Лист, з любов’ю, від сирійського лікаря до українського

Корисні поради

Сирійська лікарка, соціальна підприємниця й дуже сильна людина Rola Alkurdi Hallam, написала ці поради, якими хоче поділитися з усіма українцями. Але особливо - з волонтерами, лікарями, лідерами громад і усіма, хто зараз на передовій у прямому і переносному розумінні. Мені здається важливим, щоб їх побачили якомога більше людей. Це - наслідок 10 років її досвіду на цій передовій.

Лист, з любов’ю, від сирійського лікаря до українського

1. Ви не можете узяти на себе всі страждання

У наступні дні ви, ймовірно, побачите лавину болю і страждань. Ви медичний працівник, захочете це все взяти на себе, допомогти всім, усіх врятувати. Масштаб катастрофи іноді може здатися настільки величезним, що перевершує будь-які ваші зусилля. Будь ласка, знайте, що ви не можете - ніхто не може позбутися всіх страждань. Ви можете зробити лише свою частину, і це дуже важливо. Ви не повинні братися за марне завдання, намагаючись вирішити все це, оскільки це тільки змусить вас засумніватися в своїх геркулесових зусиллях і пригніть ваш настрій. Зосередьтеся на тому, що ви можете зробити, і робіть це в міру своїх можливостей. Є й інші, щоб допомогти, і є Бог.

2. Спочатку вдягніть кисневу маску на себе

Довгий час я працювала кожен день і вечір, і вихідні, і святкові дні. Я думала, що піклуватися про себе – це егоїстично. Тепер я знаю, що впавши у прірву вигорання та травм і знову вийшовши, з ласки Божої, я була на 100% неправа. Насправді егоїстично не піклуватися про себе. Ви повинні поставити на перше місце своє здоров’я та самопочуття, перш за все потрібно одягнути кисневу маску на себе. Ви не можете зцілити, якщо ви глибоко поранені, ви не можете врятувати життя, якщо ви зламані. Подбайте про своє здоров’я: тіло, розум, серце і дух. Лише ті, хто живий і здоровий, можуть врятувати життя.

3. Сильні жінки і чоловіки плачуть

Як медичні працівники ми щодня стаємо свідками смерті. Ймовірно, ви станете свідками серйозної несправедливості та найгірших із людей. Найгірше, що ви можете зробити, це не дозволяти собі відчувати емоції, які виникають. Плакати по-людськи, плач для сильних, які можуть проливати сльози і все одно встати і виконати свою частину роботи.

4. Попросіть допомоги

Весь світ хоче вас підтримати, але правда в тому, що ваше найкраще багатство – це ваші співвітчизники, вдома та за кордоном. Зверніться по допомогу, зокрема для себе, до своєї родини та друзів. Ми всі іноді відчуваємо труднощі, і потрібна сміливість, щоб визнати це та отримати підтримку. Якщо ми хочемо йти швидко, ми можемо піти поодинці, але якщо ми хочемо піти далеко, нам потрібно йти разом.

5. Ви не самотні

Будуть часи, коли ви почуватиметеся покинутими. Або, що вас ніхто не розуміє, особливо сім’я чи друзі, які не бачать того, що ви робите. Не замикайтеся. Не від'єднуйтесь. Якщо ви так відчуваєте, зверніться до тих, хто вас оточує. Мені було дуже корисно іноді закривати очі й думати про всіх людей по всьому світу, які переживають те, що переживаю я – це об’єднує нас навіть у часі та просторі. Вас люблять, піклуються і підтримують.

6. Будьте добрими до себе

Іноді ми можемо бути своїми найлютішими ворогами, засипаючи себе підлими словами про все, якими ми повинні були б бути і що робити. Це не допомагає вам і не служить вашій справі. Будьте собі найкращим другом, підбадьорюйте і підтримуйте себе. Задовольніть свої потреби, щоб бути сильними, щоб допомагати іншим у їхніх. Ми не можемо бути по- справжньому співчутливими до інших, якщо не можемо бути такими до себе.

7. Нехай радість і вдячність дадуть вам крила

Занадто довго я рухалась уперед з почуття провини. Я сказала собі, що зараз не час сміятися, бо йде війна. Я замкнула радість, думаючи, що страждання, які я відчуваю, прирівнюється до того, наскільки я піклуюся про інших. Навіть під час війни діти сміятимуться, співатимуть птахи і ростиме трава – будуть маленькі подарунки, які дадуть нам сили йти далі. Впустіть їх і нехай вони живлять ваш настрій. Будьте вдячні за дрібниці, адже вони складають багато, якщо ми їм дозволимо.

8. Бачте світло

Будуть кілька темних днів, дуже, дуже темних днів. Легко побачити жах і найгірше в людині на війні. Але ви також займете місце в першому ряду, побачивши найкраще у ній. Кожен день і кожна мить будуть вибором; ми піддаємося темряві чи обираємо світло, яким би тьмяним воно не було? Ви є маяками світла в темряві війни - інші будуть дивитися на вас. Щоб допомогти їм бачити у ці темні часи, сяйте яскраво, мої любі.

9. Не дозволяйте ненависті керувати вами

Це найважче. Коли ми об’єднуємося проти ворога, наша спільна ненависть може спонукати нас до дій. Проблема в тому, що ненависть і гіркота спалюють нас і врешті-решт поглинають, і ми стаємо не кращими за нашого ворога. Саме ненависть і дегуманізація ведуть до війни в першу чергу, і я знайшла набагато більшу і прекраснішу енергію, яка керує нашими діями, - це наша любов, прагнення до правди і справедливості. Це паливо, яке дає нам безмежну енергію і справді створює прекрасний світ, якого ми всі бажаємо.

10. Моліться

Ви можете бути віруючою людиною чи ні. Можливо, ваша віра похитнеться, коли ви запитаєте, чому це відбувається. Раніше я думала, що молитва є виправданням для бездіяльності. Тепер я знаю, що заклик до могутніх божественних сил дає нам силу продовжувати і направляє нас, коли ми не бачимо шляху вперед і відчуваємо себе безсилими, щоб змінити те, що ми хочемо.

11. І, нарешті, смійтеся

Коли ви сумніваєтеся, смійтеся. Це справді найкращі ліки.

З сильною любов'ю, миром і солідарністю,

Rola


Читати також