Шакед оголосила про зміну правил прийому біженців із України

Шакед оголосила про зміну правил прийому біженців із України. Останні новини в Украні. Війна в Україні 2022

Міністр внутрішніх справ Ізраїлю Аєлет Шакед на спеціальній прес-конференції, що відбулася у міжнародному аеропорту імені Бен-Ґуріона, оприлюднила нові правила прийому Ізраїлем біженців з України.

Шакед оголосила: щодо громадян України, які мають родичів в Ізраїлі, не діятиме встановлена раніше квота на прийом біженців у п'ять тисяч людей. Це означає, що навіть у разі перевищення встановленого ліміту на прийом іноземних громадян із зони бойового конфлікту родичі ізраїльтян зможуть в'їхати до країни.

Після консультації з юридичним радником уряду ухвалено рішення, що на родичів ізраїльтян не буде поширюватися квота. Це означає: ті, хто має родича в Ізраїлі, і цей родич гарантує, що гості будуть перебувати протягом місяця-двох у нього, вони зможуть в'їхати до Ізраїлю без урахування встановленої квоти", - заявила Шакед.

Аєлет Шакед наголосила: щодо решти громадян квота залишається в силі, оскільки Ізраїль, як і раніше, вважає своїм головним завданням прийом євреїв і тих, хто має право на репатріацію.

Зміни до правил, що діють щодо громадян України, які втекли від війни, були внесені Аєлет Шакед, на думку наших джерел, під тиском партнерів по коаліції та у зв'язку з позовом, поданим до БАГАЦі проти неї. Нагадаємо, в позові, який було підтримано посольством України в Ізраїлі, зазначалося, що глава МВС не має права приймати такі рішення, оскільки вони є прерогативою уряду.

Головний рабин Ізраїлю Давид Лау заявив в ефірі радіостанції "Решет Бет", що Ізраїль не може відмовити біженцям, яким більше нема куди йти. Лау пояснив, що не пропонує давати біженцям громадянство, оскільки Ізраїль є національною державою, і не хоче вдаватися до деталей політичних рішень, але сказав, що "спочатку потрібно відчинити для них двері".

Міністр закордонних справ Ізраїлю Яір Лапід піддав поведінку Ізраїлю щодо біженців різкої критики і заявив, що Ізраїль "не витримав цей іспит". Лапід також звернувся до Шакед із заявою про те, що "єврейський характер держави не постраждає від кількох тисяч біженців". Зазначимо, що Яір Лапід, який сьогодні зробив ці заяви, був із самого початку в курсі колишньої схеми прийому біженців, оголошеної Шакед минулого тижня.

Адвокат Томер Варша, власник юридичної фірми, яка подала петицію до Верховного суду проти рішення Шакед про квоти, привітав нові правила прийому біженців. Водночас, він наполягає на тому, що рішення голови МВС, як і раніше, було прийняте без належних на те повноважень, і має бути скасоване. Томер Варша також вважає, що Ізраїль має без жодних обмежень приймати родичів іноземних робітників з України.

Нагадаємо, минулого тижня глава МВС Ізраїлю Аєлет Шакед оголосила, що, крім 20 тисяч громадян України, які вже, частково нелегально, перебувають на території Ізраїлю, наша країна готова буде прийняти 5 тисяч українців як біженців. При цьому ізраїльтяни, котрі хочуть запросити своїх родичів, мають обрати, кого з них запросити.


Читати також