Думскролінг та його згубний вплив на ментальне здоров'я

​Що таке думскролінг та чому читання поганих новин згубно впливає на ментальне здоров'я. Війна в Україні 2022. Поради

Думскролінг (від англійського doom - "загибель, доля, рок, Судний день" і scrolling - "прокрутка") - це схильність до перегляду та читання поганих новин, незважаючи на те, що вони викликають негативні емоції, пригнічують, засмучують та деморалізують. Термін став відносно широко використовуватися на початку пандемії і зараз знову став актуальним на тлі нестабільної ситуації у світі. То чому ж ми не можемо відірватися від поганих новин і як це впливає на наш психоемоційний стан?

Основна причина безконтрольного думскролінгу - це страх пропустити важливі новини. Стурбований розум прагне зрозуміти, що відбувається у світі і як це може торкнутися особисто нас. У цьому випадку думскролінг дає відчуття контролю над ситуацією. Інтуїтивно ми намагаємось підготуватися до потенційних загроз. Принцип "попереджений - значить озброєний" мільйони років сприяє виживанню людей як виду.

Чому це шкідливо?

Ілюзія контролю за ситуацією, за великим рахунком, не дає жодних переваг. Думскролінг сприяє розвитку тривожності та стресу, підвищується ймовірність панічних атак, знижується концентрація. Розумні алгоритми соцмереж пропонують дедалі більше поганих новин, пошук і читання жахаючих статей перетворюється на залежність, людина ігнорує власні думки та почуття. Згодом читання негативних новин може призводити і до погіршення сну та виснаження нервової системи.

Як боротися з думскролінгом?

  • Не користуйтеся ґаджетами перед сном. Не читайте новин про коронавірус, війни, протести та інші тривожні явища на ніч. Якщо вам складно контролювати це самостійно, то встановіть будильник і за 2-3 години до сну переведіть телефон в авіарежим.
  • Читайте тільки інформацію, яка вам потрібна, не перемикайте увагу на інші новини. Перед тим як читати новини та статті в інтернеті, чітко визначте «мету візиту», не звертайте увагу на запропоновані статті або клікабельні заголовки.
  • Відволічіться від контенту новин. Спробуйте перемістити фокус уваги з новин на цікаві статті, інтерв'ю, рецензії.
  • Займіться чимось іншим. Кіно, музика, зустрічі з друзями - все це допоможе провести вам час з більшою користю для нервової системи.

Читати також