це масштабна історія про людське життя від народження до смерті на прикладі декількох поколінь однієї багаточисельної тайваньської родини. Амбіційний задум дозволяє режисеру продемонструвати калейдоскоп життєвих тем: від помилок минулого і меланхолії, якою пронизане людське життя, до парадоксальної самотності у світі з розвиненими технологіями, які, навпаки, створені, щоб об’єднувати людей.

Персональний покупець (2016)

Personal Shopper

детектив, драма, трилер

Режисер: Олив’є Ассаяс

Після успіху фільму «Зільс-Марія» французький режисер Олив’є Ассаяс продовжив співробітництво з Крістен Стюарт і запросив її у новий проєкт — психологічну драму про привидів, високу моду, самотність і смерть. «Персональний покупець» присвячений історії Морін, помічниці відомої супермоделі, котра купує для керівниці стильне вбрання, переживаючи смерть брата-близнюка. Раптово вона починає отримувати повідомлення з невідомого номера — заплутані й уривчасті, але їх, як їй здається, міг написати лише померлий брат. За Ассаясом, у сучасному товаристві, де месенжери давно замінили живе спілкування, є місце і привидам, які тиняються десь поруч та, здається, почуваються реальнішими за вічно самотніх людей.

Акваріум (2009)

Fish Tank

драма

Режисер: Андреа Арнольд

Чи існують більш самотні люди, ніж підлітки, котрі внаслідок перехідного віку постійно відчувають себе незрозумілими, зрадженими і непотрібними? «Акваріум» британської постановниці Андреа Арнольд присвячено саме такій героїні — вічно агресивній 15-річній Мії, котру вигнали зі школи через її байдужість і ворожість. Єдиним другом героїні стає новий залицяльник її пофігістичної матері. Він переймається симпатією до дівчини і робить усе, щоб вона нарешті зрозуміла, що захоплення танцями — її єдина путівка у краще життя. Важка соціалка, яка до фіналу перетворюється на поетичну історію про те, що свобода нерозривно пов’язана із самотністю.


Читати також