Як врятувати себе та тварин під час хімічної атаки

Як врятувати себе та тварин під час хімічної атаки

Під час війни із таким підступним та антигуманним ворогом як російські окупанти варто бути готовим до різноманітних загроз з їхнього боку. Вже декілька разів з часу повномасштабного вторгнення російські загарбники вдавались до застосування фосфорних бомб, що заборонені Женевською конвенцією. Ми підготували для вас декілька порад про те, як захистити себе та своїх улюбленців у разі хімічної атаки.

Перш за все необхідно розпізнати фосфорну атаку - вибух супроводжується яскравим світлом, іскрами та білим, їдким димом. Пожежа, спричинена вибухом фосфорної бомби зазвичай масштабна та важко ліквідується.

Фосфор горить внаслідок взаємодії з киснем, отже гасити його потрібно великою кількістю води або мокрим піском. Якщо частини фосфору потрапили на шкіру, шерсть – нейтралізувати вологою тканиною. Від диму може допомогти протигаз та респіратор; для тварин – мокра тканина, яка не заважатиме диханню. Після надання першої допомоги, тварину потрібно відвести до ветеринара для подальшого огляду.

Крім фосфору можуть бути проведені хімічні атаки із застосуванням хлору, аміаку, зарину, іприту.

  • аміак - легший за повітря, від нього варто ховатись у підвалах та підземних укриттях;
  • іприт, зарин та хлор тяжчі за повітря - від них потрібно рятуватись на узвищеннях.

Ми сподіваємося, що нікому з нас не доведеться застосовувати ці поради на практиці. Бажаємо всім читачам та їх улюбленцям міцного здоров'я та мирного неба. Все буде Україна!


Читати також