«Час грає проти путіна»: експерти про театр воєнних дій в Україні

«Час грає проти Путіна»: експерти про театр воєнних дій в Україні. Останні новини в Украні. Війна в Україні 2022

До початку третього тижня вторгнення в Україну російські війська, як і раніше, не змогли захопити жодного великого міста, проте блокада Маріуполя і наступ під Києвом та Харковом створили загрозу гуманітарній катастрофі. Сотні мирних українців загинули, понад два з половиною мільйони стали біженцями.

Російська влада називає свої дії "спецоперацією" і каже, що вона йде за планом. Проте експерти наголошують, що оточені міста відмовляються здаватися, українці зустрічають російську армію як загарбників, і її наступ просувається вкрай повільно та зі значними втратами.

При цьому фахівці очікують на посилення обстрілів міст і блокади або штурму Києва - можливо, для досягнення максимального результату перед початком справжніх переговорів.

Наступ російської армії триває, хоча він і виявився дуже повільним - за два тижні був захоплений лише один обласний центр, Херсон із населенням менше 300 тис. осіб, і жодного великого міста, наголошує Руслан Левієв, засновник дослідницької групи Conflict Intelligence Team.

Маріуполь залишається в блокаді, але не здається, Харків навіть не оточений, проте російські війська зуміли обійти Миколаїв, продовжують атакувати на Чернігівському та Сумському напрямках, каже фахівець.

На захід від Києва російська армія контролює частину Житомирської траси, яка має принципове значення, а також контролює Ірпінь та Бучу.

Напад Росії на Україну

"Мабуть, вони розраховували, що не буде такого запеклого опору з боку місцевих жителів, територіальних сил оборони та української армії, і легше захоплюватимуться міста, - вважає Левієв. - Цього не сталося, бо скрізь - навіть у Харкові - їх зустрічають як окупантів та загарбників".

З урахунком цієї відсічі Левієв пов'язує зміну тактики російської армії – тепер вона оточує міста, відрізає їх від постачання, обстрілює їх із систем залпового вогню, скидає авіабомби – і пропонує мерам здати місто, щоб уникнути гуманітарної катастрофи.

Але поки і ця тактика не є вкрай успішною – мер жодного великого міста не пішов на здачу в обмін на гарантію безпеки. "І зрозуміло, чому: навіть якщо якийсь мер так зробить, цілком очевидно, що жителі міста не погодяться з цим", - каже Левієв.

Російської армії не вистачає особового складу, щоб брати усі великі українські міста штурмом, припустив у розмові з Бі-Бі-Сі Франц Стефан Гаді, співробітник лондонського Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

"В українських сил було достатньо часу, щоб окопатися, підготувати оборонні позиції, встановити структури командування та управління і розбити міський ландшафт на окремі сектори багаторівневої оборони, - каже Гаді. - Одним із ключових факторів у міських боях буде бойовий дух. В українців досі пір була в ньому перевага, але це, звичайно, може змінитися, якщо міста будуть відрізані і в них закінчаться запаси.

У матеріалах публіцистів, які спостерігають за перебігом конфлікту через соцмережі, часом зустрічається оцінка, за якою російська армія цю війну програє. Експерти кажуть, що це викривлене уявлення.

"Є певний перекіс за рахунок того, що українські сили багато знімають втрати російських сил і практично нічого не говорять про свої втрати. Ми припускаємо, що втрати в українців схожі, можливо, трохи менше, ніж у Росії, але схожі", - вважає Левієв.

За його словами, іноді в соцмережах створюється "відчуття постійних переможних реляцій - наступ зав'яз, колони рорзбиті, солдати російські демотивовані, голодні, палива немає, їжі немає, - звучить так, ніби завтра вони підуть з білим прапором здаватися".

Експерт наголошує - наступ зав'яз, буксує, але він просувається.

"Операція йде за планом", але в Україні воюють росіяни, які проходять строкову службу (строковики)

Російська влада не визнає невдач у війні. "Спеціальна військова операція йде у суворій відповідності до графіка, за планом. Усі поставлені завдання успішно вирішуються", - говорив президент Володимир путін минулого тижня.

Напад Росії на Україну

Однак Міноборони РФ було змушене визнати і втрати російських військ, і "кілька фактів" участі в "спецоперації" солдатів-строковиків - що викликало критику, зокрема Кремля. Проте втрати було визнано лише одного разу – 2 березня. Тоді було заявлено про 498 загиблих російських військових, і з того часу ця цифра не оновлювалася.

"Міноборони намагається діяти начебто на випередження, даючи коментар, що терміновики є, але їх мало - "окремі інциденти", як вони сказали, хоча насправді це масова практика", - говорив Левієв із Conflict Intelligence Team.

Фахівець припускає, що строковики могли опинитися у лавах учасників "спецоперації" через недокомплект різних бойових підрозділів армії. За його словами, командири підрозділів могли приховувати цей факт від начальства у своїх звітах, побоюючись зниження у званні або зменшення платні.

І коли різко знадобилося послати на кордон дуже багато солдатів, Генштаб скористався тими цифрами, які подавали командири на місцях. Тоді командири і схопилися за голову - де їм взяти повний комплект, про який вони доповідали? або шантажем переводили строковиків до лав контрактників. Це масова практика по всій Росії", - говорить Левієв.

У результаті зараз стає очевидним, що навіть у лавах боєздатних підрозділів є вчорашні стрроковики, що російська армія – не така підготовлена, як це заявлялося у цифрах генштабу, вважає експерт.

У п'ятницю президент Росії Володимир путін заявив про залучення добровольців із Сирії для війни з Україною, а міністр оборони Сергій шойгу сказав, що 16 тис. мешканців Близького Сходу виявили бажання воювати на боці росії.

Далі – облога Києва?

"Я думаю, що Київ - єдине місто, в якому російські сили спробують масштабного наступу в умовах міських боїв", - говорить Франц-Стефан Гаді з Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Гаді також передбачає інший сценарій: блокаду української столиці, якій передуватиме спецоперація елітних підрозділів з метою зайняти ключові будівлі та площі, такі як Майдан Незалежності, щоб посіяти хаос і змусити уряд бігти, що буде великим психологічним ударом по захисниках міста.

Російська військова техніка біля села Берестянка Київської області

Проте фахівець наголошує, що для успіху такої операції знадобиться не лише професіоналізм загарбників – їм також має супроводжувати удача, і їм потрібно, щоб серед українських сил почалася паніка, що вважає малоймовірним.

Руслан Левієв також очікує, що російська армія намагатиметься максимально просунутися у бік Києва і блокувати його: "Час грає проти Володимира Путіна, йдуть втрати, економіка котиться в прірву, ми втрачаємо економіку з кожним днем. Можливо, скоро замаячить на горизонті момент, у час якого потрібно буде йти на переговори - на справжні переговори із поступками з боку росії.

Він припускає, що на такі переговори москва захоче прийти з максимальними перемогами: "Якщо буде блоковано Київ і там буде гуманітарна катастрофа, це потужний важіль тиску на українську сторону. Тому ми очікуємо на найсильніші удари навколо Києва".

Експерт додав, що слід очікувати подальшого наступу на чернігівському та сумському напрямках та спроб оточити Харків.


Читати також